VODSTVO PO RAZSTAVI NARAVNA VERA, PERFORMANS IRENE TOMAŽIN IN PREDAVANJE MARKA POGAČNIKA

15. 02. 2023 - 16. 02. 2023
440h/naravna_vera_vodstvo_urska_boljkovac__45_.jpg
Marko POgačnik, postavitev kmanov na razstavi Naravna vera, 2022. Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

ob 16.00, performans Irene Tomažin in vodstvo po razstavi Naravna vera
ob 17.00, predavanje Marka Pogačnika: Kaj se godi z zemljo in njenim vesoljem

Po razstavi Naravna vera vodita njena kustosa Yasmín Martín Vodopivec in Dušan Dovč.

---

Irena Tomažin: Korenine glasu # odmev

Glas in petje sta bila v preteklosti del rituala. V delu gre za umetničino nadaljevanje prevpraševanja glasu – tokrat v odnosu do narave. Kot bitja narave in kulture smo vseskozi na presečišču, ko se dva načina prisotnosti glasu – spontan in nadzorovan – prepletata. Podobno umetnica v performansu ritualno prepleta prostor Švicarije in razstavljena dela ter pri tem ustvarja enkraten zvočni ambient.

*
Irena Tomažin (1979) je plesalka, koreografinja, performerka, vokalistka, pevka in improvizatorka. Njeno raziskovanje glasu in svobodne improvizirane glasbe jo vodi v polje zvočnosti in šuma, v polje vmesnosti glasu, telesa in zvočenja njegove mehanike.

---

Predavanje
Marko Pogačnik: Kaj se godi z zemljo in njenim vesoljem

Burno in pogosto boleče dogajanje v naravi in med narodi pove, da se v vzročnem ozadju godijo usodni premiki, o katerih poročila molče. Kaj se da o tem izreči in kako se znajti v navzkrižju sil in protisil?

Predava Marko Pogačnik, Unescov umetnik za mir in eden od razstavljajočih avtorjev na razstavi.

*

Marko Pogačnik (1944) je kipar, ki se ukvarja z razširjenim poljem umetnosti. Od leta 1965 do leta 1971 je deloval kot ustanovni član skupine OHO. Svojo umetniško prakso (litopunkturo) razvija kot mrežo krajinskih skulptur in postavitev kamnitih stebrov na izbrane točke v naravni in oblikovani krajini. Od leta 1965 sodeluje pri umetniških projektih s svojo ženo Mariko Pogačnik.