FeKK from the Future – Elegija pozabljenemu mediju: FILMI V GOZDU

25. 07. 2021
780x440/fekk_from_the_future_25_7_2021_testfilm1.jpg

POLETJE V TIVOLIJU'21

Nedeljski filmski večeri

25. 7., ob 21.00, MGLC Švicarija

Kratki filmi iz arhiva FeKK festivala, ki o filmskem mediju razmišljajo kot o nosilcu sporočila, ga problematizirajo in z njim manipulirajo. Iz tega, kar nam je znano, bomo predpostavljali, kar še pride in kar si danes lahko samo predstavljamo.

Program:

Planine (Hrvoslava Brkušić, Hrvaška, 2018, eksperimentalni, 12’), Shekuza – Coriolis Effect (Gašper Milkovič Biloslav, Slovenija, 2020, eksperimentalni, 5’), TESTFILM #1 (Telcosystems, Hrvaška, 2020, eksperimentalni, 14′), O čustvih in drugem zakonu termodinamike (Nika Tomažič, Slovenija, 2019, eksperimentalni, 5’), Vse, kar ti hočem povedati s telepatskimi signali, ko me ne poslušaš (Ester Ivakič, Slovenija, 2019, eksperimentalni, 3’), Sextortion (Sara Bezovšek, Slovenija, 2019, eksperimentalni, 6’), Kartograf (Daria Blažević, Hrvaška, 2017, eksperimentalni, 7′)

Izbor: Peter Cerovšek (v sodelovanju z Mednarodnim festivalom kratkega filma v Ljubljani – FeKK).

Vsebina:

Planine
Delo izhaja iz diapozitivov, ki so jih našli na Zora filmu, podjetju, ki je v petdesetih letih 20. stoletja snemalo izobraževalne filme. Podobe prihajajo iz različnih delov sveta, avtorica pa se je odločila, da bo delala zgolj z enim motivom, in sicer z gorami. Z rabo postprodukcijskih metod slike oživijo in postanejo gibljive podobe.

Shekuza – Coriolis Effect 
Abstraktni pejsaži, podobe in vzorci izvirajo iz povratne zanke video signala, nastale v prepletu videokamer, katodnih monitorjev in video mešalnih miz standardne ločljivosti – danes zastarele in v video produkciji večinoma pozabljene opreme, ki je na video sceni kraljevala v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

TESTFILM #1 
Testfilm #1 raziskuje ustvarjalne možnosti novega globalnega kinematografskega projekcijskega sistema Digital Cinema Package (DCP), ki nadomešča analogno infrastrukturo. Kaj se bo v tej novi filmski krajini zgodilo z zgodovino in prihodnostjo eksperimentalnega filma in z uporniki, ki se nočejo prilagajati pravilom?

O čustvih in drugem zakonu termodinamike 
Čustva manipulirajo s časom. Po drugem zakonu termodinamike čas ni nič drugega kot naše doživljanje entropije – postopnega razpada. Je človeku edinstveno izkustvo, iluzija, katere trajanje in relativnost določajo naše emocije.

Vse, kar ti hočem povedati s telepatskimi signali, ko me ne posluša
Vedno se lahko prenovimo, a drevesa in kozlički bodo ostali in počakali na nove stvari.

Sextortion
Sextortion je oblika spolnega izsiljevanja. Storilec zahteva veliko vsoto denarja v zameno za neobjavo intimnih podob svoje žrtve na spletu, izsiljevanje pa se le redko konča s prvim plačilom.

Kartograf
Satelit se odtrga od Zemlje in tava po vesolju v neskončnost.

 

Obisk kulturnih prireditev je skladno z Odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev mogoč le ob upoštevanju PCT pogoja, torej je dovoljen za osebe s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti COVID-19. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se dogodka udeležijo z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki. Na prizorišče vstopate na lastno odgovornost in prevzemate odgovornost za izpolnjevanje pogojev. Prosimo za razumevanje.