Adriena Šimotová: Srečanje. Dotik in odtis.

10. 12. 2021 - 08. 03. 2022
440h/012__web___mala_.jpg
Adriena Šimotová, Mi smo tisti, katere iščemo, IV, serija, 2011–12, transparentni papir, pigment, pastel, svinčnik, 111 x 79 cm.

Adriena Šimotová (1926–2014) je ena najbolj priznanih osebnosti češke vizualne umetnosti. Izbrana retrospektiva v Mednarodnem grafičnem likovnem centru bo predstavila dela, v katerih je umetnica radikalizirala eksistencialno dojemanje človekove osebnosti in se iskreno poglobila v stanja in odnose, ki so se ji zdeli relevantni. Svoje delo je videla kot odprto in komunikativno razmerje, poseben pomen pa je dajala etičnim in duhovnim razsežnostim ter ontološkim soodvisnostim. V tem kontekstu je s sijajno izbranimi postopki in izraznimi sredstvi raziskovala in preizpraševala dotik in odtis, ki ju je dojemala kot neločljivi del svojega pristnega umetniškega izraza. Ustvarjala je ob razmišljanju o odnosu med dotikom in odtisom in ob močnem zavedanju lastne in tuje telesnosti.

Kurator: Pavel Brunclík

Razstava nastaja v tesnem sodelovanju s praško Fundacijo Adriene Šimotove in Jiříja Johna pa tudi z Narodno galerijo Praga, Slovaško narodno galerijo v Bratislavi, Olomuškim muzejem umetnosti, Galerie Klatovy – Klenová, praško Galerie Zlatá husa in Fundacijo Jindřicha Štreita.

Pokrovitelj razstave je Veleposlaništvo Češke republike.