Adriena Šimotová: Magija reči, delavnica animacije

22. 01. 2022
440h/solske_skupine.jpg
Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

sobota, 22. januar, 11.00–15.00
MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Park Tivoli, Ljubljana

MGLC – Mednarodni grafični likovni center in Društvo SLON vabita na delavnico:
Adriena Šimotová: Magija reči

Delavnica animacije je spremni dogodek razstave Adriena Šimotová: Srečanje. Dotik in odtis, na ogled v MGLC. 

Delavnica je primerna za mlade od 9 do 14 leta in je brezplačna.

Mentorice: Jelena Dragutinović in Lene Lekše (Društvo SLON, delavnica), Tina Boc (razstava)

Prijave:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf05et6TK0cW-Lq6Joj9Hm_jau5yV3XxOj6rD5nq0UMQrSUOg/viewform

Adriena Šimotová (1926-2014) je ena najbolj priznanih osebnosti češke vizualne umetnosti. Umetnica je nekajkrat obiskala tudi Ljubljano, kjer je zlasti sodelovala na slovitem Mednarodnem grafičnem bienalu in bila tudi nagrajena z veliko nagrado. V teh mesecih se z retrospektivno razstavo predstavlja v MGLC. 

Adriena Šimotová s svojimi lepimi in poetičnimi deli pripoveduje o čustvih, spominih, dotikih, odnosih. Svoja občutja izraža skozi preproste, a hkrati monumentalne figure teles, obrazov in predmetov, ki so nam domači in izhajajo iz našega okolja. Umetnica pri svojem delu uporablja širok nabor tehnik, vernis-mou, risbo, perforacijo papirja, kolaž, predvsem pa frotaž. Dela so izvedena na svilnatem papirju, k s svojo »zmečkanostjo« deluje krhko in hkrati občutljivo; za umetnico je to odličen medij ustvarjalnosti, papir pa razume tudi kot prispodobo za življenje. 
Umetnica se z nami pogovarja skozi svoja dela. Pripoveduje nam o vsakdanjih stvareh; to so stvari, ki smo jih že neštetokrat videli, slišali, se jih dotaknili, jih občutili. – A so za nas najpomembnejša, ker v nas vzbujajo določena čustva in oblikujejo naš spomin!
Temu dialogu bomo sledili tudi na delavnici.

Cilj delavnice je ustvariti kratek animirani film, ki bo v dialogu z deli Adriene Šimotove, in s katerim kandidiramo na natečaju za 50. mednarodno razstavo otroških likovnih del Lidice 2022, Češka.