Mednarodni grafični likovni center (MGLC) objavlja javni poziv za sodelovanje na razstavi sodobne slovenske grafične produkcije zadnjih treh let. Dela bodo v MGLC na ogled od 5. julija do 2. oktobra 2022. Javni poziv slovenskim umetnicam in umetnikom vseh generacij, ki aktivno delajo na področju umetnosti tiska in grafike, je izhodišče za nadaljnje raziskovanje slovenske grafične produkcije in njene vpetosti v sodobne vizualne umetniške prakse.

Avtorje vabimo, da v obliki originalov, fotodokumentacije ali v elektronski obliki predložijo svoja dela v katerikoli grafični tehniki ali kombinaciji tehnik in s poljubno tematiko, nastala od vključno leta 2018. Opremljena naj bodo z osnovnimi biografskimi podatki avtorja in z natančnimi podatki o delu (naslov, letnica, tehnika, dimenzije). Predvidena je izdaja razstavne zloženke/kataloga, zato naj bodo reprodukcije pripravljene za tisk: v jpg. ali .tif formatu, 300 dpi, okvirne velikosti 20 cm x 30 cm.

Rok za oddajo del je do vključno 15. aprila 2022 na enega izmed navedenih naslovov:
- Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, 1000 Ljubljana; s pripisom »Poziv 2022«
- mag. Breda Škrjanec: breda.skrjanec@mglc-lj.si
- Božidar Zrinski: bozidar.zrinski@mglc-lj.si

Celoten poziv je objavljen tukaj.

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

Honza Zamojski: Posrednik

10. 3.–28. 5. 2023
MGLC Grad Tivoli

Najnovejša razstava Honze Zamojskega je v bistvu instalacija, ustvarjena za konkreten prostor, ki se odvija ne le v simetriji arhitekture, pač pa pogosto tudi v odnosu do simetrije (ali asimetrije) lista papirja, besede in človeške figure. Pozoren gledalec lahko opazi, da dlje ko si od središča razstave, svetlejše je in več je na ogled. Lahko bi celo rekli, da pripoved eksplodira, ponovno pa jo poskuša sestaviti Posrednik, ki drži propadajoči svet z vso svojo močjo.

Ob razstavi bo na ogled tudi založniško eksperimentiranje založbe NERO z naslovom Se to lahko kje preizkusi?.


Foto: Marian Misiak
 

Marko Šajn: Vzajemni kompromis

10. 3.–16. 4. 2023
MGLC Grad Tivoli

Razstava Vzajemni kompromis predstavlja najnovejšo serijo grafik v tehnikah sitotiska in riso tiska ter kovinski objekt kot posebnost razstave. Grafike Marka Šajna zaznamujejo jasen koncept in perfektna izvedba ter humoren, zabavljaški, piker, hudomušen in igriv likovni izraz z mnogimi referencami v zgodovini umetnosti, klasičnem slikarstvu, popularni grafiki, urbani kulturi, grafitih in street artu.


Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Ogled Invaderjevih mozaikov v Gradu Tivoli

Invader je umetnik, posameznik, gibanje, aplikacija, igra in življenjski stil. Je fenomen na področju ulične umetnosti in je postal globalna umetniška zvezda.
Gotovo ste že opazili njegove mozaike v mestu, nekaj pa se jih nahaja tudi v prostorih Gradu Tivoli, ki niso odprti za javnost. Ogledate si jih lahko od torka do nedelje ob 14. uri ali po dogovoru (pišite nam na trgovina@mglc-lj.si).


Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.