REZIDENCE:

FRANCISCO TOMSICH
November 2022

Umetnik Francisco Tomsich je rojen v Urugvaju, trenutno pa živi in ustvarja v Izoli. Projekt s katerim se ukvarja v sklopu In from the Margins rezidence v MGLC se vrti okoli vprašanja portreta, ki je osrednjega pomena v njegovi praksi. V tem projektu je funkcija portreta artikulirana skozi funkcijo ogledala. 

-------------

AZAD KARIM
Oktober 2022

Azad Karim je bil rojen v Arbilu, v pokrajini Kurdistan v severnem delu Iraka. Po končani srednji šoli se je vpisal na Inštitut za likovno umetnost v Bagdadu. Uspešno ga je končal in kot eden najboljših študentov prejel nagrado inštituta. Nato se je odločil za študij v tujini in leta 1976 prišel v Slovenijo ter se vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1980 je diplomiral iz slikarstva, leta 1983 pa je končal še magistrski študij grafike. Veliko potuje po svetu in v muzejih proučuje artefakte, ki izhajajo z območja ob Evfratu in Tigrisu. V zadnjem desetletju se izraziteje ukvarja s problematiko begunstva, vojne in uničevanja artefaktov in osebnih spominov, povezanih z izkušnjo razseljenosti. Ta tematika že dlje odseva v njegovih slikarskih in grafičnih delih ter video- in instalacijskih postavitvah.

-------------

AZADEH HASHEMZADEH
junij, avgust 2022

O naught, don’t bother naught for naught!
#Rumi

Azadeh Hashemzadeh je diplomirana fotografinja, rojena v Iranu, kjer je delovala kot fotografinja, urednica fotografije in videa, odprla pa je tudi lastni fotografski studio. Leta 2018 je z možem v Sloveniji zaprosila za azil in leta 2019 prejela status begunke; v Sloveniji želi tudi nadaljevati svojo življenjsko pot. Sodelovala je z Mestom žensk, Slovensko filantropijo in še nekaterimi drugimi festivali. V letu 2022 je bila sprejeta v evropski program umetniških rezidenc In from the Margins ter v juniju in avgustu izvajala svoj eksperimentalni umetniški projekt v Grafičnem ateljeju MGLC. 

Raziskovanje v grafičnih tehnikah ter povezovanje z njeno primarno disciplino umetniškega izražanja, fotografijo, sta jo privedli do izdelave serije grafik različnih dimenzij. V njih se na harmoničen in liričen način povežejo motivi plesalke, povzet iz ene od njenih umetniških fotografij, besedilo v perzijskem jeziku in grafični način izražanja v tehniki sitotiska.

Pri svojem ustvarjanju se je naslonila na verze treh velikih perzijskih srednjeveških pesnikov. Saadi jo opozarja, da je umetnost tista, ki je zanjo resnično pomembna (you are so settled in my heart that you are the life in my body).  Hafiz jo tolaži, da težki dnevi vedno minejo in dober človek doseže svoj cilj (it does not remain so and it will not remain). Rumi pa jo uči, da je treba slediti svojim sanjam in delati dobro.

Delo Azadeh Hashemzadeh reflektira njen nemirni notranji svet; težavno situacijo, ki jo doživlja kot oseba, ki je morala zapustiti dom in (po)iskati svoj prostor drugje. Njena dela stremijo k upanju na boljši svet zanjo in pripovedujejo, da pot do tja obstaja in je uresničljiva.
Več o Azadeh Hashemzadeh, njenem razmišljanju in ustvarjanju si lahko ogledate v videoposnetku.


----------

MAJA ŽIVKO
maj 2022

Maja Živko je študentka Akademije za likovno umetnost v Sarajevu. Tema, ki jo raziskuje na vseh področjih umetnosti, so občutki, ki se projicirajo skozi različne življenjske prostore. Pri vseh umetniških izražanjih si prizadeva za iskrenost, saj je to zanjo najpomembnejši vidik umetnosti.

----------

LINA RICA
april 2022

Umetnica, ki iz lastnih izkušenj pozna izzive selitve, se med rezidenco v sklopu projekta In from the Margins ukvarja s temo doma. Več o njenem ustvarjanju si poglejte v spodnjem video posnetku.

----------

IN FROM THE MARGINS

Informacije: Lili Šturm, muzejska svetovalka, vodja projekta, lili.sturm@mglc-lj.si

----------

Rezultati razpisa za umetniško rezidenco v okviru EU projekta In from the Margins 

Mednarodni grafični likovni center (MGLC) je v okviru projekta razpisal 6 rezidenc, za katere je bil rok za prijavo do 19. 11. 2021. Prispelo je devetnajst pravočasno oddanih in popolnih vlog. V skladu z razpisanimi kriteriji, mnenjem komisije (Božidar Zrinski, Svetlana Jakimovska Rodić, Lili Šturm) in mnenjem vseh partnerjev projekta so bili za rezidence izbrani sedeči avtorji in avtorice:
Qëndresë Deda
Francisco Tomsich
Maja Živko
Lina Rica
Azad Karim
Azadeh Hashemzadeh

Več: Rezultati razpisa in utemeljitev.

----------

Priložnost za umetniško rezidenco z umetniki, ki so migranti, begunci ali jih zaznamuje občutje/izkušnja razseljenosti v grafičnih ateljejih po Evropi

Pet grafičnih ateljejev po vsej Evropi odpira razpis za enomesečno rezidenčno bivanje umetnikov, ki se identificirajo kot migranti, begunci ali jih zaznamuje izkušnja razseljenosti, kot del evropskega rezidenčnega programa In from the Margins, ki ga financira program Ustvarjalna Evropa. 

Trideset izbranih umetnikov bo imelo priložnost delati v grafičnem mediju po izbiri, pri tem pa bodo deležni vse podpore pri razvoju svoje prakse. V času trajanja rezidenčnega programa bomo v ateljeje vabili tudi pripadnike lokalnih in migrantskih skupnosti, ki bodo sodelovali z rezidenčnimi umetniki, delili svoje zgodbe in ustvarjali nova dela, ki si jih bodo izmenjevali člani našega projekta in širša evropska skupnost. Vrhunec programa bo skupinska razstava v Edinburgh Printmakers spomladi leta 2023.

Pri projektu In from the Margins sodelujejo:
Edinburgh Printmakers, Škotska 
Cork Printmakers, Cork, Irska  
Funen Printmaking Studio, Odense, Danska 
Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Ljubljana, Slovenija 
AGA Lab, Amsterdam, Nizozemska 

Umetnike vabimo, da se prijavijo za rezidenco, ki je na voljo v njihovi državi gostiteljici. Podrobnosti o razpisu za vsak studio najdete na njihovi spletni strani.

Rok za prijavo: petek, 19. november 2021

Projekt In from the Margins, ki ga sofinancira Ustvarjalna Evropa, ponuja delovne prostore za umetnike, izmenjavo njihovih del in sodelovanje s skupnostmi in šolami. Velik poudarek je na ozaveščanju, saj s projektom tematiko selimo »z obrobja« v središče širše javne pozornosti.

In from the Margins bo ustvaril prvo mrežo ateljejskih pribežališč v Evropi, ki bo tridesetim umetnikom begunskega in migrantskega ozadja ter umetnikom z izkušnjo razseljenosti ponudila možnost rezidenc v mednarodno priznanih grafičnih ateljejih, in sicer: 
9 rezidenc v Edinburgh Printmakers; 
6 rezidenc v Cork Printmakers, Funen Printmaking Studio, Mednarodnem grafičnem likovnem centru in 
3 rezidence v AGA Lab v Amsterdamu.
 

Ob rezidencah bo potekal program sodelovanja s šolami, begunskimi, migrantskimi in širšimi skupnostmi. In from the Margins si prizadeva odpraviti ovire in ustvariti priložnosti za umetnike in lokalne skupnosti, da sodelujejo in se učijo drug od drugega ob vsebinski in strokovni podpori grafičnih ateljejev. Vsaka organizacija bo delovala v jeziku svojega studia in, kadar bo to mogoče, tudi v jezikih rezidenčnih umetnikov.

Projekt se je porodil iz razprav med partnerskimi grafičnimi studii, ki so družbeno angažirani in imajo sedeže v večkulturnih mestih na obrobju Evrope. In from the Margins bo še naprej razvijal model »studiev pribežališč« (Studios of Sanctuary), ki je nastal v Yorkshiru kot odgovor na delo Mohammeda Barrangija, migrantskega umetnika in nekdanjega paraolimpijca iz Irana, ki je postal rezidenčni umetnik v ustanovi The Art House v Wakefieldu.

Razpis za Grafični atelje Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC)

Prijavnica
 

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

Honza Zamojski: Posrednik

10. 3.–28. 5. 2023
MGLC Grad Tivoli

Najnovejša razstava Honze Zamojskega je v bistvu instalacija, ustvarjena za konkreten prostor, ki se odvija ne le v simetriji arhitekture, pač pa pogosto tudi v odnosu do simetrije (ali asimetrije) lista papirja, besede in človeške figure. Pozoren gledalec lahko opazi, da dlje ko si od središča razstave, svetlejše je in več je na ogled. Lahko bi celo rekli, da pripoved eksplodira, ponovno pa jo poskuša sestaviti Posrednik, ki drži propadajoči svet z vso svojo močjo.

Ob razstavi bo na ogled tudi založniško eksperimentiranje založbe NERO z naslovom Se to lahko kje preizkusi?.


Foto: Marian Misiak
 

Marko Šajn: Vzajemni kompromis

10. 3.–16. 4. 2023
MGLC Grad Tivoli

Razstava Vzajemni kompromis predstavlja najnovejšo serijo grafik v tehnikah sitotiska in riso tiska ter kovinski objekt kot posebnost razstave. Grafike Marka Šajna zaznamujejo jasen koncept in perfektna izvedba ter humoren, zabavljaški, piker, hudomušen in igriv likovni izraz z mnogimi referencami v zgodovini umetnosti, klasičnem slikarstvu, popularni grafiki, urbani kulturi, grafitih in street artu.


Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Ogled Invaderjevih mozaikov v Gradu Tivoli

Invader je umetnik, posameznik, gibanje, aplikacija, igra in življenjski stil. Je fenomen na področju ulične umetnosti in je postal globalna umetniška zvezda.
Gotovo ste že opazili njegove mozaike v mestu, nekaj pa se jih nahaja tudi v prostorih Gradu Tivoli, ki niso odprti za javnost. Ogledate si jih lahko od torka do nedelje ob 14. uri ali po dogovoru (pišite nam na trgovina@mglc-lj.si).


Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.