In from the Margins

Priložnost za umetniško rezidenco z umetniki, ki so migranti, begunci ali jih zaznamuje občutje/izkušnja razseljenosti v grafičnih ateljejih po Evropi

Pet grafičnih ateljejev po vsej Evropi odpira razpis za enomesečno rezidenčno bivanje umetnikov, ki se identificirajo kot migranti, begunci ali jih zaznamuje izkušnja razseljenosti, kot del evropskega rezidenčnega programa In from the Margins, ki ga financira program Ustvarjalna Evropa. 

Trideset izbranih umetnikov bo imelo priložnost delati v grafičnem mediju po izbiri, pri tem pa bodo deležni vse podpore pri razvoju svoje prakse. V času trajanja rezidenčnega programa bomo v ateljeje vabili tudi pripadnike lokalnih in migrantskih skupnosti, ki bodo sodelovali z rezidenčnimi umetniki, delili svoje zgodbe in ustvarjali nova dela, ki si jih bodo izmenjevali člani našega projekta in širša evropska skupnost. Vrhunec programa bo skupinska razstava v Edinburgh Printmakers spomladi leta 2023.

Pri projektu In from the Margins sodelujejo:
Edinburgh Printmakers, Škotska 
Cork Printmakers, Cork, Irska  
Funen Printmaking Studio, Odense, Danska 
Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Ljubljana, Slovenija 
AGA Lab, Amsterdam, Nizozemska 

Umetnike vabimo, da se prijavijo za rezidenco, ki je na voljo v njihovi državi gostiteljici. Podrobnosti o razpisu za vsak studio najdete na njihovi spletni strani.

Rok za prijavo: petek, 19. november 2021

Projekt In from the Margins, ki ga sofinancira Ustvarjalna Evropa, ponuja delovne prostore za umetnike, izmenjavo njihovih del in sodelovanje s skupnostmi in šolami. Velik poudarek je na ozaveščanju, saj s projektom tematiko selimo »z obrobja« v središče širše javne pozornosti.

In from the Margins bo ustvaril prvo mrežo ateljejskih pribežališč v Evropi, ki bo tridesetim umetnikom begunskega in migrantskega ozadja ter umetnikom z izkušnjo razseljenosti ponudila možnost rezidenc v mednarodno priznanih grafičnih ateljejih, in sicer: 
9 rezidenc v Edinburgh Printmakers; 
6 rezidenc v Cork Printmakers, Funen Printmaking Studio, Mednarodnem grafičnem likovnem centru in 
3 rezidence v AGA Lab v Amsterdamu.
 

Ob rezidencah bo potekal program sodelovanja s šolami, begunskimi, migrantskimi in širšimi skupnostmi. In from the Margins si prizadeva odpraviti ovire in ustvariti priložnosti za umetnike in lokalne skupnosti, da sodelujejo in se učijo drug od drugega ob vsebinski in strokovni podpori grafičnih ateljejev. Vsaka organizacija bo delovala v jeziku svojega studia in, kadar bo to mogoče, tudi v jezikih rezidenčnih umetnikov.

Projekt se je porodil iz razprav med partnerskimi grafičnimi studii, ki so družbeno angažirani in imajo sedeže v večkulturnih mestih na obrobju Evrope. In from the Margins bo še naprej razvijal model »studiev pribežališč« (Studios of Sanctuary), ki je nastal v Yorkshiru kot odgovor na delo Mohammeda Barrangija, migrantskega umetnika in nekdanjega paraolimpijca iz Irana, ki je postal rezidenčni umetnik v ustanovi The Art House v Wakefieldu.

Razpis za Grafični atelje Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC)

Prijavnica
 

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

Ob zaključku bienala

34. grafični bienale Ljubljana, Iskra Delta se je v nedeljo uspešno zaključil. V 72 dneh se je zvrstilo kar 22 dogodkov, podeljene so bile 4 nagrade, pri zamišljanju prihodnosti pa je sodelovalo 57 umetnikov in lepo število govorcev. Iskreno se zahvaljujemo vsem sodelujočim, kuratorjem, organizatorjem, podpornikom in obiskovalcem. 

Bienale, ki smo ga začeli snovati ravno ob začetku pandemije, je bil v izhodišču zamišljen kot produkcijska, predstavitvena in teoretska platforma medžanrskih ustvarjalcev generacije milenijcev in zoomarjev, ki si utirajo svoje lastne poti v podtalju kibernetskega sveta. Razcepitev realnosti in razpad linearne vzročne temporalnosti, ki ju prinašata internet in hiter tehnološki napredek, sta odprla možnost za prejemanje sporočil iz drugih svetov in časovnic, ki so jih umetniki, glasbeniki, kuratorji, pisci, oblikovalci in drugi agenti vpletali v misijo gradnje sveta, snovanja scenarijev prihodnosti in reimaginacije sedanjosti.  

 

Nascent: Časovni secesionizem, predstavitev projekta in zadnje maratonsko vodstvo

Nedelja, 21. novembra, ob 11.uri
Galerija TR3

Na zadnji bienalski dan se nam pridružite na predstavitvi projekta umetniškega dvojca Nascent z naslovom Časovni secesionizem. 
Predstavitvi bo sledilo zadnje maratonsko vodstvo s kuratorko Tjašo Pogačar in asistentko kuratorke Laro Mejač, ki bo obenem sklepni dogodek letošnjega bienala.

Več.


Foto: Klemen Ilovar. Arhiv MGLC.
 

Znani so nagrajenci 34. grafičnega bienala Ljubljana

Mednarodna žirija v sestavi Lovro Japundžić, Jen Kratochvil, Sam Lackey in Poka-Yio je odločila, da veliko nagrado 34. grafičnega bienala Ljubljana prejme Johannes Paul Raether
Podelila je tudi nagrado za raziskovalno rezidenco, prejel jo je Mario Mu, ki je obenem postal tudi prejemnik nagrade občinstva. Posebno omembo pa je žirija namenila kolektivu BCAA System.

Vsem nagrajencem 34. grafičnega bienala Ljubljana iskreno čestitamo!