REZIDENCE:

AZADEH HASHEMZADEH
junij 2022

Azadeh Hashemzadeh je iranska umetnica, ki se ukvarja s fotografijo. Ko je morala zapustiti svoj dom in studio z več kot 20 zaposlenimi, je z možem prišla v Slovenijo. Notranja moč ji je pomagala, da si je tu ustvarila novo življenje, v katerem še vedno sledi svojim sanjam.


Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

----------

MAJA ŽIVKO
maj 2022

Maja Živko je študentka Akademije za likovno umetnost v Sarajevu. Tema, ki jo raziskuje na vseh področjih umetnosti, so občutki, ki se projicirajo skozi različne življenjske prostore. Pri vseh umetniških izražanjih si prizadeva za iskrenost, saj je to zanjo najpomembnejši vidik umetnosti.

----------

LINA RICA
april 2022

Umetnica, ki iz lastnih izkušenj pozna izzive selitve, se med rezidenco v sklopu projekta In from the Margins ukvarja s temo doma. Več o njenem ustvarjanju si poglejte v spodnjem video posnetku.

----------

IN FROM THE MARGINS

Informacije: Lili Šturm, muzejska svetovalka, vodja projekta, lili.sturm@mglc-lj.si

----------

Rezultati razpisa za umetniško rezidenco v okviru EU projekta In from the Margins 

Mednarodni grafični likovni center (MGLC) je v okviru projekta razpisal 6 rezidenc, za katere je bil rok za prijavo do 19. 11. 2021. Prispelo je devetnajst pravočasno oddanih in popolnih vlog. V skladu z razpisanimi kriteriji, mnenjem komisije (Božidar Zrinski, Svetlana Jakimovska Rodić, Lili Šturm) in mnenjem vseh partnerjev projekta so bili za rezidence izbrani sedeči avtorji in avtorice:
Qëndresë Deda
Francisco Tomsich
Maja Živko
Lina Rica
Azad Karim
Azadeh Hashemzadeh

Več: Rezultati razpisa in utemeljitev.

----------

Priložnost za umetniško rezidenco z umetniki, ki so migranti, begunci ali jih zaznamuje občutje/izkušnja razseljenosti v grafičnih ateljejih po Evropi

Pet grafičnih ateljejev po vsej Evropi odpira razpis za enomesečno rezidenčno bivanje umetnikov, ki se identificirajo kot migranti, begunci ali jih zaznamuje izkušnja razseljenosti, kot del evropskega rezidenčnega programa In from the Margins, ki ga financira program Ustvarjalna Evropa. 

Trideset izbranih umetnikov bo imelo priložnost delati v grafičnem mediju po izbiri, pri tem pa bodo deležni vse podpore pri razvoju svoje prakse. V času trajanja rezidenčnega programa bomo v ateljeje vabili tudi pripadnike lokalnih in migrantskih skupnosti, ki bodo sodelovali z rezidenčnimi umetniki, delili svoje zgodbe in ustvarjali nova dela, ki si jih bodo izmenjevali člani našega projekta in širša evropska skupnost. Vrhunec programa bo skupinska razstava v Edinburgh Printmakers spomladi leta 2023.

Pri projektu In from the Margins sodelujejo:
Edinburgh Printmakers, Škotska 
Cork Printmakers, Cork, Irska  
Funen Printmaking Studio, Odense, Danska 
Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Ljubljana, Slovenija 
AGA Lab, Amsterdam, Nizozemska 

Umetnike vabimo, da se prijavijo za rezidenco, ki je na voljo v njihovi državi gostiteljici. Podrobnosti o razpisu za vsak studio najdete na njihovi spletni strani.

Rok za prijavo: petek, 19. november 2021

Projekt In from the Margins, ki ga sofinancira Ustvarjalna Evropa, ponuja delovne prostore za umetnike, izmenjavo njihovih del in sodelovanje s skupnostmi in šolami. Velik poudarek je na ozaveščanju, saj s projektom tematiko selimo »z obrobja« v središče širše javne pozornosti.

In from the Margins bo ustvaril prvo mrežo ateljejskih pribežališč v Evropi, ki bo tridesetim umetnikom begunskega in migrantskega ozadja ter umetnikom z izkušnjo razseljenosti ponudila možnost rezidenc v mednarodno priznanih grafičnih ateljejih, in sicer: 
9 rezidenc v Edinburgh Printmakers; 
6 rezidenc v Cork Printmakers, Funen Printmaking Studio, Mednarodnem grafičnem likovnem centru in 
3 rezidence v AGA Lab v Amsterdamu.
 

Ob rezidencah bo potekal program sodelovanja s šolami, begunskimi, migrantskimi in širšimi skupnostmi. In from the Margins si prizadeva odpraviti ovire in ustvariti priložnosti za umetnike in lokalne skupnosti, da sodelujejo in se učijo drug od drugega ob vsebinski in strokovni podpori grafičnih ateljejev. Vsaka organizacija bo delovala v jeziku svojega studia in, kadar bo to mogoče, tudi v jezikih rezidenčnih umetnikov.

Projekt se je porodil iz razprav med partnerskimi grafičnimi studii, ki so družbeno angažirani in imajo sedeže v večkulturnih mestih na obrobju Evrope. In from the Margins bo še naprej razvijal model »studiev pribežališč« (Studios of Sanctuary), ki je nastal v Yorkshiru kot odgovor na delo Mohammeda Barrangija, migrantskega umetnika in nekdanjega paraolimpijca iz Irana, ki je postal rezidenčni umetnik v ustanovi The Art House v Wakefieldu.

Razpis za Grafični atelje Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC)

Prijavnica
 

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

Odtisi in vtisi 2

Odtisi in vtisi 2
5. 7.–2. 10. 2022
MGLC Grad Tivoli

Odprtje: torek, 5. julij, ob 19. uri

Razstava je nastala na podlagi javnega poziva slovenskim umetnicam in umetnikom vseh generacij, ki aktivno ustvarjajo na področju umetnosti tiska in grafike, in je izhodišče za nadaljnje raziskovanje slovenske grafične produkcije in njene vpetosti v sodobne vizualne umetniške prakse.

Mednarodna strokovna žirija v sestavi Barbora Kundračikova (CZ), Mario Čaušić (HR) in Miloš Đorđević (RS) je izmed 114 prijavljenih izbrala dela 43 umetnic in umetnikov.

Več.

 

Poletje v Tivoliju '22

POLETJE V TIVOLIJU 2022
5.–28. 7. 2022
Grad Tivoli in MGLC Švicarija

Že dvanajsto leto se okolica Gradu Tivoli in MGLC Švicarije poleti spremeni v največje zeleno in sveže kulturno prizorišče v mestu. Koncerti, filmske projekcije, razstave in vodstva, ustvarjalne delavnice – raznolik umetniški program bo poskrbel, da bodo poletni večeri sredi narave osvežujoči in nepozabni. 

Več.

 

Lea Culetto: Marodiranje

1. 6.–31. 7. 2022
MGLC Švicarija

Po prvem letu bivanja in dela v ateljeju za mlade umetnike v MGLC Švicariji se predstavlja Lea Culetto, ki v svojih delih razkriva tabuje in predstave o ženskem telesu in z njim povezano družbeno afirmacijo in stigmatizacijo hkrati. Projekt Marodiranje sestavljajo preproste bele majice z odtisom umetničinega menstrualnega madeža. Sporočilnost je neposredna, dekodirana, razkrita – intimni akt menstruiranja prehaja z odtisom menstrualne krvi na ukrojenih majicah v javni prostor in diskurz.

Več.


Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.