REZIDENCE:

FRANCISCO TOMSICH
November 2022

Umetnik Francisco Tomsich je rojen v Urugvaju, trenutno pa živi in ustvarja v Izoli. Projekt s katerim se ukvarja v sklopu In from the Margins rezidence v MGLC se vrti okoli vprašanja portreta, ki je osrednjega pomena v njegovi praksi. V tem projektu je funkcija portreta artikulirana skozi funkcijo ogledala. 

-------------

AZAD KARIM
Oktober 2022

Azad Karim je bil rojen v Arbilu, v pokrajini Kurdistan v severnem delu Iraka. Po končani srednji šoli se je vpisal na Inštitut za likovno umetnost v Bagdadu. Uspešno ga je končal in kot eden najboljših študentov prejel nagrado inštituta. Nato se je odločil za študij v tujini in leta 1976 prišel v Slovenijo ter se vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1980 je diplomiral iz slikarstva, leta 1983 pa je končal še magistrski študij grafike. Veliko potuje po svetu in v muzejih proučuje artefakte, ki izhajajo z območja ob Evfratu in Tigrisu. V zadnjem desetletju se izraziteje ukvarja s problematiko begunstva, vojne in uničevanja artefaktov in osebnih spominov, povezanih z izkušnjo razseljenosti. Ta tematika že dlje odseva v njegovih slikarskih in grafičnih delih ter video- in instalacijskih postavitvah.

-------------

AZADEH HASHEMZADEH
junij, avgust 2022

O naught, don’t bother naught for naught!
#Rumi

Azadeh Hashemzadeh je diplomirana fotografinja, rojena v Iranu, kjer je delovala kot fotografinja, urednica fotografije in videa, odprla pa je tudi lastni fotografski studio. Leta 2018 je z možem v Sloveniji zaprosila za azil in leta 2019 prejela status begunke; v Sloveniji želi tudi nadaljevati svojo življenjsko pot. Sodelovala je z Mestom žensk, Slovensko filantropijo in še nekaterimi drugimi festivali. V letu 2022 je bila sprejeta v evropski program umetniških rezidenc In from the Margins ter v juniju in avgustu izvajala svoj eksperimentalni umetniški projekt v Grafičnem ateljeju MGLC. 

Raziskovanje v grafičnih tehnikah ter povezovanje z njeno primarno disciplino umetniškega izražanja, fotografijo, sta jo privedli do izdelave serije grafik različnih dimenzij. V njih se na harmoničen in liričen način povežejo motivi plesalke, povzet iz ene od njenih umetniških fotografij, besedilo v perzijskem jeziku in grafični način izražanja v tehniki sitotiska.

Pri svojem ustvarjanju se je naslonila na verze treh velikih perzijskih srednjeveških pesnikov. Saadi jo opozarja, da je umetnost tista, ki je zanjo resnično pomembna (you are so settled in my heart that you are the life in my body).  Hafiz jo tolaži, da težki dnevi vedno minejo in dober človek doseže svoj cilj (it does not remain so and it will not remain). Rumi pa jo uči, da je treba slediti svojim sanjam in delati dobro.

Delo Azadeh Hashemzadeh reflektira njen nemirni notranji svet; težavno situacijo, ki jo doživlja kot oseba, ki je morala zapustiti dom in (po)iskati svoj prostor drugje. Njena dela stremijo k upanju na boljši svet zanjo in pripovedujejo, da pot do tja obstaja in je uresničljiva.
Več o Azadeh Hashemzadeh, njenem razmišljanju in ustvarjanju si lahko ogledate v videoposnetku.


----------

MAJA ŽIVKO
maj 2022

Maja Živko je študentka Akademije za likovno umetnost v Sarajevu. Tema, ki jo raziskuje na vseh področjih umetnosti, so občutki, ki se projicirajo skozi različne življenjske prostore. Pri vseh umetniških izražanjih si prizadeva za iskrenost, saj je to zanjo najpomembnejši vidik umetnosti.

----------

LINA RICA
april 2022

Umetnica, ki iz lastnih izkušenj pozna izzive selitve, se med rezidenco v sklopu projekta In from the Margins ukvarja s temo doma. Več o njenem ustvarjanju si poglejte v spodnjem video posnetku.

----------

IN FROM THE MARGINS

Informacije: Lili Šturm, muzejska svetovalka, vodja projekta, lili.sturm@mglc-lj.si

----------

Rezultati razpisa za umetniško rezidenco v okviru EU projekta In from the Margins 

Mednarodni grafični likovni center (MGLC) je v okviru projekta razpisal 6 rezidenc, za katere je bil rok za prijavo do 19. 11. 2021. Prispelo je devetnajst pravočasno oddanih in popolnih vlog. V skladu z razpisanimi kriteriji, mnenjem komisije (Božidar Zrinski, Svetlana Jakimovska Rodić, Lili Šturm) in mnenjem vseh partnerjev projekta so bili za rezidence izbrani sedeči avtorji in avtorice:
Qëndresë Deda
Francisco Tomsich
Maja Živko
Lina Rica
Azad Karim
Azadeh Hashemzadeh

Več: Rezultati razpisa in utemeljitev.

----------

Priložnost za umetniško rezidenco z umetniki, ki so migranti, begunci ali jih zaznamuje občutje/izkušnja razseljenosti v grafičnih ateljejih po Evropi

Pet grafičnih ateljejev po vsej Evropi odpira razpis za enomesečno rezidenčno bivanje umetnikov, ki se identificirajo kot migranti, begunci ali jih zaznamuje izkušnja razseljenosti, kot del evropskega rezidenčnega programa In from the Margins, ki ga financira program Ustvarjalna Evropa. 

Trideset izbranih umetnikov bo imelo priložnost delati v grafičnem mediju po izbiri, pri tem pa bodo deležni vse podpore pri razvoju svoje prakse. V času trajanja rezidenčnega programa bomo v ateljeje vabili tudi pripadnike lokalnih in migrantskih skupnosti, ki bodo sodelovali z rezidenčnimi umetniki, delili svoje zgodbe in ustvarjali nova dela, ki si jih bodo izmenjevali člani našega projekta in širša evropska skupnost. Vrhunec programa bo skupinska razstava v Edinburgh Printmakers spomladi leta 2023.

Pri projektu In from the Margins sodelujejo:
Edinburgh Printmakers, Škotska 
Cork Printmakers, Cork, Irska  
Funen Printmaking Studio, Odense, Danska 
Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Ljubljana, Slovenija 
AGA Lab, Amsterdam, Nizozemska 

Umetnike vabimo, da se prijavijo za rezidenco, ki je na voljo v njihovi državi gostiteljici. Podrobnosti o razpisu za vsak studio najdete na njihovi spletni strani.

Rok za prijavo: petek, 19. november 2021

Projekt In from the Margins, ki ga sofinancira Ustvarjalna Evropa, ponuja delovne prostore za umetnike, izmenjavo njihovih del in sodelovanje s skupnostmi in šolami. Velik poudarek je na ozaveščanju, saj s projektom tematiko selimo »z obrobja« v središče širše javne pozornosti.

In from the Margins bo ustvaril prvo mrežo ateljejskih pribežališč v Evropi, ki bo tridesetim umetnikom begunskega in migrantskega ozadja ter umetnikom z izkušnjo razseljenosti ponudila možnost rezidenc v mednarodno priznanih grafičnih ateljejih, in sicer: 
9 rezidenc v Edinburgh Printmakers; 
6 rezidenc v Cork Printmakers, Funen Printmaking Studio, Mednarodnem grafičnem likovnem centru in 
3 rezidence v AGA Lab v Amsterdamu.
 

Ob rezidencah bo potekal program sodelovanja s šolami, begunskimi, migrantskimi in širšimi skupnostmi. In from the Margins si prizadeva odpraviti ovire in ustvariti priložnosti za umetnike in lokalne skupnosti, da sodelujejo in se učijo drug od drugega ob vsebinski in strokovni podpori grafičnih ateljejev. Vsaka organizacija bo delovala v jeziku svojega studia in, kadar bo to mogoče, tudi v jezikih rezidenčnih umetnikov.

Projekt se je porodil iz razprav med partnerskimi grafičnimi studii, ki so družbeno angažirani in imajo sedeže v večkulturnih mestih na obrobju Evrope. In from the Margins bo še naprej razvijal model »studiev pribežališč« (Studios of Sanctuary), ki je nastal v Yorkshiru kot odgovor na delo Mohammeda Barrangija, migrantskega umetnika in nekdanjega paraolimpijca iz Irana, ki je postal rezidenčni umetnik v ustanovi The Art House v Wakefieldu.

Razpis za Grafični atelje Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC)

Prijavnica
 

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

Ta veseli dan kulture

Sobota, 3. december, MGLC Grad Tivoli in MGLC Švicarija
Vstop prost 

Ob rojstnem dnevu Franceta Prešerna tradicionalno odpiramo svoja vrata s pestrim dogajanjem za vse obiskovalce.
Program:
Vodena ogleda razstav Črtomir Frelih: Grafike in risbe. Štiri desetletja. in Natalija Juhart Brglez: Linije vsakdana (11.00–12.00, MGLC Grad Tivoli)
Odprti ateljeji (12.00–18.00, MGLC Švicarija)
Delavnice z gostujočo umetnico Qëndresë Deda, In from the Margins (12.00, 14.00 in 16.00, MGLC Švicarija)
Sejem Artish (11.00–18.00, MGLC Švicarija)

Vabljeni!


Foto: Katja Goljat. Arhiv MGLC.

Črtomir Frelih: Grafike in risbe. Štiri desetletja.

25. 10. 2022–12. 2. 2023
MGLC Grad Tivoli
Odprtje: torek, 25. oktobra 2022, ob 13. uri.

Približno sto za razstavo izbranih del razpenja umetnikov ustvarjalni lok čez obdobje štiridesetih let. Izbor zajema predvsem iz njegove grafične produkcije, v kateri prevladuje tehnika kolagrafije, dodana pa so tudi dela v akrilu, poslikana keramika in instalacija FoxBox.

Več.


Črtomir Frelih: Zares, 2021, globoki tisk, 48 x 34,5 cm

Natalija Juhart Brglez: Linije vsakdana

25. 10.–4. 12. 2022
MGLC Grad Tivoli
Odprtje: torek, 25. oktobra 2022, ob 13. uri.

Razstava Linije vsakdana predstavlja grafična dela, s katerimi avtorica Natalija Juhart Brglez spreminja prepoznavno in pričakovano podobo in razumevanje zgodovinsko uveljavljenega likovnega motiva mestne vedute. Preprost likovni jezik temelji na črtah, barvnih ploskvah, vnašanju namernih in nenamernih napak ter sproščenem razumevanju zrcalne risbe pri snovanju matrice. Z njim nam razkriva podobo mesta, ki ni zgolj posnetek dejanskega stanja, ampak se pred nami izrisuje kot življenjski prostor mnogih edinstvenih podrobnosti.

Več.


Foto: Gregor Gobec. Arhiv MGLC.