Grafika za vsakogar

Program: ERASMUS+
Trajanje: 2019–2022
Partner: Cork Printmakers

V sodelovanju s Centrom RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS)Poglavitna aktivnost projekta Grafika za vsakogar je izobraževalni obisk na delovnem mestu v tujini; izvajamo ga v programu Erasmus+, ključni ukrep 1 – učna mobilnost posameznikov. Poteka od junija 2019 do junija 2020 in zajema 14-dnevni izobraževalni obisk treh zaposlenih iz MGLC v partnerskem grafičnem ateljeju Cork Printmakers (Cork, Irska).Grafika za vsakogar je zasnovana kot projekt, ki se navezuje na vsebine in dejavnosti Grafičnega ateljeja v MGLC ter na izobraževalne programe s področja umetniške grafike in grafičnih tehnik za različne ciljne skupine in usmeritve. Cilji so izkoristiti potencial sinergije, ki ga ima MGLC na polju umetniške grafike, spodbujanje grafične ustvarjalnosti in veščine, sodelovanje s priznanimi strokovnjaki s področja umetniškega tiska, vzpostavljanje delavne prakse za specifične poklicne profile in predvsem vzpostavljanje trajnejšega sodelovanja z domačimi in tujimi institucijami, ki lahko ponudijo podporo naši ustanovi.Za sodelovanje z ateljejem Cork Printmakers smo se odločili, ker delujejo kot katalizatorji idej in dialoga v svojem okolju; prepričani smo, da tovrstno znanje lahko prenesemo v lokalno okolje Ljubljane in širše nacionalno. Močna stična točka je tudi sinergija v dolgoročnejših ciljih mednarodnega delovanja (mobilnost mojstrov, programov, umetnikov in razstav).

--------------------------------

Grafika za vsakogar 
Sinergija medija v razvoju 

 
Edinburgh Printmakers. Foto: Lili Šturm. Arhiv MGLC.                                                 

Mednarodni grafični likovni center je v letu 2019  v okviru programa Erasmus+, ključni ukrep 1 – učna mobilnost posameznikov, aktivnost AE-JOB-SHDW prijavil projekt Grafika za vsakogar. Ta se je zaključil 31. maja 2022 in je obsegal izobraževalni obisk na delavnem mestu za tri zaposlene strokovnjake iz MGLC-ja.

Izobraževalni obisk smo izvedli spomladi 2022 in se navezuje na izobraževalne vsebine in dejavnosti Grafičnega ateljeja v MGLC. Cilj projekta je bil izkoristiti potencial sinergije, ki ga ima MGLC na polju umetniške grafike; v prvi vrsti izvesti izobraževanje z namenom pospešiti grafično ustvarjalnost, smotrno, praktično in za javne aktivnosti primerno in varno opremiti prostor ter razviti drugačne, inovativne, bolj pestre programske in razstavne rešitve. Predvsem pa je pomemben namen vzpostavljanja trajnejšega sodelovanja z grafičnimi ustanovami širom Evrope na področju mobilnosti mojstrov, programov, znanja in razstav. 
Poglavitno aktivnost projekta je predstavljal izobraževalni obisk v partnerskem grafičnem ateljeju Cork Printmakers, Cork, Irska. Trajal je teden dni in smo se ga udeležili vsi trije udeleženci mobilnosti.Tej aktivnosti smo dodali še obisk Edinburgh Printmakers na Škotskem, grafičnega ateljeja, ki je eden najpomembnejših in v tesnem stiku s Cork Printmakers. Ta obisk je trajal pet dni, udeležila se ga je kustodinja pedagoginja. 
Tri dni v maju smo namenili raziskavi neodvisne grafične scene v Zagrebu pod vodstvom umetnika, aktivista in organizatorja Krešimirja Golubića. Ta prispevek smo ocenili kot nujen v kontekstu dolgoročnega razvoja Grafičnega ateljeja v MGLC, saj menimo, da Zagreb uspešno razvija sodobni grafični model. Ta obisk je izvedel kustos za razstave.
V vseh grafičnih centrih so nam omogočili izobraževalni obisk tudi sorodnih ustanov, s katerimi sodelujejo in/ali so za njihovo delovanje izjemnega pomena. 
V Corku smo tako še obiskali: Crawford College of Art and Design, National Sculpture Factory, Sirius Arts Centre, Sample Studios, The Huge Lane Gallery, The Douglas Hyde Gallery. 
Na Škotskem pa: The Glasqow Print Studio, DCA Dundee ter Fruitmarket Gallery (Edinburgh), Glasgow Women's Gallery , Glasqow Gallery of Modern Art (GoMA)

Za sodelovanje z navedenimi ustanovami smo se odločili, ker gre za najpomembnejše in največje grafične centre v Evropi, ki v tesnem sodelovanju z drugimi muzejsko-galerijskimi ustanovami in NGO organizacijami delujejo kot katalizatorji idej in dialoga v svojem okolju. Ocenili smo, da obisk v sorodnih grafičnih ustanovah v tujini lahko pozitivno vpliva na razvoj izobraževalnih programov v MGLC v naslednjem kratkoročnem obdobju z namenom vključevanja zlasti mladih, starejših, strokovnjakov, umetnikov, ljubiteljev umetniškega ustvarjanja. 
Po izvedenem projektu je bila v MGLC načrtovana preureditev grafičnega ateljeja za novo pralnico za sitotisk. Po ogledu tehnične opreme smo se odločili za nakup nove preše za globoki tisk, saj smo lahko preverili delovanje in kvaliteto podobnega stroja ob obisku. Izboljšali smo pogoje za varnost pri delu (sistem prezračevanja, hranjenja in uporabe kislin in drugih nevarnih snovi). Ob ogledu produkcije smo tudi spoznali tako imenovani pop-up razstavni program, kar smo implementirali v naše delo s predstavitvijo dveh umetnikov in njihovega dela v ateljeju. Pod svežimi vtisi smo koncipirali tudi spremni program aktualne razstave. Zastavljamo nove programske bloke v naslednjih letih in dogovorili smo že tudi prvo gostovanje tiskarskega mojstra iz Cork Printmakers v letu 2023.
Projekt nam je omogočil dragocen vpogled v delovanje grafične scene na Irskem in Škotskem. Pomembno je bilo zavedanje, kaj k bolj kvalitetni grafični produkciji doprinese večji in kaj manjši grafični atelje, ter zavedanje, da tudi manjši atelje lahko doseže podobne rezultate, le z drugimi oblikami organizacije umetniške produkcije in izvajanjem programov.

Udeleženci mobilnosti:
Lili Šturm, muzejska svetovalka in  kustodinja pedagoginja (tudi vodja projekta)
Božidar Zrinski, kustos za razstave
Jakob Puh, tiskar, vodja Grafičnega ateljeja MGLC

Partner: CMEPIUS – Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja

  

 

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

Vabimo k vpisu

ZAČETNI TEČAJ GRAFIČNIH TEHNIK: sitotisk, lesorez, linorez, kolagrafija
začetek 6. februarja ob 17.00,
rok za prijavo do 2. februarja

NADALJEVALNI TEČAJ GRAFIČNIH TEHNIKjedkanica in reservage, litografija, mezzotinta in suha igla
začetek 9. februarja ob 17.00
rok za prijavo do 2. februarja

Več


Foto: Gregor Gobec. Arhiv MGLC.

-------------------------------------------

NEŽA JURMAN: SLIŠNE LINIJE

16. 12. 2022–12. 2. 2023
MGLC Grad Tivoli

Odprtje: petek, 16. december 2022,
ob 13. uri, 
MGLC Grad Tivoli

Razstava Slišne linije predstavlja najnovejšo serijo grafik v tehnikah sitotiska in riso tiska ter zvočne zapise na avdiokaseti. Nastala je na podlagi dolgoletnega raziskovanja in zbiranja filmskih situacij v obliki posnetkov zaslonov (screenshots), na katerih sekundarni podnapisi opisujejo razne zvoke v ozadju in tako vplivajo na razumevanje določenega filmskega kadra in njegove celotne zvočne vsebine. 

Več.

DELAVNICA RISANE ANIMACIJE

na lisičje vsebine razstave Črtomir Frelih: Grafike in risbe. Štiri desetletja.  

Kdaj: sobota, 4. 2. 2023
Ura: 11.00–14.00
Kje: MGLC Grad Tivoli
Kdo: mladi od 9 do 14 let
Delavnica je brezplačna.

Kako se lisičje zgodbe obnesejo v animaciji, pa bomo preverili na tokratni delavnici. Nabrusite svinčnike in domislice; zabavno in kratkočasno bo!

Mentorici delavnice: Jelena Dragutinović in Janja Kosi

Več


Črtomir Frelih: Vse sva potacala … (poslikana keramika, 2016).
Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.
-----------------------------------------

Črtomir Frelih: Grafike in risbe. Štiri desetletja.

25. 10. 2022–12. 2. 2023
MGLC Grad Tivoli


Približno sto za razstavo izbranih del razpenja umetnikov ustvarjalni lok čez obdobje štiridesetih let. Izbor zajema predvsem iz njegove grafične produkcije, v kateri prevladuje tehnika kolagrafije, dodana pa so tudi dela v akrilu, poslikana keramika in instalacija FoxBox.

Več.


Črtomir Frelih: Zares, 2021, globoki tisk, 48 x 34,5 cm

 

JAVNI RAZPIS za oddajo bivalne rezidence za mlade 2023–2025

Odprt je JAVNI RAZPIS za oddajo bivalne rezidence za mlade v rezidenčnem in ustvarjalnem centru MGLC Švicarija.
Rok za prijavo je 1. marec 2023!

Rezidenca je namenjena ustvarjalcem do 35. leta starosti, ki aktivno delujejo na področju sodobnih vizualnih umetnosti.
Na razpis se lahko javijo mladi, ki izkazujejo visok nivo kvalitete in izvirnosti dosedanjega dela na področju sodobnih vizualnih umetnosti v zadnjih treh letih (2020–2022); predstavijo izviren, relevanten in izvedljiv program dela za čas dvoletnega bivanja; imajo stalno ali začasno prebivališče prijavitelja v Republiki Sloveniji (najmanj od 1. 1. 2020); so stari do 35 let; niso najemniki stanovanja ali ateljeja v lasti Mestne občine Ljubljana oziroma lastniki stanovanja ali ateljeja v Mestni občini Ljubljana.

Več


Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

--------------------------------------------

Naravna vera

21. 12. 2022–26. 2. 2023
MGLC Švicarija

Odprtje ob 16. uri spremlja performans Irene Tomažin Korenine glasu # odmev.

Umetnice in umetniki na razstavi so Jaka Babnik, Ana Čavić, Tomaž Gorjup, Milan Ketiš, Zmago Lenárdič in Jasna Hribernik, Polonca Lovšin, Marko Pogačnik, Kristina Rutar, Andrej Savski, Urh Sobočan, Irena Tomažin, Iva Tratnik, Urša Vidic.

Kustosa razstave sta Yasmín Martín Vodopivec in Dušan Dovč.


Skupinska razstava Naravna vera predstavlja umetniška dela in prostorske postavitve, ki jim je skupno to, da naravo in človeka povezujejo v dinamično ravnovesje. Razstavljena dela izražajo intimen, spiritualen, mističen in kritičen odnos med človekom in naravo, ki je kljub domnevni vzajemnosti vendarle antagonističen. 

Več

--------------------------------------------

DELAVNICA ZA DRUŽINE
Moja rešilna bilka

so ekološke, eksperimentalne in ustvarjano sprostitvene delavnice za otroke 8+ (vabljeni pa tudi starši, stari starši in skrbniki). Raziskujemo naravo in rastline, izdelujemo kinetične figure, jih osmišljujemo kot »skupno rastje« in ustvarjamo ambientalne aplikacije.

1. del: soboti, 21. in 28. 1. 2023, 11.00–14.00 (prijave)
2. del: soboti, 18. in 25. 2. 2023, 11.00–14.00 (prijave)

in

Družinska delavnicasreda, 8. februar 2023, 11.00–14.00 (odprto za javnost)
MGLC ŠVICARIJA

Delavnice izvaja režiserka in lutkarica Barbara Bulatović.

V programu razstave Naravna vera.

Več

--------------------------------------------

Grafična mapa Sledakcija 

16. 11.–12. 2. 2022
MGLC Grad Tivoli

Grafična mapa z naslovom Sledakcija, ki sta jo zasnovali Mia Paller in Monika Plemen, je plod sodelovanja Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) in Hiše kulture v Pivki (HKP). Grafična mapa vsebuje osem grafičnih listov različnih tehnik, ki so nastali v obeh grafičnih ateljejih. Vsaka umetnica je zasnovala tri grafike, dve pa skupaj. Vsem osmim grafikam je skupno vsebinsko izhodišče, povezano z razumevanjem pojma sledi. 

Več.

Mia Paller & Monika Plemen, .... / .... / 20 .... , 2021, 
vernis mou, 70 x 50 cm