varl__stancic.jpg

UREDNIK Božidar Zrinski

AVTORJI BESEDIL Božidar Zrinski, Jure Apih, Tanja Mastnak, Vesna Teržan, Barbara Borčić

ŠTEVILO STRANI 209

JEZIKA slovenski, angleški

OPIS Katalog razstave Petra in Zora, Zadnjih dvajset let, avtoric, ki likovno sceno v Sloveniji zaznamujeta vse od skupne razstave Litografije v Bežigrajski galeriji leta 1988, s katero sta v grafiko vnesli svežo ustvarjalno energijo s podobami, naslanjajočimi se na pop art, ki v našem prostoru nikoli ni povsem zaživel.
Njuni umetniški začetki so bili podobni, zato ni čudno, da so ju pogosto zamenjevali, a sta vseskozi ohranjali samosvojo likovno govorico. Danes je Petra Varl povsem predana raziskovanju risbe in njenemu minimalističnemu in skoncentriranemu izrazu, Zora Stančič pa suvereno uporablja vedno nove možnosti likovnega izražanja in v delih pogosto spaja tradicijo s sodobnostjo in izkušnje z eksperimentiranjem. Obe je zaznamovala grafika kot primarni medij izražanja in dejstvo, da sta za svojo umetnost vedno iskali nove prostore, od galerij in umetniških publikacij do projektov v urbanem prostoru.
Njuna grafična in druga dela so duhoviti prebliski o navideznih samoumevnostih sodobnega življenja in so pretanjeni komentar praznih vrednot novega časa. Kustos razstave je bil Božidar Zrinski.

ISBN 978-961-6229-22-7

Božidar Zrinski, Jure Apih, Tanja Mastnak, Vesna Teržan, Barbara Borčić Zora Stančič, Petra Varl, Zadnjih dvajset let

Leto:
2008

Cena:
19,90 €

vKosarico