alenka_pirman.jpg

UREDNICA Barbara Borčić

UREDNIŠKI ODBOR Barbara Borčić, Alenka Pirman, Nevenka Šivavec, Božidar Zrinski

AVTORJI BESEDIL Barbara Borčić, Chantal Crousel, Dušan Dovč, Marko Jenko, Jani Pirnat, Helena Pivec, Gregor Podnar, Nevenka Šivavec, Igor Zabel

LETO IZIDA 2015

ŠTEVILO STRANI 300

JEZIKA slovenski, angleški

OPIS Katalog razstave Alenka Pirman, Zbrana dela, je celostni pregled umetniškega opusa Alenke Pirman s prikazi del, interpretativnimi teksti in celostno dokumentacijo. Katalog ima 300 strani in se ponaša z otvoritvenim esejem in bogatim slikovnim gradivom. Esej Marka Jenka z naslovom »Vsakdanja redkost« je precizen razmislek o umetničini praksi in posamičnih delih, ki jih hkrati postavi v širši interpretativni okvir, se dotakne zadreg z obravnavanjem sodobne umetnosti in pri tem vzpostavi tudi prednosti umetnostnozgodovinske analize.

Katalog odlikuje uredniška invencija, ki se oddaljuje od ustaljenega predstavljanja sodobne umetnosti v katalogih, kjer strokovnim tekstom sledijo fotografije umetniških del in kronološko urejena dokumentacija. Katalog Alenke Pirman je nasprotno razdeljen na sklope zaokroženih predstavitev posameznega umetniškega dela, ki so razvrščeni v obrnjenem kronološkem redu. Dela torej spoznavamo od danes nazaj, kar ponuja tudi drugačne povezave in reference ter se izmika linearnemu branju. Vsak sklop obsega kratek opis dela, fotografije, dokumente, ki pojasnjujejo, kje in kako je bilo delo predstavljeno, in tekst, ki bralcem omogoča retrospektivni pogled v čas njegovega nastanka in učinke v današnjem času.

Pri predstavitvi umetničinih del ima pomembno mesto tudi kataloški del s fotografijami postavitve na razstavi Zbrana dela v MGLC Jake Babnika. Katalog je oblikoval Ivian Kan Mujezinović.

ISBN 978-961-6229-56-2

Alenka Pirman Alenka Pirman, Zbrana dela

Leto:
2015

Cena:
25,00 €

vKosarico