ZA RADOVEDNE IN USTVARJALNE

 

Kontaktna oseba: Lili Šturm, muzejska svetovalka, kustodinja pedagoginja, lili.sturm@mglc-lj.si

Izobraževalne programe in dejavnosti izvajajo tiskarski mojster Gregor Dražil, muzejski informator Gregor Dražil ter galerijske pedagoginje in pedagog: Tina Boc, Petra Derganc, Petja Kolenko, Janez Goršek.

 

Torkova vodstva po razstavah

V slovenskem (začetek ob 17.00) in angleškem jeziku (začetek ob 17.30).

Vstopnina, vodstvo je brezplačno.

 

Organiziramo tudi vodstva za naročene skupine (v slovenskem in angleškem jeziku).

 

Začetni tečaj grafičnih tehnik

Vsak torek od novembra do marca, 17.00–20.00

Začetni 50-urni tečaj omogoči spoznavanje klasičnih grafičnih tehnik: sitotisk, litografija, suha igla in lesorez. Mentorice in mentor: Admir Ganić, Mojca Zlokarnik, Ana Pečnik in Svetlana Jakimovska Rodić. Rok za prijavo je 30. september. Če prijav ni dovolj, se tečaj ne organizira; če jih je več, se organizira dodatna skupina ob četrtkih. Udeleženci prejmejo potrdilo o udeležbi.

210 €

Foto: Arhiv MGLC.

Grafične tehnike globokega tiska
Vsako sredo od novembra do marca, 17.00–20.00

50-urni tečaj obsega delo v izbranih tehnikah globokega tiska: jedkanica, akvatinta, visoka jedkanica, mezzotinta in vernis-mou. Poudarek je na razvijanju izvirnosti in ilustrativnega, saj tehnike omogočajo visoko kakovost slik. Mentorici in mentor: Mojca Zlokarnik, Svetlana Jakimovska Rodić in Boge Dimovski. Rok za prijavo je 30. september. Če prijav ni dovolj, se tečaj ne organizira. Udeleženci prejmejo potrdilo o udeležbi.

210 €
 

Demonstracija grafičnih tehnik

Predstavimo grafični atelje in demonstriramo tehniko po izbiri: sitotisk ali del postopka litografije ali globokega tiska. Izvaja se v Grafičnem ateljeju MGLC pod mentorstvom tiskarja Admirja Ganića.
(45 min) 4 €
 

Grafične delavnice

Delavnice so vpogled v proces nastajanja umetniške grafike: priprava motiva, matrice in tiskanje. Po dogovoru izvedemo:
- sitotisk (180 min, 6,50 €)

- kolagrafija (180 min, 6,50 €)

- suha igla (180 min, 6,50 €)

- jedkanica (180–240 min, 10,50 €)

- litografija (300 min, 10,50 €).

Foto: Arhiv MGLC.


Delavnice organiziramo za manjše skupine. Izvaja se v Grafičnem ateljeju MGLC pod mentorstvom tiskarja Admirja Ganića.
 

Delavnica malih grafik in čestitk

Od ideje do izdelka je lahko dolga pot! A krajša v tej delavnici, na kateri udeleženci izdelajo komplet izvirnih rojstnodnevnih ali prazničnih čestitk – malih grafik v tehniki sitotiska, ki jih lahko povežemo tudi z ekslibrisom. Delavnica temelji na sodelovanju in je primerna za vse starosti.

Izvaja se v Grafičnem ateljeju MGLC pod mentorstvom tiskarja Admirja Ganića.

(180 min) 5 €

 

Tivolska maj’ca
Posebna delavnica sitotiska z odtisom na majico, ki jo udeleženci prinesejo s sabo. Izvedemo kot 3-urno ali skrajšano 2-urno delavnico (v tem primeru osnutek motiva udeleženci prinesejo s sabo).

(180 min) 6,50 €
 

Delavnica chine-collé

Chine-collé (izg. čine kole) je grafična tehnika, ki omogoča kolažno intervencijo v grafični odtis. Delo nadgradimo s črnim tušem, ki je en izmed najbolj prepoznavnih elementov japonske umetnosti.
(90 minut) 3,50 €

 

Ekološki kolaž

Delavnica kolaža iz termično obdelane odpadne plastike, ki jo dopolnimo z likovnimi intervencijami.

Vsebina/motiv: Avtoportret potrošnika (z razmislekom o osebnem doprinosu k onesnaževanju okolja in možnostih, spremembah, ki jih kot posamezniki lahko uvedemo); Glasbeni kolaž (prevajanje glasbe v vizualno likovno podobo; (poli)vinil kot likovni in glasbeni material/nosilec). Izvaja Petja Kolenko.

Delavnica je primerna za največ 10 udeležencev.

(150 minut) 3,50 €

 

Delavnica Knjiga umetnika/ZIN
Kako se lahko knjiga poveže z vizualnim izražanjem? MGLC ima bogato zbirko knjig umetnika, zato v uvodu kratko predstavimo področje ter nekaj primerkov iz zbirke. Nato izdelamo svojo likovno obdelano, večstransko, oštevilčeno in podpisano umetniško publikacijo.

(120 min) 3,50 €

 

Zgodba: … (dopolni), scenografsko-likovna delavnica
S pomočjo scenografske makete (zasnova Samo Lapajne) udeleženci izdelajo vsak svojo zgodbo.
(120 min) 3,50 €

 

V Spominskem ateljeju Stojana Batiča
Spominski atelje kiparja Stojana Batiča je opremljen z avtorjevimi plastikami in delovnimi pripomočki iz njegove zapuščine. Batič, ki je v Švicariji živel in delal med letoma 1954 in 1960, se je spogledoval z različnimi tematikami kot tudi z raznovrstnimi kiparskimi tehnikami, ideje za svoja izrazito figuralna dela pa je črpal iz antične in slovanske mitologije. Za skupine predstavimo atelje in izvedemo krajšo kiparsko delavnico.

(45–90 minut) 2 €

 

Sodobna grafična umetnost
Slikovna in diskusijska predstavitev v preseku grafičnega bienala in drugih razstav spregovori o vsebinah in medijih sodobne grafične umetnosti. Primerno za starejše od 14. leta.
(45 min) 1 €

 

Mobilni grafični atelje
Na povabilo pridemo na obisk in izvedemo gostujočo grafično delavnico s kratko predstavitvijo umetniške grafike in demonstracijo tiska. Izvedba in plačilo po dogovoru.
 

KUL abonma

Imetniki abonmaja imajo brezplačen ogled izbranih razstav v MGLC in Švicariji.

 

Prostovljec/-ka MGLC

V poletnem počitniškem času se lahko odločiš za prostovoljno pomoč pri razstavah in programih. Sodelovanje ti omogoči srečevanje z umetniki in vpogled v zakulisje realnega sveta umetnosti.

 

Dnevi odprtih vrat

Vzemite si čas za:

Dan Švicarije, 8. februar in 4. oktober
Slovenski kulturni praznik, 8. februar

Mednarodni dan muzejev, 18. maj

Poletno muzejsko noč, tretja sobota v juniju

Poletje v Tivoliju, julijski torki in četrtki

DEKD – Dnevi evropske kulturne dediščine, konec septembra in začetek oktobra

Ta veseli dan kulture, 3. december

Foto Urška Boljkovac. Arhiv: MGLC.

Za obiskovalce s posebnimi potrebami

Izvajamo prilagojena vodstva po razstavah, vodstva s tolmači za znakovni jezik in delavnice z vsebinskimi izhodišči občasnih razstav.

Vstop v pritličje stavbe MGLC za osebe z gibalno oviranostjo je mogoč le ob asistenci, sanitarije so v pritličju. Orientacija po stavbi je za slepe in slabovidne možna s pomočjo tipnega zemljevida.

Gibanje po stavbi Švicarije je mogoče s pomočjo dvigala, sanitarije so v pritličju. Na voljo je tudi tipni in avdiovodnik za slepe in slabovidne.

Vstop za obiskovalce s posebnimi potrebami in njihove spremljevalce je brezplačen.

Za asistenco pokličite na tel. 01 2413 800.

 

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

Vodstvo z refleksijo bienala: Vladimir Vidmar

Vladimir Vidmar, kurator, raziskovalec, pisec ter umetniški vodja Male galerije v Ljubljani, bo 17. septembra (z začetkom ob 17. uri) vodil po 33. grafičnem bienalu in se osredotočil na aktualna vprašanja satire, njene reprezentacije, identitete, politike, religije, družbenih norm.

Za ugledno International Biennial Foundation je reflektiral tudi letošnjo izdajo bienala. Preberite tukaj.

Vstopnina, vodstvo brezplačno.Foto: Jaka Babnik. Arhiv: MGLC.

Predavanje: Sandra Bašić Hrvatin: Kolaps Gutenbergove galaksije

Foto: Borut Kranjc.

Predavanje:

Sandra Bašić Hrvatin: Kolaps Gutenbergove galaksije

torek, 24. septembra, ob 18. uri

MGLC – Švicarija

V sklopu celoletnega programa Švicarije, ki zasleduje moto skupnost, umetnost in narava in se v letu 2019 osredotoča na analizo stanja neodvisnega novinarstva ter na vprašanje pravice javnosti do obveščenosti, bo medijska strokovnjakinja Sandra Bašić Hrvatin pripravila predavanje z naslovom Kolaps Gutenbergove galaksije, ki se posveča zgodovini množičnih medijev. Množični mediji so se skozi čas spreminjali in prilagajali družbenim okoliščinam. Temu so podvrženi tudi danes, ko se spopadajo z vedno novimi tehnološkimi, strukturnimi in vsebinskimi izzivi. Klasični mediji se umikajo sodobnim platformam, s tem pa se spreminjajo tudi pogoji delovanja novinarjev.

O neresni znanosti v resni umetnosti

Četrtek, 26. 9. 2019 ob 18. uri v Veliki dvorani Švicarije


O neresni znanosti v resni umetnosti
Okrogla miza v organizaciji Slovenskega etnološkega in antropološkega združenja KULA

Razpravljali bodo Alenka Pirman, Blaž Bajič, Rajko Muršič in Miha Horvat.


Vsaj na prvi pogled se zdi, da si etnografija in satira ne bi mogli biti bolj različni: prva teži k spoštljivemu opisovanju načinov življenja, razumevanju sveta s stališča ”domačina”, si prizadeva proizvesti novo vednost itn., druga z bolj ali manj odkrito norčavostjo protestira proti posamezniku, skupini, navadi ali sistemu. Pa vendar lahko obe opredelimo kot načina opisovanja oziroma prikazovanja resničnosti in – še več – trdimo, da resnico obravnavanih pojavov najbolje zagrabita v momentih fikcije, inherentne še tako stvarnim opisom. Če se je v umetnosti zgodil etnografski obrat, pa se v etnografiji oziroma antropologiji kot taki ni zgodil satirični obrat. Postavlja se naivno vprašanje – zakaj? So razlogi epistemološke narave, sta etnografija in satira konceptualno nezdružljivi? Se je antropologija samo-omejila iz etičnih razlogov? Ali etnografije satira ne zanima, jo po tihem zavrača zaradi njene implicitne politične drže? Obenem se postavlja še drugo naivno vprašanje – kaj, če sploh kaj, se lahko s satiro naučimo in kaj, če sploh kaj, lahko s satiro naredimo v svetu, za katerega se zdi, da je onkraj satire, ker je že satira samega sebe?