ZA RADOVEDNE IN USTVARJALNE

 

Kontaktna oseba: Lili Šturm, muzejska svetovalka, kustodinja pedagoginja, lili.sturm@mglc-lj.si

Izobraževalne programe in dejavnosti izvajajo tiskarski mojster Gregor Dražil, muzejski informator Gregor Dražil ter galerijske pedagoginje in pedagog: Tina Boc, Petra Derganc, Petja Kolenko, Janez Goršek.

 

Torkova vodstva po razstavah

V slovenskem (začetek ob 17.00) in angleškem jeziku (začetek ob 17.30).

Vstopnina, vodstvo je brezplačno.

 

Organiziramo tudi vodstva za naročene skupine (v slovenskem in angleškem jeziku).

 

Začetni tečaj grafičnih tehnik

Vsak torek od novembra do marca, 17.00–20.00

Začetni 50-urni tečaj omogoči spoznavanje klasičnih grafičnih tehnik: sitotisk, litografija, suha igla in lesorez. Mentorice in mentor: Admir Ganić, Mojca Zlokarnik, Ana Pečnik in Svetlana Jakimovska Rodić. Rok za prijavo je 30. september. Če prijav ni dovolj, se tečaj ne organizira; če jih je več, se organizira dodatna skupina ob četrtkih. Udeleženci prejmejo potrdilo o udeležbi.

210 €

Foto: Arhiv MGLC.

Grafične tehnike globokega tiska
Vsako sredo od novembra do marca, 17.00–20.00

50-urni tečaj obsega delo v izbranih tehnikah globokega tiska: jedkanica, akvatinta, visoka jedkanica, mezzotinta in vernis-mou. Poudarek je na razvijanju izvirnosti in ilustrativnega, saj tehnike omogočajo visoko kakovost slik. Mentorici in mentor: Mojca Zlokarnik, Svetlana Jakimovska Rodić in Boge Dimovski. Rok za prijavo je 30. september. Če prijav ni dovolj, se tečaj ne organizira. Udeleženci prejmejo potrdilo o udeležbi.

210 €
 

Demonstracija grafičnih tehnik

Predstavimo grafični atelje in demonstriramo tehniko po izbiri: sitotisk ali del postopka litografije ali globokega tiska. Izvaja se v Grafičnem ateljeju MGLC pod mentorstvom tiskarja Admirja Ganića.
(45 min) 4 €
 

Grafične delavnice

Delavnice so vpogled v proces nastajanja umetniške grafike: priprava motiva, matrice in tiskanje. Po dogovoru izvedemo:
- sitotisk (180 min, 6,50 €)

- kolagrafija (180 min, 6,50 €)

- suha igla (180 min, 6,50 €)

- jedkanica (180–240 min, 10,50 €)

- litografija (300 min, 10,50 €).

Foto: Arhiv MGLC.


Delavnice organiziramo za manjše skupine. Izvaja se v Grafičnem ateljeju MGLC pod mentorstvom tiskarja Admirja Ganića.
 

Delavnica malih grafik in čestitk

Od ideje do izdelka je lahko dolga pot! A krajša v tej delavnici, na kateri udeleženci izdelajo komplet izvirnih rojstnodnevnih ali prazničnih čestitk – malih grafik v tehniki sitotiska, ki jih lahko povežemo tudi z ekslibrisom. Delavnica temelji na sodelovanju in je primerna za vse starosti.

Izvaja se v Grafičnem ateljeju MGLC pod mentorstvom tiskarja Admirja Ganića.

(180 min) 5 €

 

Tivolska maj’ca
Posebna delavnica sitotiska z odtisom na majico, ki jo udeleženci prinesejo s sabo. Izvedemo kot 3-urno ali skrajšano 2-urno delavnico (v tem primeru osnutek motiva udeleženci prinesejo s sabo).

(180 min) 6,50 €
 

Delavnica chine-collé

Chine-collé (izg. čine kole) je grafična tehnika, ki omogoča kolažno intervencijo v grafični odtis. Delo nadgradimo s črnim tušem, ki je en izmed najbolj prepoznavnih elementov japonske umetnosti.
(90 minut) 3,50 €

 

Ekološki kolaž

Delavnica kolaža iz termično obdelane odpadne plastike, ki jo dopolnimo z likovnimi intervencijami.

Vsebina/motiv: Avtoportret potrošnika (z razmislekom o osebnem doprinosu k onesnaževanju okolja in možnostih, spremembah, ki jih kot posamezniki lahko uvedemo); Glasbeni kolaž (prevajanje glasbe v vizualno likovno podobo; (poli)vinil kot likovni in glasbeni material/nosilec). Izvaja Petja Kolenko.

Delavnica je primerna za največ 10 udeležencev.

(150 minut) 3,50 €

 

Delavnica Knjiga umetnika/ZIN
Kako se lahko knjiga poveže z vizualnim izražanjem? MGLC ima bogato zbirko knjig umetnika, zato v uvodu kratko predstavimo področje ter nekaj primerkov iz zbirke. Nato izdelamo svojo likovno obdelano, večstransko, oštevilčeno in podpisano umetniško publikacijo.

(120 min) 3,50 €

 

Zgodba: … (dopolni), scenografsko-likovna delavnica
S pomočjo scenografske makete (zasnova Samo Lapajne) udeleženci izdelajo vsak svojo zgodbo.
(120 min) 3,50 €

 

V Spominskem ateljeju Stojana Batiča
Spominski atelje kiparja Stojana Batiča je opremljen z avtorjevimi plastikami in delovnimi pripomočki iz njegove zapuščine. Batič, ki je v Švicariji živel in delal med letoma 1954 in 1960, se je spogledoval z različnimi tematikami kot tudi z raznovrstnimi kiparskimi tehnikami, ideje za svoja izrazito figuralna dela pa je črpal iz antične in slovanske mitologije. Za skupine predstavimo atelje in izvedemo krajšo kiparsko delavnico.

(45–90 minut) 2 €

 

Sodobna grafična umetnost
Slikovna in diskusijska predstavitev v preseku grafičnega bienala in drugih razstav spregovori o vsebinah in medijih sodobne grafične umetnosti. Primerno za starejše od 14. leta.
(45 min) 1 €

 

Mobilni grafični atelje
Na povabilo pridemo na obisk in izvedemo gostujočo grafično delavnico s kratko predstavitvijo umetniške grafike in demonstracijo tiska. Izvedba in plačilo po dogovoru.
 

KUL abonma

Imetniki abonmaja imajo brezplačen ogled izbranih razstav v MGLC in Švicariji.

 

Prostovljec/-ka MGLC

V poletnem počitniškem času se lahko odločiš za prostovoljno pomoč pri razstavah in programih. Sodelovanje ti omogoči srečevanje z umetniki in vpogled v zakulisje realnega sveta umetnosti.

 

Dnevi odprtih vrat

Vzemite si čas za:

Dan Švicarije, 8. februar in 4. oktober
Slovenski kulturni praznik, 8. februar

Mednarodni dan muzejev, 18. maj

Poletno muzejsko noč, tretja sobota v juniju

Poletje v Tivoliju, julijski torki in četrtki

DEKD – Dnevi evropske kulturne dediščine, konec septembra in začetek oktobra

Ta veseli dan kulture, 3. december

Foto Urška Boljkovac. Arhiv: MGLC.

Za obiskovalce s posebnimi potrebami

Izvajamo prilagojena vodstva po razstavah, vodstva s tolmači za znakovni jezik in delavnice z vsebinskimi izhodišči občasnih razstav.

Vstop v pritličje stavbe MGLC za osebe z gibalno oviranostjo je mogoč le ob asistenci, sanitarije so v pritličju. Orientacija po stavbi je za slepe in slabovidne možna s pomočjo tipnega zemljevida.

Gibanje po stavbi Švicarije je mogoče s pomočjo dvigala, sanitarije so v pritličju. Na voljo je tudi tipni in avdiovodnik za slepe in slabovidne.

Vstop za obiskovalce s posebnimi potrebami in njihove spremljevalce je brezplačen.

Za asistenco pokličite na tel. 01 2413 800.

 

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

METABOLIČNI MUZEJ-UNIVERZA

25. 7. – 2. 8. 2019

Različna prizorišča

Metabolični muzej-univerza ponuja eksperimentalen izobraževalni program vsem obiskovalcem 33. grafičnega bienala Ljubljana in tudi obiskovalcem ljubljanskih muzejev, ki sodelujejo pri bienalu.

V sedmih dneh bodo izbrane razstave preoblikovane v nenavaden in ironičen trk med muzejem, univerzo in telesom. Edinstveno pohištvo v slogu doma in kampiranja obiskovalcem omogoča, da sedejo, berejo, pišejo in sodelujejo v predavanjih, pogovorih, eksperimentih in vajah. Posebni metabolični stoli imajo lastno mizo, luč in mini projektor, ki udeležencem omogočajo poseganje v dogajanje tako, da svoja vizualna dela projicirajo na prazne prostore med umetninami.

Vsak od sedmih dni se nanaša na organ tedna, režira pa ga član osebja Metaboličnega muzeja-univerze. Poleg tega bodo inovativni dražljaji, ki jih bodo pripravili gostujoči umetniki in znanstveniki, vsakodnevne učne ure prekinjali z ustvarjalnimi in intelektualnimi impulzi.

Metabolični muzej bo potekal od petka, 26. 7., do petka, 2. 8. 2019, od 14. do 18. ure, razen v nedeljo, 29. 7., ko se bodo dejavnosti odvijale od 11. do 13. ter od 14. do 18. ure. V ponedeljek, 30. 7. 2019, učne ure ne bo.

Metabolični muzej-univerza je prosto in brezplačno dostopen vsem obiskovalcem z vstopnicami za prizorišča bienala in muzeje. Sodelujoče spodbujamo, da se udeležijo vseh učnih ur, dobrodošli pa so tudi občasni obiski. Učne ure bodo potekale v angleščini.

PROGRAM

 

Otroški atelje v Švicariji: Ježek riše, tiska in se valja!

vsak petek v času bienala, 10.00–12.00, Švicarija, Park Tivoli

Izvajamo delavnice visokega tiska za najmlajše ježke (4–12 let), si pripovedujemo vice in se pogovarjamo o velikih razstavah.

Brezplačno, prijave za organizirane skupine na petra.derganc@mglc-lj.si.

TORKOVA VODSTVA PO BIENALU

Kratka vodstva v slovenskem in angleškem jeziku

Vsak torek v juliju ob 18.30: po MGLC in Švicariji (zbirno mesto v MGLC).

Vsak torek v avgustu ob 18.30: po galerijah v centru mesta (zbirno mesto v Galeriji Equrna).

Vodstvo z refleksijo bienala
torek, 17. september, 17.00
Začetek vodstva v MGLC

Vstopnina, vodstvo brezplačno

Foto: Urška Boljkovac. Arhiv: MGLC.