Odtisi in vtisi 2

05. 07. 2022 - 09. 10. 2022
440h/20_20220705_mglc_odtisiinvtisi2_35_photonejcketis.jpg
Foto: Nejc Ketiš. Arhiv MGLC.

 Odtisi in vtisi 2 
5. 7.–9. 10. 2022
MGLC Grad Tivoli

Mednarodni grafični likovni center je februarja letos objavil javni poziv za sodelovanje na razstavi sodobne slovenske grafične produkcije zadnjih treh let. Avtorje smo povabili, naj v obliki originalov, fotodokumentacije ali elektronsko predložijo svoja dela v katerikoli grafični tehniki ali kombinaciji tehnik in s poljubno tematiko, nastala od vključno leta 2018. Prejeli smo približno 500 izvirnih del 113 slovenskih umetnic in umetnikov. Pregledala in izbrala jih je mednarodna žirija, ki jo sestavljajo Mario Čaušić (Republika Hrvaška), Miloš Đorđević (Republika Srbija) in Barbora Kundračikova (Češka republika). Na razstavi Odtisi in vtisi 2 v Gradu Tivoli si tako lahko med 5. julijem in 2. oktobrom letos ogledate izbor 43 slovenskih umetnic in umetnikov. Pripravila sta jo kustosa Mednarodnega grafičnega likovnega centra mag. Breda Škrjanec in Božidar Zrinski.

Javni poziv slovenskim umetnicam in umetnikom vseh generacij, ki aktivno delajo na področju umetnosti tiska in grafike, je izhodišče za nadaljnje raziskovanje slovenske grafične produkcije in njene vpetosti v sodobne vizualne umetniške prakse. Mednarodni grafični likovni center tako nadaljuje kontinuirano predstavljanje dogajanja na področju grafike in umetnosti tiska v domačem prostoru, ki ga intenzivno raziskuje in oblikuje že od svojega nastanka. V preteklih letih smo pripravili več razstav, s katerimi smo pokazali inovativnost raznolike grafične produkcije v Sloveniji. Organizirane so bile na podlagi neposrednih povabil umetnikom ali kot kuratorski izbor umetniških del, nastalih v določenem časovnem obdobju, na njih pa so sodelovali večinoma mlajši umetniki, ki so napovedovali in dokazovali kontinuirano zanimanje za tovrstno ustvarjanje. Leta 1993 se je na razstavi Mlada slovenska grafika predstavilo nekaj novih ustvarjalcev, ki jih danes uvrščamo med klasike slovenske grafike in so hkrati prepoznavni v polju sodobne umetnosti. Pet let kasneje, leta 1998, je razstava z naslovom Nova generacija ponovno opozorila na živahno dogajanje v slovenski grafiki. Razstava Tretji pogled – Raznolikost grafike danes iz leta 2008 je prinesla bolj poglobljen kuratorski pregled dogajanja v sočasni grafični produkciji pri nas. Leta 2012 pa smo po javnem pozivu pripravili razstavo Odtisi in vtisi, ki sta jo kurirala mag. Breda Škrjanec in Božidar Zrinski.

Člani mednarodne žirije: Mario Čaušić, Miloš Đorđević, Barbora Kundračíková

Mario Čaušić, diplomant Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu (2001), je trenutno izredni profesor na Akademiji za umetnost in kulturo v Osijeku, na Oddelku za vizualne in medijske umetnosti, smer grafika. Razstavljal je na mnogih domačih in mednarodnih razstavah, med drugim na 30. grafičnem bienalu Ljubljana (2013). Je prejemnik raznih nagrad in pohval s področja grafike. V kontekstu sodobne vizualne produkcije se posveča grafiki, risbi, slikarstvu in videoinstalacijam.

Miloš Đorđević, docent na Fakulteti pedagoških ved v Jagodini Univerze v Kragujevcu, je leta 2007 magistriral iz grafike na Fakulteti likovnih umetnosti v Beogradu. Trenutno je doktorski študent Univerze v Beogradu, smer teorija umetnosti in medijev. Od leta 2001 aktivno razstavlja na domačih in mednarodnih razstavah, med drugim je sodeloval na 30. grafičnem bienalu Ljubljana (2013). Je prejemnik številnih nagrad in pohval s področja grafike. Aktivno objavlja teoretske članke o grafiki in sodobni umetniški produkciji in sodeluje na mednarodnih simpozijih o grafiki. Je član sveta in koordinator akademskega panela Mednarodnega bienala grafike v Čačku.

Barbora Kundračíková je vodja oddelka v Muzeju moderne umetnosti – Olomuc Central European Forum, eni največjih muzejskih institucij na Češkem. Študirala je zgodovino in umetnostno zgodovino ter leta 2016 doktorirala iz estetike na Fakulteti za umetnost Masarykove univerze v Brnu. Od leta 2012 deluje kot kustosinja pri raznih projektih Central European Forum Olomouc. Ukvarja se s sodobno umetnostjo in fotografijo in razvojem teorije podobe v kontekstu angloameriške analitične estetike. Objavlja strokovne članke in sodeluje na raznih strokovnih konferencah s področja sodobne umetnosti, grafike in umetnostne teorije.

Izjava žirije

Bogastvo raznolikosti in To je moja soba sta le dva od naslovov, ki smo ju v žiriji ob sodelovanju kustosov iz Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani uvrščali prav v vrh možnih naslovov za razstavo ob zaključku našega mandata. A DEJSTVO je, da je zadnje desetletje slovenske grafike pravzaprav nemogoče opisati drugače. Razpon postopkov, tehnik in umetniških strategij, tematik in načinov interpretacije, ki smo mu bili priča, je »resnično osupljiv«. Z istimi besedami lahko opišemo tudi širše delovanje MGLC ter pohvalimo profesionalizem sodelujoče ekipe. Kot katera koli druga žirija pa tudi mi obžalujemo pomanjkanje časa, ki spremlja tovrstne izbore, saj bi se želeli temeljiteje posvetiti samemu izboru, diskusiji o konceptu in načinom, kako ga preliti v končno formo razstave. Biti v navzočnosti DOBRE umetnosti je osvobajajoča izkušnja. Ampak takšna je narava dela katere koli »neodvisne mednarodne strokovne komisije« – ko postanejo stvari resnično zanimive, običajno ni prisotna.

Svet umetnosti je resda majhen, a nedvomno nazorno odseva stanje v tako imenovanem VELIKEM svetu. In v prav ta odsev želimo postaviti delo slovenskih umetnikov in grafikov. Tako kot je grafična umetnost zgolj delček umetniškega sveta, umetnosti kot take – a je lahko v ključnem trenutku odraz tistega najboljšega v njej –, tako je tudi umetnost le ena izmed praks, s katerimi človeštvo kultivira svojo zavest in domišljijo, a je obenem tudi najdragocenejša. Umetnost namreč ni naše najboljše orodje zato, ker bi nas osvobajala vsakodnevne realnosti ali nas razbremenjevala pritiska družbenih in političnih konotacij, ampak ker nas, nasprotno, varno ponese naravnost v sredo tega SVETA in nam obenem ponudi možnost, da na svoje bivanje pogledamo od daleč, neobremenjeno, iz pozicije, ki je v svojem bistvu »neodvisno mednarodno strokovna«. In prav o tem priča bogat in raznovrsten izbor slovenske grafične produkcije. To enoglasno polifonijo, sposobnost razprave in visoko stopnjo strokovne argumentacije in umetniške izmenjave, ki zaznamujejo dolgoletna prizadevanja MGLC, je treba negovati in nadgrajevati. Člani žirije, ki smo navsezadnje zgolj ljudje, bomo s seboj odnesli prav izkušnjo tovrstnega sodelovanja. Na srečo smo v tem primeru vključeni tudi v njegovo implementacijo.

Umetniki na razstavi:

Žiga Artnak (SVS), Lela B. Njatin, Katja Bednařik Sudec, Domen Dimovski, Živa Drvarič, Mina Fina, Matic Flajs (SVS), Matjaž Geder, Marjan Gumilar, Svetlana Jakimovska-Rodić, Lea Jazbec, Alja Košar, Dalea Kovačec, Nina Koželj, Marjan Kravos, David Kucler, Katarina Marov, Rene Maurin in Gal Šnajder, Tina Mohorović, Meta Mramor, Petja Novak, Mia Paller in Monika Plemen, Metka Pepelnak, Eva Petrič, Oliver Pilić, Arjan Pregl in Simona Semenič, Pri Zlatem stegnu / Katja in Nataša Skušek, Marija Mojca Pungerčar, Lina Rica, Teo Spiller, Mitja Stanek, Breda Sturm, Marko Šajn, Brane Širca, Vlado Škrk, Eva Šuster Orglež, Franc Vecchiet, Sonja Vulpes, Primož Zorko, Leon Zuodar, Klavdija Zupanc, Ulla Žibert, Eva Žula

---------------------------------------------------------------------------------------------------

SPREMLJEVALNI PROGRAM

Odprtje razstave
torek, 5. 7., ob 19.00, Grad Tivoli

Otvoritveni koncert Poletja v Tivoliju
ob 20.00, Chris Eckman

Julijska vodstva po razstavi
Vodstvo po razstavi v slovenskem in angleškem jeziku, vsak torek v juliju (razen 5. 7.), ob 18.00
Ob torkih je razstava na ogled do 22.00.

To je moja soba*
nedelji, 18. 9. in 2. 10., 11.00–13.00, Grad Tivoli
O raznolikosti grafične ustvarjalnosti, njeni vpetosti v sodobne vizualne umetniške prakse in o odnosu ustvarjalcev različnih generacij, ki aktivno delujejo na področju umetnosti tiska in grafike.
Ogled razstave s predstavitvami in komentarji sodelujočih umetnic in umetnikov.
* S tem naslovom je žirija za izbor sodelujočih poudarila širok razpon postopkov, tehnik, umetniških strategij, tematik in načinov interpretacije v sodobni slovenski grafiki in umetnosti tiska.

Grafika na žlico
julijski četrtki pred Gradom Tivoli, 18.00–20.00
Delavnice tiska in ročnega odtiskovanja za vse generacije. Predhodno znanje ni potrebno.
7. 7.: Lea Jazbec, Tracing_Sledenje_Zbiranje sledi, drgnjenka
14. 7.: Nina Koželj, Starodavni lesorez, ksilografija in ex-libris
21. 7.: Lea Culetto, Tiskamo našitke, transferni tisk na blago
29. 7.: Eva Žula & Matjaž Geder, Tisoč in ena monotipija, delavnica kombiniranih grafičnih tehnik (kolažni tisk, suha igla, reliefni tisk ...)

Sito vikend z Leonom & Jakobom
petek–nedelja, 7. 10.–9. 10., Grafični atelje MGLC
Grafična delavnica sitotiska za izkušene in poznavalce, vodita Leon Zuodar in Jakob Puh. Prijave s portfoliom zbiramo do 25. 9. na naslov lili.sturm@mglc-lj.si. Kotizacija: 80 eur.

KUL avantura: Dediščina spomina
petek–sobota, 23.–24. 9., MGLC Švicarija
Kako z likovno akcijo odpreti pojem minljivosti? Vikend z umetnostjo za srednješolce vodi Katja Bednařik Sudec. Prijave: lili.sturm@mglc-lj.si. Brezplačno.

Vtisi in odtisi za šolske skupine 
Voden ogled razstave z grafično delavnico kombiniranih tehnik, ki jo izvaja Katarina Marov. 120 min dolg program poteka septembra. Prijave: lili.sturm@mglc-lj.si.
Šolska vstopnica: 2,50 eur.

PovezujeM/Tivolski ustvarjalni krog
ponedeljek–petek, 4. 7.–8. 7., 22.–26. 8., 8.00–16.00
Počitniške delavnice za osnovnošolce potekajo v muzejih ob parku Tivoli in se navezujejo na razstave v njih. Prijave na arheozabava@nms.si.
Kotizacija: 120 eur (kosilo vključeno).

Dan odprtih vrat
sobota, 17. 9., 10.00–18.00
Na razstave se gre peš! – Ob Evropskem tednu mobilnosti
Brezplačno.

Program oblikujemo z na razstavi sodelujočimi umetnicami in umetniki.