09. 08. 2018 - 11. 11. 2018

Riko Debenjak, pregledna razstava

Riko Debenjak se je uveljavil kot vodilni predstavnik sodobne eksperimentalne grafike, predvsem
pa je pomembno njegovo uvajanje barvne grafike v vseh tehnikah. Ob grafikah so na razstavi predstavljena tudi druga umetnikova dela: risbe, slike in ilustracije.

September 2018
12. 09. 2018 - 14. 10. 2018

Alja Košar, Točka

Alja Košar se s tehnično usposobljenostjo, potrpežljivo pripravo in natančno izvedbo predano loteva raziskovanja izraznih možnosti globokega tiska. Z izrazito likovnima elementoma, točko in linijo, ustvarja samosvoj likovni svet in ga v novejših delih nadgrajuje z uporabo barve. Sprva je bila premišljena barvna paleta le v risbah, kasneje pa jo je prek točk in linij prenesla v grafiko. Na razstavi je predstavljen izbor grafik, nastalih v zadnjih dveh letih, ter nekaj grafičnih del, narejenih posebno za to razstavo v Grafičnih ateljejih Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

Avgust 2018
09. 08. 2018 - 09. 09. 2018

Tina Mohorović, Anonimi

Grafike Tine Mohorović zaznamujeta prepričljiva narativnost in tehnična dovršenost odtisa,
zato v marsičem spominjajo na dela starih grafičnih mojstrov, seveda s pomembno razliko,
a umetnica svoja kontekstualna izhodišča išče predvsem v osebnih izkušnjah zaznavanja sodobnega okolja in družbe, ki jo obkrožata.

April 2018
13. 04. 2018 - 29. 07. 2018

David Lynch: Ogenj na odru

V aprilu pripravljamo prvo predstavitev ameriškega režiserja, scenarista, fotografa, slikarja, glasbenika in grafika Davida Lyncha v Sloveniji. Lynch je kultni status pridobil kot filmski ustvarjalec, manj znano pa je, da ga je pot k filmu vodila prek slikarstva, ki ga je študiral v šestdesetih letih.

November 2017
30. 11. 2017 - 11. 03. 2018

Boris Jesih, Povezave

Boris Jesih (1943) se je umetniško uveljavil konec šestdesetih let v krogu ekspresivnih figuralikov. Pod vplivom poparta se je z geometrijskim preoblikovanjem vsakdanjih predmetov odzival na značilnosti »oglaševalske«, trendovske umetnosti, kasneje pa se je usmeril predvsem v krajinarstvo (po načelih hiperrealizma in konceptualizma), na podobe v pastelnih barvah in črtkasti zgradbi. Kot grafik se odlikuje v tehnikah visokega in ploskega tiska, z vrhuncem v barvni litografiji. Pregledna razstava opusa Borisa Jesiha s poudarkom na grafiki in delih na papirju je prva umetnikova razstava tega tipa. Kot nagrajenec 13. mednarodnega grafičnega bienala leta 1979 (posebna nagrada za mladega avtorja) je opozoril nase s serijo litografij, katerih nabor imamo v zbirki MGLC. Ob litografijah so predstavljena tudi druga njegova dela, risbe, slike, fotografije, s katerimi poudarjamo povezave v njegovem ustvarjalnem procesu in med njegovimi deli. Nekatera Jesihova zadnja dela so razstavljena prvič.

Kustosinja: mag. Breda Škrjanec

Februar 2017
24. 02. 2017 - 28. 05. 2017

Zini!, Sodobna zinovska produkcija

Z razstavo o zinih nadaljujemo niz razstav, v katerih se osredotočamo na različne fenomene tiskane produkcije. Tiskani zini so obstali kljub sodobnim informacijskim tehnologijam, v današnjem času pa se pojavljajo z novimi, avtorskimi vsebinami, saj avtorjem omogočajo večjo neodvisnost in hitrost v kreiranju ter jim ohranjajo občutek efemernosti in osebnega. Razstava je zasnovana kot aktualna predstavitev produkcije umetniških zinov, njene diferenciacije in mreženja med ustvarjalci. Avtorji in avtorice se predstavljajo glede na različne kontekste, iz katerih izhajajo pri svojem delu, od skice, risbe, grafike, slike, fotografije, videa do inštalacije.

Avtorji in avtorice: Beli sladoled, freštreš, LEALUDVIK, Leon Zuodar, Marko K. Gavez, Matjaž Wenzel & Rene Maurin, Mina Fina, Nejc Korenič, Nevena Aleksovski, Nez Pez, Simon Kocjančič, Tadej Vaukman, Zoran Pungerčar

Junij 2018
14. 06. 2018 - 19. 08. 2018

STOP AND GO, Umetnost animiranih GIF-ov

Animirani GIF, format, ki se je rodil na spletu, se je v zadnjih letih izkazal ne le za fenomen internetne kulture, pač pa tudi za močno izrazno sredstvo na področju sodobne vizualne umetnosti. STOP AND GO – umetnost animiranih GIF-ov je mednarodna skupinska razstava, ki raziskuje ustvarjalno uporabo GIF-ov, pri tem pa predstavi široko in raznoliko panoramo različnih pristopov, ki jih trenutno uporabljajo umetniki po vsem svetu.

Umetniki: Bill Domonkos, Zack Dougherty, Roberto Fassone, Carla Gannis, Nika Ham, Lorna Mills, Okkult Motion Pictures, Chiara Passa in James Kerr (Scorpion Dagger)

Kustosa: Valentina Tanni in Saverio Verini

December 2017
14. 12. 2017 - 07. 01. 2018

Kopiranje

Printeresting je sodelovalni projekt, ki so ga leta 2008 zasnovali in vzpostavili Amze Emmons, RL Tillman in Jason Urban. Namen Printerestinga, ki je sprva obstajal kot umetnostni blog, je bil analizirati vlogo grafike v sodobni kulturi in vzpostavljati nove povezave med umetnostjo, oblikovanjem in aktualnimi dogodki. Blog si je prizadeval preoblikovati diskurz o umetniški grafiki, tako da je pojasnjeval pomen in vlogo grafike v sodobni umetnosti.

Projekt Kopiranje v knjigi umetnika predstavlja 11 umetnikov, ki so vsak po svoje razvili in ustvarili svoj pogled na kopiranje in kopijo.