Invader, Grafike na papirju
22. 12. 2020–18. 5. 2021

Razstava bo odprta od sobote, 23. januarja.
Grad Tivoli
Avtor: Invader
Kustos: Božidar Zrinski

Invader s svojim brezkompromisnim delovanjem, ustvarjalno zavzetostjo in zavezanostjo etičnim načelom ulične umetnosti že več kot 20 let intenzivno soustvarja njeno vedno pomembnejšo vlogo v kontekstu sočasne umetnosti. Invader je umetnik, posameznik, gibanje, aplikacija, igra in življenjski stil. Je fenomen na področju ulične umetnosti, ki je po letu 2006, ko se je prvič predstavil v MGLC, postal globalna umetniška zvezda. Po 15 letih se vrača v Ljubljano. Na samostojni razstavi bodo prvič zbrane njegove publikacije, zemljevidi invazij in skoraj sto originalnih grafičnih del v tehnikah sitotiska, litografije in lesoreza. Ob razstavi bodo potekala javna vodstva in diskurzivni program o pomenu ulične umetnosti v kontekstu sodobnih umetnostnih smernic.

Leon Zuodar, The Noodle
22. 12. 2020–14. 3. 2021

Razstava bo odprta od sobote, 23. januarja.
Grad Tivoli
Avtor: Leon Zuodar
Kustos: Božidar Zrinski

Razstava izhaja iz serije, imenovane The Noodle. Kratke telefonske animacije je Leon Zuodar delal med letoma 2014–2015, v času pred poplavo pametnih telefonov in socialnih omrežij, s telefonom samsung GT- C3350. Interaktivne ha-ha-haiku animacije je objavljal na youtubu in jih prek spletnega seznama in spletne pošte pošiljal izbrani publiki. Prihajale so s pripisom »A noodle a day keeps the doctor away«, kratki, parsekundni odmerek jutranjega humorja. Razstava je dvodelna. Predstavlja zgodbo telefonskih animacij iz obdobja 2014–2015 in galerijsko priredbo z uporabo raznih grafičnih tehnik.
 

 

 

Želim prejemati novice na e-mail:
ARHIV

DOBRODOŠLI NA ARHIVSKI SPLETNI STRANI GRAFIČNEGA BIENALA: bienale.si

bienale.si

Nova spletna stran ljubljanskega grafičnega bienala je zasnovana kot pregled bienalskih prireditev od leta 1955 do danes. Predstavljamo eno od najstarejših mednarodnih prireditev na področju likovne umetnosti, ki se je začela z željo, da bi v Ljubljani prikazali grafični zemljevid sveta, po letu 2001 pa je z vpeljavo kuratorskega pristopa razblinila zamejitev na en medij in se nato razvijala v muzejsko in izvenmuzejsko ogledalo sodobne umetnosti in kuratorstva. Na spletni strani so predstavljene strukturne posebnosti posameznega bienala s seznami umetnikov, nagrajencev in žirantov, umetniški kredo bienala nam približajo fotogalerije ter opisi osrednjih bienalskih razstav, tradicionalnih razstav nagrajencev in spremljevalnih razstav, poseben razdelek je namenjen bienalskim publikacijam. Zamišljena je kot rastoč dokument pestrega segmenta kulturne dediščine; nadgrajevali jo bomo z izsledki raziskav s področja zgodovine grafičnega bienala in z novicami skrbeli za njeno aktualnost.

Ob izidu knjige “Menedžer da sem? Sem.”

Letos praznujemo 100. obletnico rojstva Zorana Kržišnika, enega od ustanoviteljev in dolgoletnega vodje ljubljanskega grafičnega bienala. Konec leta se približuje, mi pa vas razveseljujemo z izdajo knjižice z naslovom »Menedžer da sem? Sem.«, ki prinaša vpogled v mednarodno delovanje tega ambicioznega vizionarja.

Knjiga avtorja, kustosa MGLC Gregorja Dražila, je na voljo v muzejski trgovini v Gradu Tivoli in v spletni trgovini.

Knjigo si lahko ogledate na povezavi:
“Menedžer da sem? Sem.”

 

 

 

ODPIRAMO VRATA GRADU TIVOLI IN ŠVICARIJE

Od sobote, 23. januarja, smo ponovno z vami.
Obiščite nas med 10. in 18. uro.
Vstopnice lahko kupite do 17.30 ure.

Na ogled sta razstavi:

Invader, Grafike na papirju in
Leon Zuodar, The Noodle

Prijazno vabljeni, da nas obiščete v Gradu Tivoli in Švicariji!


Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.