Četrtek, 12. Marec

Grafična delavnica: POMLADimo garderobo

Na gregorjevo, slovenski praznik, ki naznanja začetek daljših dni in prihod pomladi, bomo ustvarjali v našem grafičnem ateljeju! Na grafični delavnici bomo kosu starega blaga dodali svežo podobo in pomlad pričakali v prenovljeni podobi. Prinesite majico, vrečko iz blaga ali kakšen drug kos iz svoje garderobe.

Februar 2020
Četrtek, 27. Februar

Helena Tahir: Nekje blizu, Vodstvo in demonstracija umetničine grafične metode

četrtek, 27. 2., 17.00–19.00
vstopnina za razstavo,
vodstvo in demonstracija sta brezplačna

 

Dogodek bomo pričeli s polurnim vodstvom po razstavi s kustosom Božidarjem Zrinskim in umetnico Heleno Tahir. V nadaljevanju bo v Grafičnem ateljeju MGLC Helena Tahir z demonstriranjem frotaža in ročnega odtiskovanja z žlico na filc predstavila svoj ustvarjalni proces in odnos do tehnike ter grafičnega lista.

21. 02. 2020 - 24. 05. 2020

Agnes Momirski: siXren (Verbum Medicinae)

Multimedijska umetnica Agnes Momirski je v sklopu rezidenčnega programa v MGLC Švicariji ustvarila novo delo siXren (Verbum Medicinae). Momirskijeva, ki že več let živi in deluje v Rotterdamu, se v ustvarjalni praksi posveča predvsem proučevanju glasu in jezika z vidika posthumanizma in z njuno pomočjo raziskuje različne metode skrivnih, starodavnih in zdravilnih ritualov. Te fenomene avtorsko obdeluje v sklopumultimedijskih performativnih akcij, glasbenih nastopov in videov.

Sobota, 08. Februar

SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK V MGLC IN DAN ODPRTIH VRAT ŠVICARIJE

sobota, 8. februar, 10.00–19.00, MGLC in MGLC ŠVICARIJA
Brezplačen ogled razstav, obisk ateljejev v Švicariji in pester celodnevni program.

MGLC, 10.00–19.00
10.00–13.00:
 DRUŽINSKI PROGRAM V MGLC IN MGLC ŠVICARIJI
15.00: VODSTVO PO RAZSTAVI IZ ZBIRKE NAGRAJENCEV BIENALA: PREMENE V KANONU

MGLC Švicarija, 13.00–19.00
13.00–19.00: DAN ODPRTIH VRAT/ODPRTI ATELJEJI MGLC ŠVICARIJE
14.00: ZAKLJUČNO VODSTVO PO RAZSTAVI SUB PERSONA
17.00: STRIP V ŽIVO: RDEČI ALARM TOMAŽA LAVRIČA
19.00: KONCERT SKUPINE BRENCL BANDA

LIKOVNA DELAVNICA ZA OTROKE V ATELJEJU MARIJE MOJCE PUNGERČAR
16.00, brezplačno, za otroke od 5–12 let

 

Januar 2020
31. 01. 2020 - 08. 03. 2020

Helena Tahir, Nekje blizu

Helena Tahir (1992) predstavlja najmlajšo generacijo umetnic in umetnikov, ki načrtno raziskuje formalne in vsebinske značilnosti klasičnih grafičnih tehnik in s tem aktivno soustvarja sodobno grafiko pri nas. Na razstavi so risbe in grafike, nastale v zadnjih nekaj letih, nekatere so prvič predstavljene javnosti. Za grafike Helene Tahir so značilni gostobesedni prepleti raznovrstnih domišljijskih podob, polnih pomenskih asociacij in zgodovinskih referenc, ki jih je treba dobro opazovati, da jih lažje razumemo.

December 2019
Sobota, 14. December

Impresije z razstave, delavnica animiranega filma

V sodelovanju z Društvom Slon.

Kdaj: sobota, 14. december, 10.00–16.00
Kje: zbirno mesto v recepciji MGLC – Grad Tivoli (Tivoli) ob 10.00
Delavnica je primerna za mlade 9+ in je brezplačna.

Četrtek, 12. December

Prednovoletna delavnica izdelovanja čestitk

Ali že imate idejo za novoletne čestitke, ki jih boste ob koncu leta pospremili z lepimi željami? V Mednarodnem grafičnem likovnem centru bomo decembra v prijetnem predprazničnem vzdušju ustvarjali unikatne novoletne čestitke. 

Torek, 03. December

Diskusija: Neodvisno novinarstvo zdaj

 

Vabljeni na javno diskusijo, ki se bo dotaknila stanja stvari na področju novinarstva tako na lokalni kot tudi na globalni ravni, v torek, 3. decembra, ob 18. uri v osrednjo dvorano Švicarije. 

Torek, 03. December

Ta veseli dan kulture

Ob rojstnem dnevu Franceta Prešerna bomo muzeji in galerije že tradicionalno odprli svoja vrata s pestrim dogajanjem za vse obiskovalce!

 

November 2019
Nedelja, 24. November

Vodstvo po razstavi PLATEAURESIDUE: Sub Persona in pogovor z gosti

Vabljeni na javno vodstvo po razstavi Sub Persona umetniškega tandema PLATEAURESIDUE (Aljaž Celarc & Eva Pavlič Seifert), ki predstavlja rezultate novega raziskovalnega in razstavnega projekta.

Sobota, 23. November

Kiki Febriyanti, povabilo

Vabimo k udeležbi pri javni akciji, ki se bo zgodila v soboto, 23. novembra opoldne v podhodu v parku Tivoli. Javno akcijo bo vodila umetnica in filmarka Kiki Febriyanti iz Indonezije, ki je trenutna udeleženka rezidenčnega programa v MGLC – Švicariji.

 

Ponedeljek, 18. November

Literarni pogovor: Anja Golob

Tretja gostja v ciklusu letošnjih literarnih pogovorov v Švicariji bo pesnica, publicistka in kritičarka Anja Golob. Z njo se bo pogovarjala Mojca Kumerdej. 

Ponedeljek, 11. November

Škof in Stanić in koncert uglasbene poezije

V ponedeljek, 11. novembra, vas ob 20.30 vljudno vabimo v Švicarijo na koncert uglasbene poezije!

07. 11. 2019 - 08. 03. 2020

Iz zbirke nagrajencev bienala: premene v kanonu

Vsak pogled na zgodovino ljubljanskega grafičnega bienala se napaja tudi iz zgodb, ki jih pišejo nagrajenci te razstave. 

07. 11. 2019 - 19. 01. 2020

Hiperzaposlovanje

Delo – eden od odločujočih vidikov naših kapitalističnih družb – je tudi ena od strani sodobnega življenja, na katero so tehnološke inovacije in nastop postfordizma močneje vplivali. 

Torek, 05. November

Jan Krmelj: Za praznino / Jok kamere

V torek, 5. novembra, vas ob 20. uri vljudno vabimo v Švicarijo na gledališko predstavo Za praznino / Jok kamere režiserja Jana Krmelja.

Oktober 2019
25. 10. 2019 - 09. 02. 2020

Plateauresidue: Sub Persona

Vabljeni 25. oktobra ob 19. uri na odprtje razstave umetniškega tandema PLATEAURESIDUE (Aljaž Celarc & Eva Pavlič Seifert), ki predstavlja nov raziskovalni in razstavni projekt Sub Persona.

Četrtek, 24. Oktober

Kul abonma

Najbolj KUL abonma, ki domuje v Ljubljani, se z letošnjo sezono vrača na ulice te male prestolnice. Nova sezona prinaša nov, svež vihar kulture in umetnosti. Abonenti bodo tako imeli priložnost, da se potopijo v svet živopisanih produkcij, ki nastajajo pod streho 10 javnih kulturnih zavodov.

 

Torek, 22. Oktober

Literarni pogovor: Damir Avdić

Drugi gost v ciklusu letošnjih literarnih pogovorov v Švicariji bo pisec, pesnik in glasbenik Damir Avdić. Z njim se bo pogovarjala Mojca Kumerdej. 

Torek, 22. Oktober

Mednarodni grafični likovni center je prejel nagrado Brumen

Na 9. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen je Mednarodni grafični likovni center prejel nagrado za odlično slovensko oblikovanje Brumen.

Mednarodna žirija je naročniško in oblikovalsko ekipo nagradila za podobo 33. grafičnega bienala Ljubljana.

Četrtek, 17. Oktober

Pop-up razstava: Ola Jonsrud & Miha Štrukelj

V sklopu medinstitucionalnega sodelovanja med Nordic Artists' Centre Dale in Mednarodnim grafičnim likovnim centrom iz Ljubljane se bosta na skupni razstavi v Ateljeju M1.4 v MGLC – Švicariji predstavila umetnika, ki sta se udeležila rezidenčne izmenjave med Norveško in Slovenijo – Ola Jonsrud in Miha Štrukelj.

10. 10. 2019 - 20. 10. 2019

RogLab Open: Aktivno staranje, razstava prototipov

Na razstavi ob koncu mednarodnega projekta RogLab Open: Aktivno staranje bodo predstavljeni štirje nagrajeni prototipi, ki so med natečajnimi predlogi najbolje zajeli težave starostnikov. 

05. 10. 2019 - 06. 10. 2019

Dan odprtih vrat v Švicariji in festival Otok umetnosti

Dan odprtih vrat omogoča publiki vpogled v delovno okolje umetnikov, ki imajo svoje ateljeje v Švicariji, poleg tega pa ponuja bogat spremljevalni program.

Petek, 04. Oktober

MGLC je prejel nagrado ŽIVA 2019: posebno priznanje za odprtost in pozornost muzeja do obiskovalcev

MGLC – Mednarodni grafični likovni center (Ljubljana) je na svečani podelitvi nagrade Živa Awards 2019 / Nagrada Živa 2019 v Baru v Črni gori prejel nagrado za odprtost in pozornost do obiskovalcev. 

September 2019
Sobota, 28. September

Drop-in delavnica zina s Hamjo Ahsanom

Na delavnici bo z obiskovalci, starejšimi od 18 let, izvajal drop-in delavnico (fan)zina, ki bo reflektirala sporočila bienalske razstave.

Petek, 27. September

Vodstvo s Slavs and Tatars

Umetniški tandem Slavs and Tatars se je s 33. grafičnim bienalom Ljubljana prelevil v kuratorja in s svojim bogatim vedenjem o sodobni umetniški sceni v ljubljanska razstavišča povabil ustvarjalce z ozemlja vzhodno od berlinskega in zahodno od kitajskega zidu. Njihova skupna gesta je bila moč satire in humorja danes, kar so izrazili z različnimi izpeljavami medija in vsebinskimi poudarki, vse pa povezuje izrazita ironična nota. Bienale so razumeli kot razmislek o grafičnem kot zmožnosti za delovanje v smislu jasnosti in večpomenskosti.

Četrtek, 26. September

O neresni znanosti v resni umetnosti

Četrtek, 26. 9. 2019 ob 18. uri v Veliki dvorani Švicarije

O neresni znanosti v resni umetnosti
Okrogla miza v organizaciji Slovenskega etnološkega in antropološkega združenja KULA

Razpravljali bodo Alenka Pirman, Blaž Bajič, Rajko Muršič in Miha Horvat.


 

Torek, 24. September

Predavanje: Sandra Bašić Hrvatin: Kolaps Gutenbergove galaksije

V sklopu celoletnega programa Švicarije, ki zasleduje moto skupnost, umetnost in narava in se v letu 2019 osredotoča na analizo stanja neodvisnega novinarstva ter na vprašanje pravice javnosti do obveščenosti, bo medijska strokovnjakinja Sandra Bašić Hrvatin pripravila predavanje z naslovom Kolaps Gutenbergove galaksije, ki se posveča zgodovini množičnih medijev. 

Sobota, 21. September

Maratonsko vodstvo: Na razstave se GRE PEŠ!

V soboto, 21. septembra, v Evropskem tednu mobilnosti, smo za vas pripravili tematsko vodstvo Na razstave se GRE PEŠ!, hkrati pa imamo ta dan tudi odprta vrata bienala.

Torek, 17. September

Literarni pogovor: Agata Tomažič

Prva gostja v ciklu letošnjih literarnih pogovorov v Švicariji bo pisateljica, publicistka, prevajalka in nekdanja novinarka Agata Tomažič, ki bo spregovorila o presečiščih med literaturo in publicistiko. Z njo se bo pogovarjala Mojca Kumerdej. Dogodek je del celoletnega programa MGLC Švicarija, ki se s sloganom skupnost, umetnost in narava leta 2019 osredotoča na analizo stanja neodvisnega novinarstva ter na vprašanje pravice javnosti do obveščenosti.

Torek, 17. September

Vodstvo z refleksijo bienala: Vladimir Vidmar

Vladimir Vidmar, kurator, raziskovalec, pisec ter umetniški vodja Male galerije v Ljubljani, bo 17. septembra (z začetkom ob 17. uri) vodil po 33. grafičnem bienalu in se osredotočil na aktualna vprašanja satire, njene reprezentacije, identitete, politike, religije, družbenih norm.

Petek, 13. September

Alicja Rogalska: Nikogaršnje državljanke, pogovor z umetnico

Pogovor z umetnico bo potekal v angleškem jeziku.

Vstop prost.

Torek, 10. September

Dogodek v sklopu srečanj VEČER Z MANCO KOŠIR

Vabimo na dogodek v sklopu priljubljenih srečanj VEČER Z MANCO KOŠIR: Zgodbe o knjigah in ljudeh, v torek, 10. septembra 2019 v Švicariji, ob običajni 18. uri. 

Sreda, 04. September

Mathieu Asselin, Monsanto: A Photographic Investigation

V sklopu celoletnega programa Švicarije, ki zasleduje moto skupnost, umetnost in narava in se v letu 2019 osredotoča na analizo stanja neodvisnega novinarstva ter na vprašanje pravice javnosti do obveščenosti, bo francoski raziskovalec, fotograf in umetnik Mathieu Asselin predstavil svoj odmevni dolgoročni projekt Monsanto: A Photographic Investigation.

Avgust 2019
26. 08. 2019 - 30. 08. 2019

PovezujeM/TIVOLSKI USTVARJALNI KROG

Delavnice bodo potekale od ponedeljka do petka, 26.–30. avgusta, od 8. do 16. ure, vsak dan v drugem muzeju. Na petdnevnih delavnicah bomo ob igri, ustvarjanju in druženju nekoliko drugače spoznavali umetnost in zgodovino ter odkrivali, kaj naše muzeje povezuje, kaj pa nas dela drugačne in posebne. Namenjene so otrokom od 6. do 12. leta.

07. 08. 2019 - 04. 09. 2019

Dobro jutro vam želimo pri Multiviziji!

V okviru projekta Multivizija (www.multivizija.si), ki raziskuje raznolikost identitet preko multimedijskega ustvarjanja, organiziramo sproščene jutranje pogovore z zanimivimi sogovornicami in sogovorniki, s katerimi se bomo pogovarjali o identitetah, drugačnosti kot izkušnji socialne izključenosti ter družbeno angažiranem ustvarjanju kot odgovoru na socialne izzive sodobne družbe.

06. 08. 2019 - 31. 08. 2019

Torkova vodstva

Vsak torek v avgustu bodo potekala vodstva v slovenskem in angleškem jeziku po galerijah v centru mesta.

Julij 2019
25. 07. 2019 - 02. 08. 2019

METABOLIČNI MUZEJ-UNIVERZA

Metabolični muzej-univerza ponuja eksperimentalen izobraževalni program vsem obiskovalcem 33. grafičnega bienala Ljubljana in tudi obiskovalcem ljubljanskih muzejev, ki sodelujejo pri bienalu.

V sedmih dneh bodo izbrane razstave preoblikovane v nenavaden in ironičen trk med muzejem, univerzo in telesom. Edinstveno pohištvo v slogu doma in kampiranja obiskovalcem omogoča, da sedejo, berejo, pišejo in sodelujejo v predavanjih, pogovorih, eksperimentih in vajah. Posebni metabolični stoli imajo lastno mizo, luč in mini projektor, ki udeležencem omogočajo poseganje v dogajanje tako, da svoja vizualna dela projicirajo na prazne prostore med umetninami.

Vsak od sedmih dni se nanaša na organ tedna, režira pa ga član osebja Metaboličnega muzeja-univerze. Poleg tega bodo inovativni dražljaji, ki jih bodo pripravili gostujoči umetniki in znanstveniki, vsakodnevne učne ure prekinjali z ustvarjalnimi in intelektualnimi impulzi.

Sobota, 06. Julij

KAKO BITI UMETNIK IN POSLOVNEŽ?

Vabimo k sodelovanju na enodnevni delavnici:

Poslovna šola za umetnike: Ustvarjalni pristop k načrtovanju poslovanja

Program delavnice obsega obravnavo posla kot kreativne prakse, kako biti korak pred drugimi, upoštevanje virov, časa in stroškov, analizo rentabilnosti, poslovni načrt kot narativni pripomoček ter zaključek in vprašanja. Delavnico vodi Amy Whitaker, izredna profesorica na Univerzi v New Yorku. Podiplomski študij iz menedžmenta je končala na Yale School of Management, podiplomski študij iz slikarstva pa na Slade School of Fine Arts; je avtorica knjig Museum Legs (2009) in Art of Thinking (2016).

02. 07. 2019 - 30. 07. 2019

POLETJE V TIVOLIJU

JULIJA vsak torek in četrtek v MGLC in Švicariji

Torkovi koncerti ob 20.00, dvorišče MGLC. Pred koncertom bo javno vodstvo po bienalu z začetkom ob 18.30 v MGLC, v slovenskem in angleškem jeziku. MGLC in Švicarija sta ob torkih odprta do 20.00.
 

Četrtkovi koncerti ob 21.00, Velika dvorana Švicarije.

Na koncerte je vstop prost.

 

Junij 2019
Sreda, 26. Junij

Mavrična grafična delavnica

Tokrat vas v Švicarijo vabimo na mavrično obarvano grafično delavnico, saj junija poteka Parada ponosa, ko stopimo skupaj in podpremo skupnost LGBTQ+. Dvourna grafična delavnica bo potekala v sredo, 26. junija, ob 16. uri v Švicariji.

22. 06. 2019 - 19. 06. 2019

TORKOVA VODSTVA PO BIENALU

Kratka vodstva v slovenskem in angleškem jeziku


Vsak torek v juliju ob 18.30: po MGLC in Švicariji (zbirno mesto v MGLC).

Vsak torek v avgustu ob 18.30: po galerijah v centru mesta (zbirno mesto v Galeriji Equrna).

Vodstvo z refleksijo bienala

torek, 17. september, 17.00
Začetek vodstva v MGLC

Vstopnina, vodstvo brezplačno

Sobota, 15. Junij

Poletna muzejska noč v MGLC

Vabljeni na Poletno muzejsko noč tudi k nam!

PROGRAM

18.00–21.00: Otroški atelje, delavnice za otroke, Švicarija

21.00–22.00: Vodeni ogled 33. grafičnega bienala Ljubljana, začetek vodstva v MGLC; vodi Nevenka Šivavec, direktorica MGLC

22.00–22.30: Standup predstava, nastopa Jan Kreuzer, Švicarija


Ilustracija: Janja Kosi.

13. 06. 2019 - 27. 09. 2019

Otroški atelje v Švicariji: Ježek riše, tiska in se valja!

Vsak petek v času bienala, 10.00–12.00, Švicarija, Park Tivoli

Izvajamo delavnice visokega tiska za najmlajše ježke (4–12 let), si pripovedujemo vice in se pogovarjamo o velikih razstavah. Brezplačno.

Torek, 11. Junij

Zaključek sezone pogovorov VEČER Z MANCO KOŠIR

Zaključek sezone pogovorov VEČER Z MANCO KOŠIR: zgodbe o knjigah in ljudeh v ustvarjalnem centru Švicarija bo v torek, 11. junija, ob običajni 18. uri. Imenitna gosta ob premisleku o dveh knjigah bosta dr. Katarina Kompan Erzar in pater dr. Karel Gržan. Knjigi: Psihoterapija boga Borisa Cyrulnika in Darovi nepopolnosti: vodič do življenja z vsem srcem Brené Brown.Večer bosta glasbeno obogatila Matija Jager in Jakob Gajšek. Lepo povabljeni!

07. 06. 2019 - 29. 09. 2019

PROGRAM otvoritve 33. grafičnega bienala Ljubljana: Vice v lisice

V petek, 7. junija 2019, Vas ob 18.00 vabimo v Švicarijo, Park Tivoli v Ljubljani, na odprtje 33. grafičnega bienala Ljubljana z duom Slon in Sadež.

07. 06. 2019 - 29. 09. 2019

Otvoritev 33. grafičnega bienala Ljubljana

Satira je rdeča nit letošnjega 33. grafičnega bienala Ljubljana v organizaciji Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC). Otvoritev bo potekala v petek, 7. junija 2019, v Švicariji (Park Tivoli). Umetniški kolektiv Slavs and Tatars podpisuje izbor sodelujočih umetnikov, bienale z naslovom Vice v lisice pa bo na ogled na devetih prizoriščih v Ljubljani in bo trajal do konca septembra.

April 2019
02. 04. 2019 - 19. 05. 2019

Nataša Berk, 1. neomejena izdaja

Prostorska intervencija Nataše Berk in skupine umetnikov v Švicariji prikazuje njihovo raznovrstno vizualno produkcijo, ki se običajno pojavlja v virtualnem prostoru svetovnega spleta in na družbenih omrežjih. Tokrat pa se seli v fizični prostor. Skupaj raziskujejo fenomenologijo podobe v javnosti in njen vpliv na dojemanje stvarnosti ter na ironičen način naslavljajo normative reklamne industrije, tendencioznost množičnih medijev, voajerizem in družbene konvencije posameznikove pojavnosti. 

Marec 2019
22. 03. 2019 - 19. 05. 2019

Fotografske podobe in materialnost: japonska grafika v sedemdesetih letih in Japonska, Jugoslavija, grafični bienale: dokumenti sodelovanja

Razstava je sestavljena iz dveh delov, prvi z naslovom Fotografske podobe in materialnost: japonska grafika v sedemdesetih letih je posvečen japonski grafiki sedemdesetih let in je nastal v organizaciji Japonske fundacije, drugi, dokumentarni, pa je naslovljen Japonska, Jugoslavija, grafični bienale: dokumenti sodelovanja in sta ga pripravila Gregor Dražil in Nevenka Šivavec.

Potujoča razstava Fotografske podobe in materialnost z izborom najreprezentativnejših avtorjev predstavlja smernice v japonski grafiki sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bilo zlato obdobje grafičnega medija na Japonskem. Na razstavi so atraktivni avtorji, ki so bili večkrat nagrajeni v mednarodnem prostoru in tvorijo jedro modernistične in avantgardne scene sedemdesetih let.

Dokumentarna razstava Japonska, Jugoslavija, grafični bienale pa osvetljuje enega od mnogih družbeno-umetnostnih poglavij, povezanih z zgodovino ljubljanskega grafičnega bienala. 

 

November 2018
30. 11. 2018 - 03. 03. 2019

Fair Game

Nathalie Du Pasquier, ena od ustanovnih članic ikoničnega italijanskega oblikovalskega kolektiva Memphis Group, se je najprej uveljavila z živimi, vpadljivimi grafikami in potiskanim tekstilom, ki izhajajo iz umetničinega eklektičnega samoizobraževanja. Od poznih osemdesetih let naprej se Nathalie Du Pasquier osredotoča predvsem na slikarstvo, ki ji omogoča nadaljnje razvijanje zamisli kolektiva o »okrašeni površini«. S svojimi slikami in instalacijami ruši večrazsežnostne načine reprezentacije in si pogosto privošči nemogoča prekrivanja perspektiv. Njene kompozicije, ki se spogledujejo z abstraktnostjo, so v resnici izdelane na osnovi maket, ki jih izdeluje sama iz preprostih lesenih geometrijskih teles ali vsakdanjih gospodinjskih predmetov, kot so čajniki, opeke ali steklenice. Z igrivo, očarljivo in vizualno neukročeno arhitekturno intervencijo in kompozicijsko razporeditvijo spreminja razstavni prostor v niz mikrookolij, v katerih se prepletajo slike, grafike, risbe, stenske poslikave, tapete in kiparske konstrukcije.

23. 11. 2018 - 03. 03. 2019

Plakati

Milton Glaser (1929, New York) je eden najpomembnejših grafičnih oblikovalcev na svetu. V petdesetletni karieri je oblikoval na stotine celostnih grafičnih podob, revije, časopise, knjige, ovitke LP-plošč, ter ustvaril na tisoče plakatov. V zgodovino oblikovanja se je zapisal z ikoničnim logotipom »I love NY«. Milton Glaser se je odločil, da mestu Ljubljana donira petintrideset avtorskih plakatov (nastalih med letoma 1966 in 2016), ki bodo po razstavi obogatili zbirko Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

Oktober 2018
17. 10. 2018 - 11. 11. 2018

Matjaž Geder, Priprave na improvizacijo

Matjaž Geder (1976) je likovni pedagog na osnovni šoli v Murski Soboti. Prav pedagoški poklic izrazito vpliva na njegov ustvarjalni svet, ki nenehno prehaja od neposredne in ilustrativne likovne govorice do kompleksnejših konceptualnih in simbolno zastavljenih podob. V svojih delih primerja rigiden šolski sistem, ki temelji na šablonskem in nekritičnem načinu razmišljanja, z odnosom do destigmatizacije duševnih bolezni, ki sta si v njegovih delih presenetljivo blizu. Na ogled je izbor del, nastalih v zadnjih letih, in serija novih tiskov, narejenih posebno za razstavo.

 

September 2018
12. 09. 2018 - 14. 10. 2018

Alja Košar, Točka

Alja Košar se s tehnično usposobljenostjo, potrpežljivo pripravo in natančno izvedbo predano loteva raziskovanja izraznih možnosti globokega tiska. Z izrazito likovnima elementoma, točko in linijo, ustvarja samosvoj likovni svet in ga v novejših delih nadgrajuje z uporabo barve. Sprva je bila premišljena barvna paleta le v risbah, kasneje pa jo je prek točk in linij prenesla v grafiko. Na razstavi je predstavljen izbor grafik, nastalih v zadnjih dveh letih, ter nekaj grafičnih del, narejenih posebno za to razstavo v Grafičnih ateljejih Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

Avgust 2018
09. 08. 2018 - 11. 11. 2018

Riko Debenjak, pregledna razstava

Riko Debenjak se je uveljavil kot vodilni predstavnik sodobne eksperimentalne grafike, predvsem
pa je pomembno njegovo uvajanje barvne grafike v vseh tehnikah. Ob grafikah so na razstavi predstavljena tudi druga umetnikova dela: risbe, slike in ilustracije.

09. 08. 2018 - 09. 09. 2018

Tina Mohorović, Anonimi

Grafike Tine Mohorović zaznamujeta prepričljiva narativnost in tehnična dovršenost odtisa,
zato v marsičem spominjajo na dela starih grafičnih mojstrov, seveda s pomembno razliko,
a umetnica svoja kontekstualna izhodišča išče predvsem v osebnih izkušnjah zaznavanja sodobnega okolja in družbe, ki jo obkrožata.

Junij 2018
14. 06. 2018 - 19. 08. 2018

STOP AND GO, Umetnost animiranih GIF-ov

Animirani GIF, format, ki se je rodil na spletu, se je v zadnjih letih izkazal ne le za fenomen internetne kulture, pač pa tudi za močno izrazno sredstvo na področju sodobne vizualne umetnosti. STOP AND GO – umetnost animiranih GIF-ov je mednarodna skupinska razstava, ki raziskuje ustvarjalno uporabo GIF-ov, pri tem pa predstavi široko in raznoliko panoramo različnih pristopov, ki jih trenutno uporabljajo umetniki po vsem svetu.

Umetniki: Bill Domonkos, Zack Dougherty, Roberto Fassone, Carla Gannis, Nika Ham, Lorna Mills, Okkult Motion Pictures, Chiara Passa in James Kerr (Scorpion Dagger)

Kustosa: Valentina Tanni in Saverio Verini

April 2018
13. 04. 2018 - 29. 07. 2018

David Lynch: Ogenj na odru

V aprilu pripravljamo prvo predstavitev ameriškega režiserja, scenarista, fotografa, slikarja, glasbenika in grafika Davida Lyncha v Sloveniji. Lynch je kultni status pridobil kot filmski ustvarjalec, manj znano pa je, da ga je pot k filmu vodila prek slikarstva, ki ga je študiral v šestdesetih letih.

Februar 2018
06. 02. 2018 - 05. 03. 2018

PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #12 Ivian Kan Mujezinović: Interferenca 3/1

Ivian Kan Mujezinović je oblikovalec, fotograf, član oblikovalske skupnosti Grupa Ee, basist in vokalist glasbene skupine Čao Portorož ter dobitnik mnogih pohval in strokovnih nagrad za celostne oblikovalske rešitve.

Januar 2018
09. 01. 2018 - 05. 02. 2018

PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #11 Katja Felle: Posodobi gobelin

Katjo Felle zanimajo motnje v komunikaciji, ki nastajajo pri prenosu informacij prek raznih medijskih posrednikov. Projekt z naslovom Posodobi gobelin temelji na motnji zaznave plakata, saj je podobe starih in najdenih gobelinov posodobila s sodobnimi računalniškimi ikonami in drugimi splošno znanimi znaki in liki iz elektronskega okolja. 

December 2017
14. 12. 2017 - 07. 01. 2018

Kopiranje

Printeresting je sodelovalni projekt, ki so ga leta 2008 zasnovali in vzpostavili Amze Emmons, RL Tillman in Jason Urban. Namen Printerestinga, ki je sprva obstajal kot umetnostni blog, je bil analizirati vlogo grafike v sodobni kulturi in vzpostavljati nove povezave med umetnostjo, oblikovanjem in aktualnimi dogodki. Blog si je prizadeval preoblikovati diskurz o umetniški grafiki, tako da je pojasnjeval pomen in vlogo grafike v sodobni umetnosti.

Projekt Kopiranje v knjigi umetnika predstavlja 11 umetnikov, ki so vsak po svoje razvili in ustvarili svoj pogled na kopiranje in kopijo.

05. 12. 2017 - 08. 01. 2018

Pazi, sveža grafika! #10 Tanja Radež: SREČNO NOVO LETO 2018

Tanja Radež se pogosto znajde v samoizpraševanju o smislu oblikovanja nacionalne simbolike. Simbolni znaki narodne identitete so pogosto zgolj okraševanje, in ne več opora za ustvarjanje svetle prihodnosti. Simboli in barve pa vztrajajo skozi spreminjajočo se zgodovino, kajti človek očitno mora začrtati meje svojega bivanja in označevati suverenost skupine, ki ji pripada. 

November 2017
30. 11. 2017 - 11. 03. 2018

Boris Jesih, Povezave

Boris Jesih (1943) se je umetniško uveljavil konec šestdesetih let v krogu ekspresivnih figuralikov. Pod vplivom poparta se je z geometrijskim preoblikovanjem vsakdanjih predmetov odzival na značilnosti »oglaševalske«, trendovske umetnosti, kasneje pa se je usmeril predvsem v krajinarstvo (po načelih hiperrealizma in konceptualizma), na podobe v pastelnih barvah in črtkasti zgradbi. Kot grafik se odlikuje v tehnikah visokega in ploskega tiska, z vrhuncem v barvni litografiji. Pregledna razstava opusa Borisa Jesiha s poudarkom na grafiki in delih na papirju je prva umetnikova razstava tega tipa. Kot nagrajenec 13. mednarodnega grafičnega bienala leta 1979 (posebna nagrada za mladega avtorja) je opozoril nase s serijo litografij, katerih nabor imamo v zbirki MGLC. Ob litografijah so predstavljena tudi druga njegova dela, risbe, slike, fotografije, s katerimi poudarjamo povezave v njegovem ustvarjalnem procesu in med njegovimi deli. Nekatera Jesihova zadnja dela so razstavljena prvič.

Kustosinja: mag. Breda Škrjanec

07. 11. 2017 - 04. 12. 2017

Pazi, sveža grafika! #9 Pri Zlatem stegnu (Nataša in Katja Skušek): Samorogi pridejo in samorogi gredo

Pri Zlatem stegnu se igrajo z okusom. Pravzaprav se igrajo z okusom za hrano in okusom za umetnost.
Pri Zlatem stegnu je umetniški projekt Nataše in Katje Skušek, ki se kontinuirano odvija od leta 2004 v različnih pojavnih oblikah od prostorskih instalacij do videodel, objektov, fotokolažev, grafik, risb in performansov. Humorno in lahkotno postavlja v ospredje vprašanja, povezana s pripravo hrane in prehranjevanjem kot osnovno človeško potrebo.

Oktober 2017
05. 10. 2017 - 06. 11. 2017

Pazi, sveža grafika! #8 Nejc Korenič: Vsi moji heroji so pozabljeni

Nejc Korenič (1987) se s svojim avtentičnim ustvarjalnim slogom posveča raziskovanju in odkrivanju kulturne zgodovine vizualnega izražanja ter razmišljanju o umetnosti, ki je namenjena duhovnemu uživanju, dojemanju sveta in osebnim užitkom. Navdihujejo ga stare kulture, ljudska izročila, pripovedke, legende, običaji, ohranjena ali pozabljena folklora.

September 2017
06. 09. 2017 - 20. 10. 2017

Pazi, sveža grafika! #7 Borut Krajnc: Resnica in laž: primer beguncev

Borut Krajnc (1964, Ljubljana) je dokumentarni fotograf in fotoreporter, ki je v preteklosti delal za različne slovenske časopise, kot so TribunaDemokracija in Mladina; pri slednji deluje vse od leta 1991. Krajnc je razvil izjemno senzibilnost za lokalne in globalne socialnopolitične pojave. Poglobljeno obravnava odnose med politiko in gospodarstvom, pri čemer uporablja tako konceptualne kot dokumentarne fotografske pristope. Leta 2015 je budno spremljal begunski in migracijski val, ki je potekal tudi skozi Slovenijo.

Avgust 2017
09. 08. 2017 - 04. 09. 2017

Pazi, sveža grafika! #6 Jaka Babnik: Top lokacija

Serija fotografij z naslovom Top lokacija Jake Babnika je fotografsko-dokumentarni prispevek k razpravi o nastajanju estetskih vrednot, ki jih sooblikujemo z uporabo javnega prostora. V ospredje so postavljena krožišča kot znamenja razvoja in lokalnega napredka, ki so jih lokalne oblasti prepoznale kot odlično priložnost za izražanje identitete svojega kraja in okolice. 

Julij 2017
04. 07. 2017 - 08. 08. 2017

PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #5 freštreš: ČŠŽ

Umetniški kolektiv freštreš je pripravil tri plakate, ki jih povezuje koncept evolucije razvoja stila videoiger v zadnjih štirih desetletjih. Vsak izmed njih raziskuje eno od treh značilnih obdobij oblikovanja naslovnic in »screenshotov« iger v tem časovnem intervalu.
Prvi pokriva obdobje pixel-umetnosti osemdesetih in devetdesetih let 20. stoletja. Drugi prehaja v nerodno fazo »low poly« modelov devetdesetih let in se navdihuje pri takratni umetnosti anime. Tretji plakat raziskuje in karikira hiperrealistične tridimenzionalne renderje sodobnih konzol.

Junij 2017
06. 06. 2017 - 03. 07. 2017

PAZI, SVEŽA GRAFIKA! #4 LEALUDVIK: In the waters on Leviathan; I would go poof!

In the waters on Leviathan je alternativna verzija projekta I would go poof!, le gozd zamenja za morje in močneje zagrize v okultistično simboliko. »I would go poof,« je Charles Manson z nasmehom na obrazu odvrnil na vprašanje sodnika o načrtih ob morebitnem pogojnem izpustu. Predpostavka o človeku kot svobodnem bitju je zabloda. Živimo v strahu, neskončni rutini, nemoči. Ujeti smo v odprtem zaporu. Svoboda je iluzija. Zaradi vseh naporov je človekova želja po svobodi, pogojnem izpustu, izhodu ali vsaj prehodu v drugo stanje vse pogostejša. Večina zato išče magično rešitev —> izginiti brez sledu: poof!

Maj 2017
11. 05. 2017 - 05. 06. 2017

Pazi, sveža grafika! #3 Tadej Vaukman: Heaven is a place on Earth

Serija fotografij Heaven is a place on Earth Tadeja Vaukmana je nastala na podlagi njegovih obiskov dedka in babice v hiši, ki je zanj časovna kapsula, polna vsakdanjih stvari, ki ga vedno znova navdušijo, kot so dedkov WC v kleti, majhna dnevna soba ali potrdilo o opravljenem smučarskem tečaju. Te na videz nepovezane fotografije so vizualni ključi, s katerimi odklepa spomine na otroštvo, ki jih ob pogovorih in stikih z dedkom in babico nenehno obnavlja in neguje.

April 2017
04. 04. 2017 - 09. 05. 2017

Pazi, sveža grafika! #2 Mina Fina: Za vse je pravi čas/If only for the joy of my sadness

Projekt Mine Fine Za vse je pravi čas temelji na vizualni zgoščenosti prostora, ki ga avtorica oblikuje s pomočjo silhuet rastlin in človeških teles. Rastline s svojo prvinsko podobo, preprostostjo v oblikah, prepletenostjo in večplastnostjo, tvorijo v kontrastnem okolju svetlobe in senc podobo neprehodne, zaraščene in bujne krajine. Vanjo so umeščene ploskovite in prazne silhuete človeških figur, oropane detajlov, vendar s poudarjeno govorico teles v nenaravnih in zaigranih pozah.

Marec 2017
07. 03. 2017 - 03. 04. 2017

Pazi, sveža grafika! #1 Matjaž Wenzel: Men Face Down

Fotografski projekt avtorja Matjaža Wenzla Men Face Down raziskuje fenomen ležeče človeške figure v javnem prostoru in njen učinek prisotnosti v njem, ko figura ne zavzema običajne vertikalne/stoječe poze, temveč se znajde v horizontalnem – ležečem stanju. Upodobljeni subjekti so anonimneži in premišljeno izbrane osebe iz javnega in kulturnega življenja. Njihov odnos do okolja se tako v nekaterih primerih izraža znotraj intimnega, hermetičnega odnosa, v drugih pa prepoznavnega komentarja. Izbor lokacij za inscenacije izvira ali iz avtorjeve sugestije ali izbora subjekta, ki doživlja izbran prostor kot kraj, do katerega vzpostavlja čustven ali intelektualen odnos.

Februar 2017
24. 02. 2017 - 28. 05. 2017

Zini!, Sodobna zinovska produkcija

Z razstavo o zinih nadaljujemo niz razstav, v katerih se osredotočamo na različne fenomene tiskane produkcije. Tiskani zini so obstali kljub sodobnim informacijskim tehnologijam, v današnjem času pa se pojavljajo z novimi, avtorskimi vsebinami, saj avtorjem omogočajo večjo neodvisnost in hitrost v kreiranju ter jim ohranjajo občutek efemernosti in osebnega. Razstava je zasnovana kot aktualna predstavitev produkcije umetniških zinov, njene diferenciacije in mreženja med ustvarjalci. Avtorji in avtorice se predstavljajo glede na različne kontekste, iz katerih izhajajo pri svojem delu, od skice, risbe, grafike, slike, fotografije, videa do inštalacije.

Avtorji in avtorice: Beli sladoled, freštreš, LEALUDVIK, Leon Zuodar, Marko K. Gavez, Matjaž Wenzel & Rene Maurin, Mina Fina, Nejc Korenič, Nevena Aleksovski, Nez Pez, Simon Kocjančič, Tadej Vaukman, Zoran Pungerčar

December 2016
20. 12. 2016 - 08. 02. 2017

GREEN GO HOME

Zgodba GREEN GO HOME je deloma mit in deloma folklora. Deloma je tudi nesporazum, do neke meje pa tudi izmislek. Etimologija izraza gringo – v Latinski Ameriki razširjenega poimenovanja za tujca z Zahoda – je po mnenju mnogih povezana s frazo »Green go home!« (»Zeleni, pojdite domov!«).

Grafike in besedila – grafiti, ki prekrivajo portrete – izvirajo iz skupne instalacije Tomasa Vuja in Rirkrita Tiravanije v kolumbijsko-ameriški knjižnici v Bogoti. Instalacija GREEN GO HOME je z uporniškim duhom uperjena v zavojevalce, kolonialne sile in represivno oblast. Vsak lik, upodobljen v portretu, je revolucionaren – in gledalcu se pokaže kot nekdo, ki se loteva stanja, kot ga izraža besedilo grafitov. GREEN GO HOME je zid upornikov in upora.

Oktober 2016
11. 10. 2016 - 08. 02. 2017

Centri grafike: na presečišču znanja, vedenja in sodelovanja

Mednarodni grafični likovni center iz Ljubljane je pripravil razstavo v sodelovanju s sorodnima institucijama iz Srbije in ZDA. The Print Center iz Philadelphie, ustanovljen leta 1915, sodeluje z deli sodobnih avtorjev v paru z umetniki, ki jih z njihovo organizacijo povezuje pomembna zgodovinska vez. Centar za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija, ustanovljen leta 1995, je del Fakultete likovnih umetnosti v Beogradu. Na razstavi predstavlja izbor grafik iz svoje produkcije s poudarkom na umetnikih različnih umetniških izrazov, za katere grafika pomeni še dodatno možnost za raziskovanje. Mednarodni grafični likovni center se na razstavi osredotoča na dela iz zbirke in iz tekoče produkcije, ki so v tridesetih letih delovanja ustanove raziskovala status grafične umetnosti in jo postavljala v dialog s sodobnimi umetniškimi smernicami.

September 2016
20. 09. 2016 - 01. 10. 2016

Preprosto, zabavno in nevarno Grafike iz ateljejev MGLC

Vabilo za gostovanje razstave Preprosto, zabavno in nevarno, Grafike iz ateljejev MGLC v Beogradu je rezultat nekaj let trajajočega sodelovanja dveh institucij iz regije, ljubljanskega MGLC-ja in Centra za grafiku i vizuelna istraživanja iz Beograda, ustanovljenega leta 1995 in v organizaciji Fakultete za likovno umetnost. Kustos beograjske razstave Božidar Zrinski je izbral dvoje zaključenih serij, in sicer grafično mapo Beć Mladena Stropnika in serijo grafik Thin Line tandema Small but dangers, natisnjenih v grafičnih ateljejih MGLC. Konceptualno zasnovani seriji izkazujeta, da je grafični medij bil in še vedno je vseskozi odprt za eksperimentiranje in drugačne ideje. 

Avgust 2016
09. 08. 2016 - 25. 09. 2016

Aleksandra Zalokar, Linorezi

Aleksandra Zalokar (1985) je predstavnica najmlajše generacije umetnic, ki se intenzivno posvečajo raziskovanju izraznih možnosti klasične grafične tehnike linoreza. Njeno umetniško izražanje  je predvsem analitično v pristopu pri pripravi matrice in eksperimentiranju v procesu tiskanja. Z generiranjem abstraktnih motivov linearnih in geometrijskih struktur raziskuje dinamične odnose med linijo, točko in barvo, ki nastanejo kot posledica permutacije matrice − tiskanja ene in iste matrice na isti papir s sukanjem in spreminjanjem barve. Na razstavi predstavljamo izbor najnovejših grafik zadnjih dveh let. Serijo grafik je natisnila tudi v grafičnih ateljejih MGLC.

Junij 2016
14. 06. 2016 - 31. 07. 2016

Stojan Brezočnik, Potovalci 2011–2016

Stojan Brezočnik (1954) je leta 2011 začel snovati grafično serijo v tehniki suhe igle z naslovom Potovalci. Grafike odlikujeta tehnična dovršenost odtisa in predvsem raziskovanje prostora grafičnega lista, v katerem nastopa upodobljena človeška figura kot silhueta ali oddaljeni privid človeške prisotnosti in zavesti. Potovalci pripovedujejo o svetu in vlogi posameznika v njem. Podoba figure na samem robu lista poudarja vse pogostejšo površinskost medčloveških odnosov in izpraznjenost sveta. Praznina okoli figure je prostor razmisleka o temeljnih eksistencialnih vprašanjih, ki se v današnjem času hitrega življenjskega tempa in tehnološkega razvoja zdijo povsem nepomembna.

Na odprtju umetniški dogodek: Vid Jamnik, vibrafon – glasbena interpretacija del Stojana Brezočnika

14. 06. 2016 - 25. 09. 2016

Bodi, kar si, in pri tem vztrajaj Pregledna razstava Karla Zelenka

Kot pripoveduje moto Karla Zelenka (1925) v naslovu, je Zelenko avtor, ki vseskozi vztraja pri avtentični likovni tematiki in svojstvenem umetniškem jeziku. Zbirka MGLC hrani več kot sto njegovih grafik. Usmerjene so h krajini, figuralnim prizorom in portretu; iz vseh govori njegov posebni občutek za človeka. Teme, ki čestokrat pripovedujejo o »žalostni smešnosti človeške usode«, pogosto obdela kritično ali celo z rahlo ironijo, in prav zaradi tega so njegova dela danes še vedno zelo aktualna. Kot velik častilec narave se večkrat dotakne tudi ekoloških vprašanj. Poleg grafičnih del iz zbirke, ki so osrednji del razstave, so na ogled tudi avtorjeve slike, ilustracije in keramika.
 

02. 06. 2016 - 30. 06. 2016

Marina Paulenka: Drugi dom

Samostojna razstava Marine Paulenke, zmagovalke festivalskega Ocenjevanja portfolijev 2014, prikazuje njen novejši dokumentarno zastavljen projekt z naslovom Drugi dom, v katerem se odziva na kruto stvarnost ženske kaznilnice v Požegi. 

V programu festivala Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2016.

Februar 2016
23. 02. 2016 - 05. 06. 2016

Antoni Tàpies, Grafika 1959–1987

Slikar, kipar, grafik in teoretik Antoni Tàpies (1923−2012) se je rodil v Barceloni in je danes eden najbolj znanih katalonskih umetnikov po drugi svetovni vojni. V mednarodnem prostoru je prisoten od sredine petdesetih let prejšnjega stoletja in je eden glavnih predstavnikov informela. Sedemkrat je sodeloval na ljubljanskem grafičnem bienalu, prvič leta 1967, in takoj prejel veliko nagrado. Njegova umetnost je močno vplivala tudi na takratno generacijo slovenskih avtorjev, ki se jih je dotaknil informel, to so bili Janez Bernik, Andrej Jemec in Bogdan Borčić. 

Na razstavi je na ogled umetnikov grafični opus, nastal med letoma 1959–1987, in umetniški objekti s konca osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju s Fundació Antoni Tàpies, ki jo je leta 1984 v Barceloni osnoval umetnik sam za promocijo in razširjanje sodobne umetnosti.

Januar 2016
19. 01. 2016 - 04. 02. 2016

Nove pridobitve v zbirki MGLC 2013–2015

Razstava se osredotoča na nove pridobitve MGLC v zadnjih treh letih. Pri tem se še zlasti uspešno kaže leto 2014, saj smo takrat z dvema večjima donacijama in nekaj odkupi pridobili 228 umetniških del. 

Maj 2015
18. 05. 2015 - 09. 08. 2015

Grafike kapitalističnega realizma

Založba Edition Block iz Berlina, danes ena najstarejših in najvplivnejših založb originalnih grafičnih del in multiplov mednarodno priznanih umetnikov, predstavlja dve grafični mapi. Leta 1968 izdano mapo Grafika kapitalističnega realizma, za katero je vsak izmed povabljenih umetnikov prispeval grafiko v tehniki sitotiska. In leta 1972 izdano posebno edicijo z naslovom Vikend v obliki potovalnega kovčka z umetninami.

Umetniki: Joseph Beuys, René Block, KP Brehmer, KH Hödicke, Peter Hutckinson, Arthur Köpcke, Manfred Kuttner, Konrad Lueg, Sigmar Polke, Gerhard Richter in Wolf Vostell
Kustos: René Block

 

Marec 2015
24. 03. 2015 - 09. 08. 2015

Janez Knez, Pregledna razstava grafike

Razstava Janez Knez, Pregledna razstava grafike prikazuje vse umetnikove ustvarjalne poti in stranpoti, njegovo ustvarjanje v grafiki, ki ga zaokrožujejo posamezne risbe, slike in plastike kot poudarki njegove vsestranske angažiranosti. Prva ideja razstave sega v leto 2010, ko sta se umetnik in kustosinja razstave mag. Breda Škrjanec pogovarjala o pregledni razstavi njegovih del na papirju, a je smrt projekt za nekaj časa odložila. Po treh letih, ko je kustosinja dobila možnost pregledovati zapuščino, ki je odstrla pogled tudi v še neznane cikluse, se je v študijskem procesu osredotočila na grafiko.

Kustosinja razstave: mag. Breda Škrjanec
Postavitev razstave: Janez Mišo Knez 

24. 03. 2015 - 10. 05. 2015

Jasmina Cibic Spielraum – Izrazi skupne želje

Videoinstalacija Spielraum je nastala kot sinteza preteklih konceptualnih in formalnih raziskovanj v Londonu živeče slovenske umetnice Jasmine Cibic. Projekt je del trilogije, ki se letos predstavlja v Ludwig Muzeju v Budimpešti, Mednarodnem grafičnem likovnem centru in Salonu Muzeja sodobne umetnosti v Beogradu. Delo je nadgradnja umetničinega projekta, ki ga je zastavila na 55. beneškem bienalu v slovenskem paviljonu. Naslov novega projekta črpa iz pisanja enega prvih evropskih satiričnih pisateljev Karla Krausa, ki v eseju Spielraum (1912) odločno nasprotuje uporabi dekoracije v pisanju in arhitekturi. S filmom, performansom, skulpturo in instalacijo njen »gesamtkunstwerk« raziskuje instrumentalizacijo vizualnega jezika in retorike v izgradnji države ter načine, s katerimi umetnost in arhitektura služita strategijam vsakokratnega političnega reda.

Kustosinja: Anna Gritz

V koprodukciji z Zavodom za sodobne umetnosti Aksioma

November 2014
18. 11. 2014 - 08. 03. 2015

Alenka Pirman, Zbrana dela

Razstava je pregled njenega dela od 1989 do danes in je nastala kot dobro leto trajajoče kolektivno kuratorsko delo, v katerega je intenzivno vključena tudi avtorica sama. Na razstavi se predstavlja s svojevrstno umetniško prakso, ki je z razumevanjem umetnosti, kuratorskim in organizacijskim delom zaznamovala slovenski kulturni prostor v zadnjih petindvajsetih letih.

 

Avgust 2014
28. 08. 2014 - 26. 09. 2014

Na domačem pragu: PLEH reference v Ljubljani

Na domačem pragu je večplastni razstavni dogodek neformalnega umetniškega kolektiva PLEH, v okviru katerega delujejo Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Marijan Molnar in Vlatko Vincek. Umetniška praksa članov skupine je raznolika, vsem pa je skupno ukvarjanje s koncepti in manj z objekti. Nekateri, denimo Marijan Molnar, so se formirali v času, ko se je umetnost prebila iz ozkega polja likovnosti in so ključno prispevali k vzpostavitvi hrvaške konceptualne umetnosti v 70-ih. Vsi so tudi dandanes aktivni in prodorni člani sodobne umetnostne scene na Hrvaškem; Kata Mijatović je denimo lansko leto predstavljala Hrvaško na Beneškem bienalu.

Julij 2014
29. 07. 2014 - 02. 11. 2014

Andrej Jemec, Geometrija in rokopis 1967–1983

Razstava se osredotoča na obdobje od leta 1967 do leta 1983, in z zanimivimi in pomembnimi dopolnitvami kaže idejni kontekst, s pomočjo katerega lahko sledimo umetnikovemu analitičnemu pristopu in odkrivanju tehnoloških značilnosti takrat še relativno nove grafične tehnike sitotiska. Na razstavi so predstavljene sočasne risbe, slike, mobilni objekti in kolaži. Dela razkrivajo umetnikovo raziskovalno vnemo po obvladovanju posameznega izraznega medija in njihovem medsebojnem nadgrajevanju v premišljeno strukturirano in likovno izčiščeno celoto, ki je še posebno aktualna v današnjem času, polnem medijske raznovrstnosti, impulzivnih idej ter hipnih in začasnih rešitev.

29. 07. 2014 - 02. 11. 2014

Mina Fina, Včasih nič, včasih kaplja čez rob

Mina Fina v zadnjem času posveča posebno pozornost risbi v obliki hipnih zarisov in orisov, ko samo z nekaj potezami oriše človeško figuro, naravo ali naključne predmete iz okolice. Beleži jih v skicirke, nekakšne risarske kompendije, v katerih ob risbah pogosto zapiše tudi krajša besedila, misli in citate. To so njeni risarski zapredki, polni spominov, vtisov, pričakovanj in presenečenj, ki lebdijo v nedorečenem prostoru in čakajo na primeren trenutek, ko se bodo razvili in se iz zasnove prelevili v končno vizualno pripoved v obliki knjige umetnika, zina, grafičnega lista, videoanimacije ali prostorske instalacije. Razstava Včasih nič, včasih kaplja čez rob predstavlja abstraktno likovno pokrajino kot ambientalno prostorsko situacijo, v kateri opazujemo levitev posameznih zamisli v vizualno pripoved, polno detajlov – izrisanih trenutkov in izpisanih misli.

Junij 2014
05. 06. 2014 - 30. 06. 2014

distURBANces

Projekt distURBANces, ki so ga zasnovale organizacije iz partnerskih mest mreže EMoP (Atene, Berlin, Bratislava, Budimpešta, Dunaj, Ljubljana, Luxembourg in Pariz), predstavlja umetniške pozicije, ki ponujajo nov pogled na urbani, tehnološki in politični razvoj sodobne družbe. Pod vplivom del pisca znanstveno-fantastične literature Philipa K. Dicka je bil projekt distURBANces zasnovan z namenom, da preizprašuje današnje reprezentacije paradigme urbanega in krajine, fokusirajoč se na distorzije in perverzije stvarnosti današnjega globaliziranega sveta.

Maj 2014
15. 05. 2014 - 20. 07. 2014

Prečenja

Razstava odpira vprašanje možnosti zbirke in obravnava »medijsko ploskost« grafike kot potencial v razmerju s sodobnimi umetniškimi praksami. Napetost, ki nastane med deli iz zbirke MGLC in deli povabljenih avtorjev, skuša ustvariti prostor za nov razmislek o mediju ter preseči mejo med preteklostjo in sedanjostjo.

Marec 2014
Petek, 07. Marec

Mednarodna konferenca: Geslo: Grafika

Konferenca je sestavni del evropskega projekta Password: Printmaking, potujoča razstava in umetniške rezidence (2012−2014) in želi osvetliti različne teoretične in praktične poglede na nekaj večno aktualnih tem, povezanih z našim razumevanjem grafike in tiskane umetnosti v spreminjajočem se okolju sodobne umetniške produkcije nasploh.

Februar 2014
25. 02. 2014 - 04. 05. 2014

Nancy Spero, Telo

Nancy Spero, ameriška umetnica in aktivistka, ki je večino časa ustvarjala v New Yorku, se je izražala z različnimi sredstvi, od tradicionalnih do ročnih in eksperimentalnih grafičnih tehnik. V figurativnih delih se osredotoča na vloge žensk in jih pogosto upodablja kot protagonistke, ki jih naslavlja realnost političnega nasilja.

25. 02. 2014 - 04. 05. 2014

Janez Janša, Življenje II [v nastajanju]

Umetnik Janez Janša je leta 2008 začel razvijati projekt  Življenje [v nastajanju]. Drugi del projekta izhaja iz znamenitega performansa Imponderabilia Marine Abramović in Ulaya in je bil v različnih časovnih razmakih delno posnet tudi v galerijskih prostorih Mednarodnega grafičnega likovnega centra. 

25. 02. 2014 - 16. 07. 2014

Projekt MADE IN CHINA

MADE IN CHINA je projekt, v katerem umetniki in umetnostni delavci prevzemajo skrb za svoje delo od produkcije do prezentacije in prodaje.

December 2013
10. 12. 2013 - 16. 02. 2014

Nataša Mirtič, Re:Produkcija

Nataša Mirtič spada med najbolj prepoznavne grafičarke srednje generacije. Z reciklažo obstoječih matric in njihovim kombiniranjem osredotoča na raziskovanje osnovnih grafičnih zakonitosti in vsebinskih sklopov, ki nastanejo znotraj teh na novo postavljenih razmerij. V njih se matrice pogosto spremenijo iz nosilcev jasnih vsebinskih informacij v preproste likovne elemente.

10. 12. 2013 - 16. 02. 2014

ZDENKA GOLOB, GRAFIKE

Retrospektivna razstava Zdenke Golob daje izjemno priložnost vpogleda v celoten opus umetnice starejše generacije, ki je leta 1979 prejela nagrado Prešernovega sklada. Umetniška dela so izrazito samosvoja in netipična. V tehnikah jedkanice in suhe igle bo na razstavi predstavljen njen grafični opus, akvareli risbe in slike.

 

Julij 2013
02. 07. 2013 - 25. 08. 2013

Peter Brötzmann solo, Dela 1959–2013

Umetnik in glasbenik Peter Brötzmann se prvič v Sloveniji predstavlja na pregledni razstavi v MGLC. Na ogled bodo dela na papirju – risbe, grafike in akvareli, nekaj slik in objektov ter ovitki plošč in plakati. Razstava je likovni uvod v 54. Jazz festival Ljubljana.

Junij 2013
04. 06. 2013 - 25. 06. 2013

Produkcija 2010-2012

Razstava umetniških del, ki so nastala med letoma 2010 in 2012 v grafičnih ateljejih MGLC.
Izbrani avtorji se predstavljajo s svojo najnovejšo produkcijo.

 

 

April 2013
17. 04. 2013 - 26. 05. 2013

Miran Kreš, Iluminacije

Miran Kreš je član mednarodne skupine abstraktnih slikarjev, ki slike pojmuje kot znanost z odprtimi možnosti oziroma kot skupek psiholoških vplivov barv in oblik na gledalca.

17. 04. 2013 - 26. 05. 2013

Geslo: grafika

Potujoča razstava sodobnih del umetnikov pretežno mlajše in srednje generacije je najvidnejši del evropskega projekta, ki ga je osnovalo šest evropskih partnerjev. 

Februar 2013
19. 02. 2013 - 07. 04. 2013

Razrezano, vrinjeno, izrezano. Umetnost Williama S. Burroughsa

Razstava Razrezano, vrinjeno, izrezano; Umetnost Williama S. Burroughsa  je predstavitev vznemirljivega in eksperimentalnega opusa ameriškega pisatelja in umetnika Williama Sewarda Burroughsa (1914–1997). 

19. 02. 2013 - 07. 04. 2013

Miroslav Cukovic, Kartografija medprostora

Na razstavi Kartografija medprostora se umetnik mlajše generacije Miroslav Cukovic predstavlja s produkcijo zadnjih treh let. Njegova dela temeljijo na nepredvidljivih možnostih papirja kot medija, ki ga oplajajo posegi kolaža in grafičnih tehnik. Z obravnavo materialnosti forme kot sekundarne in efemerne je prek svojih del vzpostavil spontan, a vseprisoten dialog z opusom Williama S. Burroughsa.

November 2012
30. 11. 2012 - 10. 02. 2013

Mladen Stropnik, Sofa

Mladen Stropnik je avtor mlajše generacije. V začetku leta 2011 je v grafičnem ateljeju Mednarodnega grafičnega likovnega centra nastala njegova grafična mapa Beć, ki je del zbirke MGLC. Gre za zanimivo in eksperimentalno mapo v tehniki sitotiska. Na razstavi Sofa je Stropnik grafični mapi Beć dodal še risbe in video projekcijo

30. 11. 2012 - 10. 02. 2013

Danilo Jejčič, pregledna razstava

Danilo Jejčič, akademski slikar in umetnik, ki ga najbolj poznamo kot grafika, je raziskoval in se izražal v vrsti likovnih žanrov. Začel je s kolaži, nadaljeval z reliefi – skulptoslikami iz naravnih materialov, se poskusil s posebnimi, v geometrijske oblike sestavljajočimi se objekti – komponibili, se ustalil v grafiki in v poznejših letih odkriva medij fotografije ter z njim kritično opozarja na ekološke probleme sodobne družbe. Povezovalna nit njegovega ustvarjanja pa je že več kot pet desetletij geometrijska abstrakcija.

September 2012
28. 09. 2012 - 18. 11. 2012

Sistemi in ornamenti

Razstava Sistemi in ornamenti predstavlja sodobno umetnost Bližnjega vzhoda v navezavi na zgodovino ljubljanskega grafičnega bienala. Predstavlja umetnike, katerih delo zaznamuje intrigantna napetost med sodobnim univerzalizmom in njihovim poreklom, ki ga opredeljujejo politične, družbene in kulturne specifike Bližnjega vzhoda. Prinaša izbor umetnikov, ki pod vprašaj postavljajo globalni umetniški univerzalizem, ki znotraj globalnega umetnostnega sistema sicer upošteva, a hkrati tudi nevtralizira kulturne različnosti in nacionalne identitete. Razstava preobrača naše podedovane in medijsko posredovane stereotipe o islamski družbi in kulturi z vpogledom v sodobno, urbano, arabsko (in iransko) kulturo ter predstavlja umetnike, ki politične vsebine posredujejo na zadržan, nespektakularen način. 

28. 09. 2012 - 11. 12. 2012

Istanbul – Isfahan, Dušan Pirih Hup iz zbirke MGLC

Dušan Pirih Hup (1952−2008) je bil popotnik, strasten ljubitelj Turčije in Bližnjega vzhoda. Področja njegovega delovanja so bila slikarstvo, fotografija, prostorski in akustični projekti, gledališče, po letu 1995 pa skoraj izključno le fotografija, fotomontaža in prenosi fotografije v grafični medij.

Junij 2012
28. 06. 2012 - 11. 12. 2012

Velike! Dela iz zbirke MGLC

Razstava predstavlja grafične liste in knjige umetnika velikih formatov iz zbirke MGLC. Razstavljenih je 54 del: 47 grafik in 7 knjig umetnika. Sodeluje 26 umetnic in umetnikov. Največja dela merijo do šest metrov v višino. Podpisuje jih vrsta v svetu umetnosti zvenečih imen. 

Mario Giacomelli, Iz arhiva Luigija Crocenzija

6. 6.–1. 7. 2012
 

AVTOR Mario Giacomelli

KUSTOS Walter Liva, CRAF


Razstava predstavlja izbor najbolj reprezentativnih del italijanskega fotografa Maria Giacomellija.


Nimam rok, ki bi mi božale obraz/Io non ho le mani che mi accarezzino il viso, 1962−63, CRAF arhiv.

Ustanova CRAF – Centro di Ricerca e Archiviazione della Fotografia iz Spilimberga v obmejni deželi Furlaniji - Julijski krajini je leta 1995 pridobila v hranjenje arhiv pisem, knjig in fotografij italijanskega fotografa Luigija Crocenzija. V arhivu je še posebno dragocena zbirka več kot 250 vintage fotografij, ki jih je v obdobju od petdesetih do konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja posnel Mario Giacomelli, eden najpomembnejših italijanskih fotografov 20. stoletja. Mario Giacomelli in Luigi Crocenzi, oba fotografa, sta bila namreč tudi dobra prijatelja, skupaj sta sodelovala pri dveh filmskih scenarijih, in sicer za film Un uomo una donna un amore (En moški, ena ženska, ena ljubezen), 1961, in dve leti kasneje za film A Silvia (Silviji). Prvi del razstave predstavlja serija fotografij iz petdesetih let prejšnjega stoletja: Prime fotografie (Prve fotografije), Nudi (Akti), Mare (Morje), Paesaggi (Krajine) − te so bile stalnica tudi v poznejšem opusu Maria Giacomellija, Puglia (Apulija), Gente dei campi (Podeželani), Lourdes (Lurd) in Scanno. V drugem delu so na ogled avtorjeve mojstrovine iz šestdesetih in sedemdesetih let: Mattatoio (Klavnica), Io non ho mani che mi accarezzino il viso (Nimam rok, ki bi mi božale obraz), A Silvia (Silviji), La buona terra (Dobra zemlja), Verrà la morte e avrà i tuoi occhi (Prišla bo smrt in imela bo tvoje oči), Motivo suggerito dal taglio dell’albero (Motiv, ki ga je ponudilo sekanje drevesa), Caroline Branson in Studenti (Študentje).

Caroline Branson, 1971−73, CRAF arhiv.

Mario Giacomelli (Senigallia, 1925–2000) je eden najvidnejših italijanskih fotografov. Bil je samouk in ni pripadal nobeni šoli. Uvršča se med predstavnike italijanskega neorealizma, smeri, ki se je začela po letu 1945 predvsem na področju filma. Le-ta se pri Giacomelliju kaže v simbolističnem diskurzu, ki se približuje fotografskemu ekspresionizmu, izpostavljajoč čustveni vidik resničnosti, poudarjen s kontrasti in znamenji. Mario Giacomelli je tako kot filmski mag Federico Fellini pogled neorealizma postavil na glavo s tem, ko je v svoje fotografije vpeljal novo, skoraj sanjsko tonsko poezijo, in stkal fotografske zgodbe skozi pripovedi in krajine, iz katerih je odstranil nepotrebne podrobnosti.
Leta 1963 je John Szarkowsky, kustos Muzeja sodobne umetnosti MoMA v New Yorku, kupil serijo fotografij Scanno in eno objavil v prestižnem katalogu muzeja Looking at Photographs. S tem je Giacomelli zaslovel tako v Italiji kot v tujini.
Razstava je del festivala Fotonični momenti.
 

Odtisi in vtisi

20. 4.–17. 6. 2012


Klemen Zupanc, Zaboji, 2011, instalacija.

AVTORJI Boris Beja, Franc Berhtold, Sara Bolte, Jaka Bonča, Stojan Brezočnik, Miroslav Cukovic, Lenka Ðorojević & Matej Stupica, Emerik Lan Dovgan, Vesna Drnovšek, Mina Fina, Črtomir Frelih, Maša Gala, Matjaž Geder, Tomaž Gorjup, Samuel Grajfoner, Svetlana Jakimovska Rodić, Danilo Jejčič, Gašper Jemec, Jernej Jemec, Anja Kolenko, Bojan Kovačič, Eva Lucija Kozak, Nina Koželj, Miran Kreš, Tanja Lažetić, Neda Madjar, Davor Mesić, Martina Mihoković, Nataša Mirtič, Tina Mohorovič, Ana Ida Mordej, Ivo Mršnik, Jasmina Nedanovski, Janko Orač, Ksenija Orhini, Petra Petančič, Nika Petek, Eva Petrič, Matjaž Penko, Alja Piry, Silvester Plotajs Sicoe, Arjan Pregl, Vojko Pogačar, Marija Mojca Pungerčar, Tamara Rimele, Tjaša Rener, Drago Vit Rozman, Kristina Rutar, Zoran Srdič Janežič, Zora Stančič, Romeo Stubelj, Brane Širca, Tanja Špenko, Urša Vidic, Leon Zakrajšek, Mojca Zlokarnik, Klemen Zupanc, Jaka Železnikar, Eva Žula

KUSTOSA mag. Breda Škrjanec, Božidar Zrinski


Lenka Đorojević in Matej Stupica, D BUK, 2011, knjiga umetnika.

Razstava je pregled aktualne slovenske grafične ustvarjalnosti od leta 2008 do danes. Nastala je na podlagi javnega poziva umetnikom, na katerega se je oglasilo več kot 150 avtorjev, ki je skupaj predložilo več kot 1000 del, izmed katerih so bila za razstavo izbrana žanrsko raznovrstna dela 60 avtorjev. Dela sta izbrala kustosa mag. Breda Škrjanec in Božidar Zrinski. Razstava, ki predstavlja razna slogovna in vsebinska izhodišča od tradicionalnih grafičnih listov do računalniške grafike, objektov, razglednic, knjig umetnika, sledi razporeditvi avtorjev po letnici rojstva, začenši od najstarejšega do najmlajšega. Na ta način se ustvari zanimiv pregled sočasne grafične produkcije na podlagi raznih generacijskih in umetniških izhodišč.Ksenija Orhini, Brez naslova, 2010, akvatinta.

MGLC z razstavo nadaljuje kontinuirano predstavljanje dogajanja na področju grafike in umetnosti tiska, ki ga intenzivno raziskuje in oblikuje zadnjih petnajst let. V preteklih letih je MGLC pripravil več razstav, s katerimi je pokazal živost in inovativnost raznolike grafične produkcije v Sloveniji. Na razstavah leta 1993, 1998 in 2008, ki so bile organizirane na podlagi neposrednih povabil umetnikom ali kot kuratorski izbor umetniških del, nastalih v določenem časovnem obdobju, so sodelovali večinoma mlajši umetniki, ki so tako napovedovali in dokazovali kontinuirano zanimanje za tovrstno ustvarjanje. Predstavilo se je nekaj novih ustvarjalcev, ki jih danes uvrščamo med klasike slovenske grafike in so hkrati prepoznavni v polju sodobne umetnosti.

Bojan Kovačič, Človeška vrsta XI, 2010, barvna jedkanica, akvatinta, suha igla.

Izkušena generacija avtorjev (Danilo Jejčič, Bojan Kovačič, France Berhtold, Stojan Brezočnik, Ivo Mršnik, Tomaž Gorjup, Vojko Pogačar, Tanja Špenko, Janko Orač, Zora Stančič) povečini sledi svojim že izoblikovanim umetniškim izrazom in utrjevanju pozicij znotraj sodobne umetniške produkcije.
Pri avtorjih, rojenih v šestdesetih letih (Drago Vit Rozman, Jaka Bonča, Samuel Grajfoner, Črtomir Frelih, Leon Zakrajšek, Romeo Stubelj, Matjaž Penko, Svetlana Jakimovska Rodić, Mojca Zlokarnik, Silvester Plotajs Sicoe, Tanja Lažetić, Marija Mojca Pungerčar), se kaže izrazita raznovrstnost in žanrska pestrost, zaznamuje jih eksperimentiranje z materiali in uporaba raznih sodobnih načinov reproduciranja.
Pestra produkcija zaznamuje tudi generacijo avtorjev, rojenih v sedemdesetih letih (Jaka Železnikar, Arjan Pregl, Zoran Srdić Janežič, Gašper Jemec, Martina Bohar, Matjaž Geder, Tamara Rimele, Miran Kreš, Jernej Jemec, Nataša Mirtič, Vesna Drnovšek, Mina Fina, Urša Vidic, Eva Žula). Predstavljajo se z na videz zelo različnimi deli, tehnikami in vsebinami, ki pa jih povezujejo sproščen likovni izraz, humor, zabavne in pikre vsebine.
Najbolj številčna in dejavna pa je najmlajša generacija avtorjev in avtoric (Jasmina Nedanovski, Petra Petančič, Nina Koželj, Ana Ida Mordej, Alja Piry, Miroslav Cukovic, Eva Petrič, Lenka Đorojević in Matej Stupica, Boris Beja, Tjaša Rener, Eva Lučka Kozak, Klemen Zupanc, Maša Gala, Emerik Lan Dovgan, Nika Petek, Ksenija Orhini, Tina Mohorovič, Anja Kolenko, Davor Mesić, Kristna Rutar, Neda Madjar, Sara Bolte). To generacijo, rojeno v osemdesetih letih, sta ob Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani vzpostavili tudi dve vse bolj prepoznavni in dejavni grafični središči na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete v Mariboru in na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Mlade avtorje zaznamujejo tehnično znanje, mojstrska izurjenost in produkcijska iznajdljivost, ki jo nadgrajujejo z vsebinami današnjega dne.

KUSTOS BOŽIDAR ZRINSKI O RAZSTAVI

 

KATALOG

urednik Božidar Zrinski
Ljubljana, 2012
str. 70, slovenski in angleški jezik
cena 10 EUR 

Zgodbe za lahko noč

20. 4.–17. 6. 2012
 

AVTORICI Pila Rusjan in Nung-Hsin Hu

KUSTOSINJA Yasmin Martín Vodopivec


Okoliščine, ki so omogočile nastanek eksperimentalnega interaktivnega video projekta Pile Rusjan in Nung-Hsin Hu, so povezane z delovanjem kolaborativnega projekta ECVP – The Exquisite Corpse Video Project. Gre za izvirno medkulturno kolaboracijo ustvarjalcev eksperimentalnega videa, ki je inspirirana z nadrealistično metodo "slastnega mrliča". Nadrealistična metoda temelji na slučajnosti zgodbe, ki nastane z dodajanjem besed ali stavkov različnih udeležencev, v primeru ECVP pa udeleženec ustvari videodelo kot odgovor na zadnjih deset sekund videa svojega predhodnika. Deset udeležencev projekta ECPV je ustanovilo projektno video skupino TRAFFIC JAM #1. Ustvarjalci so se prvič srečali na rezidenci Casa das Caleiras v São Paulu 2010. Skupina TRAFFIC JAM #2, v kateri sta se ustvarjalno povezali tudi Pila Rusjan in Nung-Hsin Hu, se srečala je v Tajpeiu na Tajvanu, v okviru rezidenčnega programa Treasure Hill Artists Village od januarja do marca 2012. V intenzivnem vzdušju ustvarjalnega sodelovanja sta umetnici zasnovali kolaborativni projekt Zgodbe za lahko noč.


Fotografiji sta last umetnic.

Projekt Zgodbe za lahko noč izhaja iz lastne izkušnje osamljenosti avtoric v tuji deželi in hkrati tematizira paradoksalno stanje vse večje osamljenosti v svetu, ki ga zaznamuje intenzivno komuniciranje s pomočjo sodobnih tehnologij. Interaktivna knjiga in postelja sestavljata avdiovizualno instalacijo, ki ustvarja intimno in prijazno vzdušje, v katerem lahko obiskovalci listajo po knjigi in izberejo svojo zgodbo za lahko noč. Zgodbe, ki so projicirane na posteljo, se predstavijo v različnih oblikah in zabrisujejo mejo med realnostjo in sanjami.
Pila Rusjan je študirala na Visoki šoli za umetnost UNG, kjer je leta 2010 diplomirala v okviru programa digitalnih umetnosti in praks. Mednarodno delovanje je utrdila v projektu ECVP, ki je nanjo močno vplival. Ustvarja v medijih videa, fotografije in performansa. Nung-Hsin Hu je Tajvanka, ki zadnjih šest let živi in dela v New Yorku. Na Long Island University je študirala kiparstvo, za svoj izrazni medij pa pogosto uporablja tudi performans, stop-motion animacijo in video. V projekt ECVP je vključena že od začetka, zaslužna pa je tudi za realizacijo Traffic Jam rezidence na Tajvanu.

Pripovedovalci zgodb: Nung-Hsin Hu, Pila Rusjan, Stina Pehrsdotter, Kim Dotty Hachmann, Bruno Penteado, Jorge Bachman, duo EYES (Sunny Su in Yannick Cariot), Jing-Jing Wang, Ji in Yin Meemalai, Pierre Chen.
Izdelava interaktivne knjige: OpenLab.Taipei (我, Akinori Kinoshita, Dieter Hsu, Ling Zong Ting in Honki), knjigoveznica Jaka Zdešar, Fotolito Dolenc in Tine Ribič.
Zahvale: Matthiasu Rothu, Niclasu Hallbergu, THAV, Jasmini Talundžić, Branetu Ždralu, Yasmin, Dog 2.6, R&B ter vsem pripovedovalcem, ki niso prišli v tokratni izbor zgodb.
Produkcija projekta: Traffic Jam Taipei.
Koprodukcija projekta: OpenLab Taipei.

KUSTOSINJA YASMIN MARTÍN VODOPIVEC O RAZSTAVI

 

ABoT
Turneja knjig umetnika, umetniški natečaj in potujoči muzej

21. 2.–25. 3. 2012


Nagrajeno delo: Julie Kačerovská (Češka), Papirnata pokrajina, 2009. ©MAK/Georg Mayer
 

AVTORJI Claire Andlauer/Tristan Perreton, Georgina Aspa/Javiera Pintocanales, Aïdée Bernard, Manuel Blázquez, Válerie Buess, Lien Buysens, Vuk Cuk, Susan Deakin, Amélie Dubois, Sandra Đurović, Gerhild Ebel, Rainer Fest, Marie-Noëlle Fontan, Irena Frantal, Sabine Golde, Laure Grimal, Lyn Hagan, Katrin Herzner, Gerlinde Hofmann, Ilona Kiss, Julie Kačerovská, Mario Kolarić, Edith Kollath, Agata Kosmacz, Matthias Krinzinger, Lucas Kunz, Beatrix Mapalagama, Max Marek, Livia Mateiaş, Michail Molochnikov, Igor Mudronja, Sky Nash, Kate Owens, Elena Peytchinska, Andrea Pezman, Rachele Riviere, José Rosinhas, Christoph Rothmeier, Patrick Sauze, Libby Scarlett, Veronika Schäpers, Karin Sulimma, Maria Szczodrowska, Josipa Šarić, Carolyn Thompson, Filip Tofil, umraum artcollectiv, Celestina Vičević, Consuelo Vinchira, Katarzyna Wolny

Razstava je rezultat sodelovanja med tremi ustanovami: MAK Dunaj (Avstrijski muzej uporabnih umetnosti/sodobne umetnosti), UPM Praga (Muzej dekorativnih umetnosti) in MGLC, ki so v letu 2011 organizirale mednarodni natečaj na temo knjige umetnika.
Knjige umetnika so umetniška oblika iz poznega 20. stoletja. Zaznamuje jih širok razpon oblik. Niso otroške knjige ne dnevniki niti skicirke. To tudi niso prazne knjige, katalogi razstav, reprodukcije umetnikovega opusa ali umetniške knjige (kot se jih pogosto napačno poimenuje). Kljub temu knjige umetnikov lahko karikirajo ali se poigravajo z vsemi prej omenjenimi, pa tudi z vsemi drugimi standardnimi kategorijami, kot so romani, priročniki za samopomoč, znanstvenimi knjigami, kuharicami, navodili za uporabo, manifesti, potovalnimi vodiči, eseji itn. Knjige umetnikov delujejo na enak način kot sodobna umetnost – gre za izražanje kreativnosti, pogosto pospremljene z družbeno kritičnostjo, ki je včasih lahko izražena povsem abstraktno, brez besed ali prepoznavnih podob. Pojavijo se lahko v kateri koli in v vseh oblikah sodobne umetnosti, od slikarstva, kiparstva, fotografije, grafike, instalacij, pa do prireditvenih umetnosti (vključujoč film in video). Kot umetniško delo prinašajo interaktiven odnos med umetnikom, knjigo in publiko; ustvarjajo aktivnega bralca-gledalca.


Nagrajeno delo: Elena Peytchinska (Avstrija), Geometrija knjige, 2011. ©MAK/Georg Mayer

Na razstavi ABoT so predstavljene idejne rešitve petdesetih umetnikov iz petintridesetih evropskih držav. Med njimi je pet nagrajenih del. Avtorice in avtorji so pojem knjige umetnika interpretirali kot ilustrirane konceptualne knjige, avantgardno poezijo in knjigo objekt.Agata Kosmacz (Poljska), Knjiga osnovnih delov, 2010. ©MAK/Georg Mayer

Razstavo dopolnjuje izbor del slovenskih avtoric in avtorjev iz zbirke MGLC.

AVTORJI Eduard Čehovin, Vuk Čosić in Irena Wölle, Andrejka Čufer, Matej De Cecco, Dejan Habicht, Ištvan Išt Huzjan, Janez Janša, Žiga Kariž in Vasja Cenčič, Saša Kerkoš, Jakob Klemenčič, Matej Lavrenčič, Marko Kociper, Boštjan Pucelj, Matej Stupica, Andrej Štular, Petra Varl, Franco Vecchiet, Matej Andraž Vogrinčič


Vuk Ćosić & Irene Völle, Trabakula, 1996. Iz zbirke MGLC.

DOGODKI OB RAZSTAVI

petek, 9. marec ob 18. uri
Pijana kuharica /Drunk Cook Book, performans in predstavitev knjige umetnika Marka Požlepa.

torek, 20. marec ob 11. uri
Salon knjige umetnika (Salon für Kunstbuch), Dunaj: predavanje in predstavitev avstrijskega umetnika Bernharda Cellaja.

nedelja, 25. marec ob 12. uri
Javno vodstvo po razstavi, vodi koordinatorka razstave mag. Breda Škrjanec.

KATALOG

urednica Kathrin Pokorny-Nagel
Dunaj, 2011
str. 80, angleški jezik
cena 10 EUR


 

Ivan Kožarić, Grafike iz zbirke MGLC

21. 2.–1. 4. 2012
 

AVTOR Ivan Kožarić

KUSTOSINJA mag. Breda Škrjanec


Razstavljenih je osemnajst grafičnih del v tehniki barvnega sitotiska, ki jih je Ivan Kožarić natisnil v ateljejih MGLC: grafika Brez naslova, 2002 in grafični mapi Šopek genov, 2002−2004 in Sretan sam da sam sretan, 2007.


Brez naslova, 2002, barvni sitotisk.

Ivan Kožarić je nekonvencionalen avtor, kipar, ki ustvarja tudi v drugih medijih, kot je začasna skulptura, asemblaž, inštalacija, risba, slika, fotografija, oglasi in grafika. Grafično ustvarjanje obravnava kot proces, ki ga sestavljajo spremenljivi, minljivi in naključni elementi. Razstavljena dela izžarevajo Kožarićev prešeren, spontan, nonšalanten, skorajda predrzen odnos do življenja. Likovna kritičarka in teoretičarka Petja Grafenauer je v spremnem besedilu razstave takole zapisala: Enostavnost grafične mape Sretan sam da sam sretan je enostavnost velikih, takšnih, ki si drznejo odtisniti nežne cvetlice in pisano mavrico, kadar je to tisto, kar čutijo v svetu.
Ivan Kožarić (1921) je eden najpomembnejših hrvaških umetnikov, kiparjev. Diplomiral je na zagrebški Akademiji za likovno umetnost. Prvo samostojno razstavo je imel leta 1955. Kot štipendist sklada Moša Pijade (1959/60) je nekaj mesecev preživel v Parizu, kjer se je zanj zavzel ugleden pariški likovni kritik Jacques Lassaigne. To obdobje je bilo zanj zelo pomembno, a se je navkljub možnosti, da naredi evropsko kariero, vrnil v Zagreb. Tam se je pridružil skupini Gorgona, ki se je zavzemala za nekonvencionalne oblike likovnega izražanja. Dela Ivana Kožarića nastajajo na robu konceptualnosti, v različnih materialih, medijih, formah, temah, ikonografiji in usmeritvah. Priredil je okoli sto samostojnih razstav in sodeloval na še enkrat toliko skupnih in tematskih razstavah. Leta 2007 je zagrebški Mestni oddelek za izobraževanje, kulturo in šport v celoti odkupil Kožarićev atelje z več kot 6000 deli in ga dal v trajno hranjenje Muzeju sodobne umetnosti. Ivan Kožarić, ki živi in ustvarja v Zagrebu, je vplival na generacije likovnih ustvarjalcev in se angažiral v številnih akcijah lokalnega in nacionalnega značaja.

KATALOG

urednica Breda Škrjanec
Ljubljana, 2012
str. 30, slovenski in angleški jezik
cena 5 EUR


 

 

Tinca Stegovec, Grafike in risbe iz zbirke MGLC

1. 12. 2011–8. 2. 2012

 

AVTORICA Tinca Stegovec

KUSTOSINJA mag. Breda Škrjanec


Turisti, 1976, barvna jedkanica in akvatinta.

Tinca Stegovec je slovenska slikarka in grafičarka, ena od spremljevalk ljubljanske grafične šole. Leta 2010 je Mednarodnemu grafičnemu likovnemu centru podarila celotni grafični opus z matricami in štirimi risbami ter velik del svoje strokovne knjižnice. Razstava v MGLC je prva celovita predstavitev grafičnega opusa Tince Stegovec in preverja njeno mesto v zgodovini moderne slovenske grafike, v kateri odličnost njenih barvnih akvatint v preteklosti ni prišla do polne veljave. Poleg akvatint so na ogled tudi lesorezi, litografije, jedkanice, vernis-mouji, matrice in risbe.


Na plaži, 1973, barvna jedkanica in akvatinta.

Življenjsko delo Tince Stegovec je večstransko in kompleksno. Ni le slikarka, grafičarka in ilustratorka, pač pa je velik del svojega življenja posvetila tudi pedagoškemu delu, publicistiki, prevajanju, potovanjem. Rodila se je leta 1927 na Planini pri Črnomlju. Prvo samostojno razstavo grafik in laviranih risb je imela leta 1954 v ljubljanski Mali galeriji. Od prve službe na gimnaziji leta 1952 in vse do upokojitve leta 1978 se je ukvarjala s pedagoškim delom in se neprestano izobraževala v likovni teoriji in na študijskih potovanjih po Italiji, Franciji, Švici in Grčiji. Kot grafičarka se je uveljavila v šestdesetih letih. Leta 1963 je prejela polletno štipendijo za študij v Parizu in odločila se je za študij globokega tiska v Ateljeju 17 pri profesorju Stanleyju Williamu Hayterju. Pariška štipendija je avtorici pomenila zaželen profesionalni odhod v svet, pariški atelje pa ji je dal veliko znanja v tehničnem smislu, saj je v njem lahko eksperimentirala z raznimi kombinacijami grafičnih tehnik. Leta 1966 je imela prvo samostojno razstavo v tujini, sledilo je pestro razstavno obdobje, s posebno odmevno samostojno razstavo leta 1969 v Mali galeriji, kjer je razstavila dvanajst reliefnih jedkanic z akvatinto in vernis-moujem. Leto 1976 ji je prineslo nagrado Prešernovega sklada. Ena najodmevnejših grafik Klic je nastala leta 1978 in zanjo je leta 1985 v Parizu prejela srebrno nagrado. Zaradi zdravja je po letu 1988 opustila grafiko in se posvetila risbi in slikarstvu. Sama je svoje delo in življenje popisala v dveh knjigah, v monografiji Človek in njegovo okolje (2006), uvodno besedo je prispeval Milček Komelj, in avtobiografiji Bilo je takole (2004, izid 2008).

Gugalnica, 1975, barvna jedkanica, akvatinta in vernis-mou.

Grafična dela Tince Stegovec so v večini podobe izsekov iz življenja in življenjskih situacij. Z mešanjem grafičnih tehnik jedkanice, akvatinte, vernis-mouja doseže svoj tehnični in ustvarjalni vrh. Tinca Stegovec, izrazito figuralna umetnica, je pretanjena opazovalka sveta okrog sebe in medčloveških odnosov. Njena dela so globoke osebne izpovedi, zaznamujejo jih premišljena izbira motivov in skrbno izbrana likovna sredstva.


Klic, 1978, barvna jedkanica in akvatinta.


DOGODKI OB RAZSTAVI

Javni pogovor s Tinco Stegovec, vodi umetnostna zgodovinarka dr. Irene Mislej.

Demonstracije grafične tehnike akvatinte, vodi akademska slikarka, grafičarka Ksenija Orhini.

Javna vodstva, vodijo Tinca Stegovec, akademski slikar, grafik Boge Dimovski, kustosinja razstave mag. Breda Škrjanec.

Gostovanje razstave Tince Stegovec v Pilonovi galeriji Ajdovščina od 23. marca do 15. aprila 2012.

KATALOG

urednica Breda Škrjanec
Ljubljana, 2011
str. 312, slovenski in angleški jezik
cena 19 EUR 

Zakladi slovenske grafike 1955–2005
Zbirka Slovenske akademije znanosti in umetnosti

23. 6.–4. 9. 2011

AVTORJI Zvest Apollonio, Janez Bernik, Janez Boljka, Bogdan Borčić, Lucijan Bratuž, Jože Ciuha, Riko Debenjak, Štefan Galič, Bojan Gorenec, Samuel Grajfoner, Irwin, Božidar Jakac, Andrej Jemec, Metka Krašovec, Tomaž Kržišnik, Lojze Logar, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Adriana Maraž, Živko Marušič, Kiar Meško, France Mihelič, Jožef Muhovič, Zoran Mušič, Valentin Oman, Klavdij Palčič, Marjan Pogačnik, Marij Pregelj, Jože Spacal, Lojze Spacal, Tinca Stegovec, Branko Suhy, Gorazd Šefran, Marijan Tršar, Karel Zelenko, Mojca Zlokarnik

 


Adriana Maraž, Krilo, 1990, barvna jedkanica.

Razstava pregledne zbirke 143 grafičnih del šestintridesetih slovenskih avtorjev; dela so nastala med letoma 1955 in 2005. Zbirka, ki jo je uredil dr. Lojze Gostiša, je last Slovenske akademije znanosti in umetnosti, njen donator je Krka d. d. tovarna zdravil Novo mesto.

Zbirka je bila prvič predstavljena leta 2006 v Skopju in bila leta 2007 dopolnjena z deli slovenskih avtorjev iz zamejstva in ponovno, a ne v celoti, predstavljena leta 2008 na Ljubljanskem gradu. Zbirka jasno in pregledno predstavlja eno najpomembnejših področij naše polpretekle zgodovine umetnosti.


Zoran Mušič, Istrska zemlja, 1959, barvna jedkanica.

Dela v zbirki so večinoma dela umetnikov, ki jih slovenska umetnostna zgodovina označuje za pripadnike ljubljanske grafične šole. Ta je zrasla ob Mednarodnih grafičnih bienalih in kvalitetnem tehničnem učenju Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Neformalni začetek ljubljanske grafične šole je povezan z letom 1955 in prvo mednarodno grafično razstavo (kasneje bienale). Dejstvo je, da je bila udeležba na bienalu umetniku vstopnica v skupino, ki je kasneje šolo določala. Prizadevanje za visoko tehnično popolnost grafičnega lista večinoma izvedenega v tehnikah jedkanice in akvatinte, preciznost in dorečenost grafičnih listov, kjer ni spontanosti, gestualnosti ali dekorativnih hotenj, podajanje patinaste površine, večinoma v svetli tonski lestvici, pri veliki večini predstavnikov dosledno vztrajanje na robu predstavnega sveta, težnja po osamosvojitvi grafike kot medija, kreativna navzočnost umetnika v celotnem procesu nastajanja grafičnega lista od ideje, tehnoloških postopkov do odtisa, so bile glavne značilnosti skupine umetnikov ljubljanske grafične šole. Ta se je uveljavila v obdobju od leta 1955 do 1970, določila normative slovenski grafiki in je še danes sinonim za slovensko grafično tradicijo, je pa tudi ena najuspešnejših slovenskih umetnostnih blagovnih znamk, ki so se uveljavile na mednarodnem umetnostnem prizorišču.


Živko I. Marušič, Tulip, 1994, lesorez.


DOGODKI OB RAZSTAVI

Javna vodstva: 3. in 17. julija , 7. in 21. avgusta ter 4. septembra.


Zamenjaj barvo!

22. 4.–18. 6. 2011


AVTORJI skupina BridA (Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica)

KUSTOS Božidar Zrinski

Predstavlja se BridA (Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica) s svojo prvo pregledno razstavo; na ogled so slike, grafike, videodela in intermedijski projekti med letoma 2005 in 2011.

 

PCB, nova produkcija, ki jo podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, 2010.
Z dovoljenjem: BridA (Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica).

BridA (nenavadno ime ima tako kot njihovi projekti procesualno in eksperimentalno tendenco) se je ustanovila leta 1996 na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah, kjer so člani Tom Kerševan, Sendi Mango in Jurij Pavlica tudi doštudirali. Njihovo delo temelji na razmišljanju o procesih in vlogah v okviru sodobne umetnosti, na načelu umetniškega povezovanja in skupinskega delovanja, na raziskovanju in projektih, ki vključujejo sodelovanje z raznimi drugimi umetniki, strokovnjaki, ustvarjalci. Označuje jih angažirano delo v lastnem kraju, številne povezave z raziskovalnimi inštituti in univerzami, uspešni nastopi v tujini, lasten program artist in residence itd. Njihov zadnji projekt je sodelovanje v projektu Time For Nano, ki poteka pod okriljem EU, in se osredotoča na komunikacijo in približevanje najmlajšim ter ozaveščanje o nanotehnologiji. BridA živi in dela v Šempasu.

Modux 3.4, Ars Electronica, Lentos Museum, Linz, Avstrija, 2008.
Z dovoljenjem: BridA (Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica).

Bridini projekti kažejo enotni sistem razmišljanja in priprave umetniških del, ki ga najbolje razumemo, če tudi samo stopimo vanj in ga izkusimo. Dela temeljijo na diskusiji, skrbnem načrtovanju in profesionalni izvedbi. Zaznamuje jih nenehno prehajanje iz dvodimenzionalne likovne površine v tridimenzionalni prostor. BridA likovno delo obravnava kot odprt prostor, v katerem krožijo razne informacije, intervencije gledalcev pa ga lahko vseskozi dograjujejo in vplivajo na končen rezultat. Kljub uporabi novih medijev, visokih tehnologij in znanosti, se niso nikoli odpovedali risanju in slikanju. In kot sami zatrjujejo, nov medij ali nova tehnologija tudi nikdar nista bila vzgib, prej pot za realizacijo novega projekta. Pomemben za spoznavanje Bridinih del je projekt, začet leta 2005, DIY − Do It Yourself/Naredi sam, zgoščenka z navodili, kako izdelati sliko (iz tega projekta izhaja tudi ideja za naslov razstave). Raziskovanje podajanja informacij in njihov učinek se ponovi tudi v poznejših projektih.
BridA se je doslej v MGLC predstavila v okviru treh skupinskih razstav, samostojna razstava pa prikazuje petletni pregled slik, grafik, videodel in intermedijskih projektov: Modux, Modux Datascapes, Informacijski pospeševalnik 1.1, DIY, Les mousches, Tiskana vezja, serijo Trackeds, Nanoplotter, videodela Lunch Break, Layers, Viktor, Radioteleskop, Time For Nano, Nanoplot, Ca' nun ce sta nisciuno. Kot poudarja kustos razstave, tokratna predstavitev ni običajni pregled umetniških del, ampak ponazarja razvoj tehnologije in njene stopnje, ki so vplivale na način umetniškega delovanja in posamezne projekte. Zato ogled pregleda delovanja ustvarjalcev, ki jih bistveno zaznamuje pojem nenehnega napredovanja, zlahka postane raziskovalni izziv tudi za obiskovalca.

Nanoplotter, U3, kurator Charles Esche, Moderna galerija Ljubljana, 2010.
Z dovoljenjem: BridA/Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica.

DOGODKI OB RAZSTAVI

Po razstavi so vodili Dragan Živadinov, Božidar Zrinski, BridA.

Predavanje dr. Leva Menašeja o statusu pokrajine v umetnosti.

Vsako nedeljo je od 11.00 do 13.00 na dvorišču pred Gradom Tivoli potekal program Pozor Animator!, izvajanje DIY  − Do It Yourself/Naredi sam, brezplačne delavnice za otroke, mladino in odrasle.

KATALOG

urednik Božidar Zrinski
Ljubljana, 2011
str. 90, slovenski in angleški jezik
cena 10 EUR 

Reprodukcija, ponavljanje in upor
Sodobna španska umetnost

17. 2.–3. 4. 2011

AVTORJI Democracia, Azucena Vieites, La Más Bella, PSJM, Javier Arce, Daniel Silvo, El Cartel, Fernando García, Noaz, Enrique Radigales, Ediciones Puré, Lalata, S.T. Libro Objeto. Razstavni izbor predstavlja dela petih umetnikov in osmih umetniških kolektivov.

KUSTOS Javier Martín-Jiménez

Razstava predstavlja dela sodobne španske umetniške produkcije s področij grafike, multipla in umetniških praks, ki izhajajo iz umetnosti reproduciranja. Organizirana je v treh konceptualnih sklopih: reprodukcija, ponavljanje, upor. Reprodukcija je opredeljena kot originalna kopija in mehanski postopek, pri katerem so uporabljeni grafična preša, fotokopirni aparat, digitalni tiskalnik.Javier Arce, Vojvoda de Olivares, serija “Zmečkanke”, 2007. Flomaster na neuničljivem papirju, 360 x 270 cm.

Ponavljanje označuje bistveno vrednost multiplikativne umetnosti. Tretji konceptualni sklop Upor pa izbor del na razstavi predstavlja na dva načina: kot obrambo nove španske grafične produkcije in praks, ki iz nje izvirajo, in je obenem vsebinska komponenta, vtkana v socialno kritične vsebine sodobne umetnosti.
Razstava je plod izmenjave in mednarodnega sodelovanja in združenja Hablar en Arte iz Madrida, ki se je nadaljevalo leta 2012 v Španiji.


PSJM, Marx®. 2008. Ulična kampanja.

MGLC razstavo španske umetnosti pripravlja skupaj z združenjem Hablar en Arte (http://www.hablarenarte.com) in festivalom Ingráfica (http://www.ingrafica.org) iz Madrida. Sodelujejo tudi:
SEACEX, Sociedad Estatal para la Acción Cultural Exterior (Državna družba za kulturno dejavnost v tujini); Embajada de España en Eslovenia (Veleposlaništvo Španije v Sloveniji); Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación, Dirección de Relaciones Culturales y Científicas (Ministrstvo za zunanje zadeve in sodelovanje, Direktorat za odnose v kulturi in znanosti).

Razstava je potujoča, na ogled je bila na Dunaju in v Sibiu (Romunija), Ljubljani, Beogradu in Zagrebu.

 

9 + 9, Knjige umetnika in umetniki

23. 11. 2010–8. 2. 2011
 

AVTORJI Andrejka Čufer, Tanja Lažetić, Marko A. Kovačič, Eva Petrič, Petra Petančič, Alenka Pirman, Tadej Pogačar, Sašo Sedlaček, Mladen Stropnik

KUSTOSA mag. Breda Škrjanec in Božidar Zrinski

Devet slovenskih umetnic in umetnikov Andrejka Čufer, Tanja Lažetić, Marko A. Kovačič, Eva Petrič, Petra Petančič, Alenka Pirman, Tadej Pogačar, Sašo Sedlaček in Mladen Stropnik je izdelalo devet novih avtorskih projektov, postavitev in galerijskih ambientov v devetih razstavnih sobanah Mednarodnega grafičnega likovnega centra. Pripravili so jih na podlagi del, izbranih iz zbirke avtorskih publikacij in knjig umetnika.


Andrea Moccio, Giurnalia, Buenos Aires, 2003.
(Izbrala Eva Petrič.)


Eva Petrič, Na drugi strani telefonskega imenika, video, 2010.

Zbirka je začela nastajati leta 2001 po donaciji Francoskega kulturnega centra in trenutno šteje 3782 predmetov. Obsega knjige umetnika, knjižne objekte, umetniške časopise in revije, časopisne projekte, efemero, kot so plakati in vabila, ki jih oblikujejo umetniki, fotografske edicije, razglednice, pečate, stikerje, grafična dela (ni mišljena umetniška grafika), kserokse, sound art/zvočno umetnost in spremljevalno literaturo. V njej so dela pomembnih predstavnikov avantgard šestdesetih in sedemdesetih let dvajsetega stoletja ter kasneje. Med drugim so v zbirki avtorji Vito Acconci, Ben, Christian Boltanski, Daniel Buren, Hanna Darboven, Alfred Jaara, Lucy Lippard, Mangelos, Anette Messager, skupina OHO, Iztok Osojnik, Vesna Črnivec, Dušan Pirih Hup, Zora Stančič in drugi. Močno je k povečanju zbirke pripomogel 25. grafični bienale leta 2003, ki je bil naravnan k pojmu avtorske publikacije, in podarjeni arhivi (FV-ja, Državice Ptičjestrašilne Milene Kosec, izdaje museuma in progress, hibridnega časopisa Point d'Ironie itd.).


James Lee Byars, The Cube Book, Eindhoven, 1983.
(Izbrala Andrejka Čufer.)


Andrejka Čufer, Naslikanica, Žepnica (zadaj), 2010.

Knjiga umetnika, fenomen dvajsetega stoletja, se je izoblikovala v ideološkem kontekstu šestdesetih let in je postala prvovrsten demokratičen umetniški produkt, saj so priročne in poceni knjižne izdaje dobro utelešale dematerializacijo umetniških projektov, promovirale nove oblike ustvarjanja in širile nove ideje. Ideja, oblika, komunikativnost in reproduktibilnost knjige privlačijo umetnike, tudi umetniški prijemi pri knjigi so številni, pestri in zelo različni: fotografija, film, asemblaž, tisk, risba, snemanje zvoka … Vendar, kako ločiti knjige, ki so umetniška dela, od vseh drugih knjig in publikacij, ki so jih tako ali drugače avtorizirali umetniki. Zgodovino knjige umetnika zaznamujejo številne razlage in poskusi ustreznih definicij. Knjiga umetnika prinese novi vzorec interaktivnosti med umetnikom, knjigo in publiko, ustvari aktivnega bralca-gledalca. Je izrazno sredstvo umetnika, likovno delo, prenašalec idej in objekt komuniciranja.


Your Private Sky, Bukminster R. Fuller, Baden, Zürich, 1999. (Izbral Sašo Sedlaček.)

Sašo Sedlaček, Grelniki GLOBUS & Svet zemljevidov po Buckminster Fullerju, 2010.

Povabljene umetnice in umetniki so s svojimi umetniškimi projekti, reakcijami, interpretacijami, novo umetniško produkcijo, galerijskimi in muzejskimi postavitvami ustvarili nove vsebinske sklope izbranih del iz zbirke avtorskih publikacij in knjig umetnika MGLC-ja. Vsak izmed povabljenih umetnikov si je med raziskovanjem in pregledovanjem gradiva, ki ga hrani MGLC, izbral eno ali več umetniških del. Izbrana dela so izhodišče za razmišljanje o njihovi vsebini, predstavitvi v galerijskem prostoru in hkrati povod za reinterpretacijo z lastnimi avtorskimi projekti, ki so realizirani izključno za razstavo. Vabljeni umetniki so bili postavljeni v vlogo načrtovalcev postavitve muzejskih predmetov. Nastala so nova vsebinska in teoretična izhodišča za razumevanje knjige umetnika, pa tudi muzejskega in galerijskega dela, predstavljanja eksponatov, njihove interpretacije in aktualizacije muzejskih zbirk.

Peter Fischli & David Weiss, Will happiness find me?, Köln, 2002. (Izbrala Petra Petančič.)


Petra Petančič, Me bo sreča našla?, 2010.

DOGODKI OB RAZSTAVI

Iztok Osojnik bere Podrealistični manifest (pet javnih branj).

Hrupofonija, zvočni dogodek Marka Kovačiča (trije dogodki).

Javno vodstvo kustosa Božidarja Zrinskega in razstavljajoče umetnice Eve Petrič.

Razstava je bila del programa Ljubljana, svetovna prestolnica knjige.
Pokrovitelj razstave: Lek.

KUSTOSINJA MAG. BREDA ŠKRJANEC O RAZSTAVI

 

KATALOG

urednica Breda Škrjanec
Ljubljana, 2010
str. 68, slovenski in angleški jezik
cena 10 EUR

 


Hočemo biti svobodni, kot so bili očetje

9. 9.–7. 11. 2010

AVTORJI Viktor Bernik, BridA (Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica), Jure Cvitan, Ksenija Čerče, Jon Derganc, Mito Gegič, Bojan Gorenec, Boštjan Jurečič Vega, Žiga Kariž, Gorazd Krnc, Polona Maher, Arjan Pregl, Nina Slejko, Miha Štrukelj, Maruša Šuštar, Manja Vadla, Sašo Vrabič, Tanja Vujinović

KUSTOSA Petja Grafenauer, Božidar Zrinski

BridA, Mesarski most, 2010, akril na platnu.

 

Arjan Pregl, Fan Art II., 2007, kolaž.

Slikarska razstava danes je redkost. Kako se kaže sodobna medijska podoba sveta v slikarstvu danes. Kako umetniki odgovarjajo na kratkotrajni pogled, televizijske in internetne kolaže. Kako razumejo sodobno medijsko krajino, njene značilnosti, način delovanja in njeno vpetost v socialno mikrostrukturo. Razstava predstavlja osemnajst slovenskih umetnikov raznih generacij, ki se s temi in podobnimi vprašanji ubadajo skozi raziskovanje medija slikarstva.

Prelom v vizualni umetnosti v slovenskem in tudi mednarodnem prostoru se je zgodil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je slikarstvo v veliki meri reagiralo na digitalizacijo podob, »spikslane« podobe so spremenile celo abstraktno sliko, ki je veljala za paradnega konja moderne. Sredi devetdesetih let se je v Sloveniji uveljavila generacija umetnikov, ki goji razumevanje slike kot ekrana in je zato tudi prevzela formalni izgled elektronsko in tehnološko posredovane slike. Ob prelomu tisočletja slika postane zanimiva zaradi reakcije na poplavo medijskih podob in raziskovanja značilnosti novih medijev, v katerih so se te podobe pojavljale. Danes je obstoj mediatizirane podobe v sliki nekaj samoumevnega. Ni več dovolj, da je slika prostor za refleksijo razširjenega statusa vizualnega v družbi. Izbor slik na razstavi Hočemo biti svobodni, kot so bili očetje, raziskuje, kako se slikarstvo na razširjeni status vizualnega odziva v današnjem trenutku.

Vprašanja slikarske refleksije medijske podobe, ki so se zastavljala že v devetdesetih letih, danes najbolj zanimajo najmlajšo slikarsko generacijo, ki pravkar zapušča študijsko okolje in jo na razstavi zastopajo dela Jona Derganca, Mita Gegiča in Maruše Šuštar, v te okvire pa lahko vključimo tudi slikarstvo Jureta Cvitana. V delih Žige Kariža, Arjana Pregla in Viktorja Bernika se pozornost usmeri v zgodovino umetnosti in velike teme slikarstva. Raziskovanju statusa slikarstva v sodobnosti pa se pridružuje opus slikarke mlajše generacije Nine Slejko. Tendenca po eksperimentu in možnostih uporabe raznolikih slikarskih struktur, plastenja barv ter načinov, na katere v sliki biva podoba, je značilna za Bojana Gorenca in Boštjana Jurečiča. Raziskovanje novih možnosti nosilcev, na katerih se slika lahko materializira, zaznamuje Gorazda Krnca (kovinske ploskve) in Ksenijo Čerče (tkanine). Nekatere izmed slik Mihe Štruklja so sestavljene iz že narejenih predmetov − lego kock, v katerih se ohranja »pikslasta« površina, ki je značilna za njegove slike že od poznih devetdesetih let. Manja Vadla slikarske nosilce ustvarja iz recikliranih odpadnih materialov. Stenske slike Saša Vrabiča so podobe, sestavljene iz besed, na meji med poezijo, stripom in slikarstvom. Na raziskovalni meji slikarstva in drugih medijev se gibljejo Polona Maher, ki izhaja iz kiparskih praks, Tanja Vujinović s tiskanimi računalniškimi animacijami in skupina BridA s svojo iz slike izhajajočo likovno prakso, ki temelji na vizualizaciji digitalnih podatkov.


Žiga Kariž, Brez naslova (Slikar 73−2), 2009, akril in fotografija na platnu.

DOGODKI OB RAZSTAVI

Pet javnih vodstev, vodili so Božidar Zrinski, Miha Colnar, Saša Nabergoj, Bojan Gorenec in Žiga Kariž, ter Petja Grafenauer.

Dva javna pogovora z umetnikoma Boštjanom Jurečičem in Arjanom Preglom, ki ju je vodil Božidar Zrinski.

Predavanje o statusu slike v slovenskem slikarstvu, ki ga je izvedla Petja Grafenauer.

Dve večdnevni delavnici, ki sta ju vodili razstavljajoči umetniki, skupina BridA (Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica) in Manja Vadla.

KUSTOSA PETJA GRAFENAUER IN BOŽIDAR ZRINSKI O RAZSTAVI

 

KATALOG

urednika Petja Grafenauer, Božidar Zrinski
Ljubljana, 2010
str. 100, slovenski in angleški jezik
cena 10 EUR

 

Podoba knjige

16. 7–7. 9. 2010

AVTORJI Žiga Aljaž, Miha Artnak, Ana Baraga, Eva Barborič, Anina Benulič, Suzana Bricelj, Filip Burburan, Nenad Cizelj, Laura Dowling, Andreja Džakušič, Miha Erjavec, Eva Ferk, Katja Kastelic, Rada Kikelj, Tanja Komadina, Matjaž Komel, Eva Kosel, David Krančan, Tibor Kranjc, Jaka Krevelj, Jana Pečečnik, Anže Pintar, Marko Potočnik, Sabina Rešić, Špela Rihar, Pia Rihtarič, Luka Seme, Tanja Semion, Ingbjörg Sigurðardóttir, Anja Šlibar, Nina Štajner, Nika Troha, Bára Typltová, Andreja Vekar, Aljaž Vesel, Tadeja Vidmar, Aljaž Vindiš & Mina Žabnikar

MENTORJI Stane Bernik, Lucijan Bratuš, Eduard Čehovin, Radovan Jenko, Tomaž Kržišnik, Ranko Novak, Milan Pajk, Zdravko Papič, Peter Skalar, Inger Merete Skotting, Jernej Stritar, Aleksandra Vajd
 

Razstava je del dogodkov, ki soustvarjajo mestno vzdušje v letu 2010, ko se Ljubljana ponaša z nazivom svetovna prestolnica knjige. Na razstavi so predstavljeni izdelki na temo knjige, ki so jih študentke in študenti Oddelka za oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani oblikovali v zadnjih petnajstih letih.

Oblikovanje razstave: Jure Kožuh & Tanja Semion
Umetniško vodstvo: prof. Radovan Jenko

RADOVAN JENKO O RAZSTAVI

 


Odsevi zavesti

Ivo Mršnik, risbe in grafike

17. 6.−29. 8. 2010
 

AVTOR Ivo Mršnik

KUSTOSINJA mag. Breda Škrjanec


Ivo Mršnik (1939) je slovenski akademski slikar in grafik. Leta 1968 je diplomiral na oddelku za slikarstvo ALU v Ljubljani in se istega leta zaposlil kot likovni pedagog na osnovni šoli Vič v Ljubljani, hkrati pa je do leta 1970 nadaljeval s študijem slikarske specialke pri prof. Maksimu Sedeju in študij grafične specialke pri prof. Riku Debenjaku in prof. Marjanu Pogačniku. Grafično specialko je dokončal leta 1972, na slikarski specialki pa je diplomiral leta 1975 pri prof. Gabrijelu Stupici. Od leta 1978 do 2005 (ko se je upokojil) je bil zaposlen kot profesor za risanje in grafiko z metodiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Živi in ustvarja v Dragomerju pri Brezovici. Sodeloval je na več kot stotih samostojnih in skupinskih razstavah in prejel tudi nekaj nagrad za grafiko in risbo. Med bolj odmevnimi predstavitvami je bilo sodelovanje na drugem trienalu slovenske umetnosti U3 (leta 1997 v Moderni galeriji v Ljubljani) in samostojna razstava v Mali galeriji v Ljubljani leta 2004.

Ivo Mršnik, Figura I, 1970/71, barvna litografija.
Foto: Sašo Kovačič.


Ivo Mršnik, Glava, 1986, oglje na papirju.
Foto: Sašo Kovačič.


Razstava predstavlja Mršnikov grafični in risarski opus od prvih litografij, nastalih v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, do najnovejših grafičnih listov iz serije Zvezdni prah. Večina Mršnikovih del je vezana na portretiranje − sebe, neznancev. Kot sam pojasnjuje, so ti portreti neke vrste znaki, skrajno reducirani koncentrati, v katerih je zabeleženo intenzivno notranje pulziranje. Za portrete N.N.-ov v sedemdesetih letih je motive našel v revijah, nato pa portrete natančno beležil na neskončni računalniški papir. V zadnjem desetletju so nastale serije t. i. psihogramov, ki v avtorjevem opusu predstavljajo skrajno, zgoščeno stopnjo ustvarjalnega procesa, vlogo nosilca pogosto prevzamejo tudi drugi serijski materiali, npr. nalepke. Računalniški papir in nalepke, ki jih v galerijskih prostorih razprostre v zanimive prostorske instalacije, so precej nekonvencionalna likovna izbira, za katero se je Mršnik odločil iz želje po ohranitvi duhovne razsežnosti v prevladi strojev in serijske produkcije. Dela Iva Mršnika v čas avtomatizacije našega okolja in življenja vnašajo osebno izraznost in osebni duhovni rokopis. Ali kot pojasnjuje Jožef Muhovič: »Subjektivnost v umetnosti nima fundamentalne, ampak medijsko naravo«.

Sponzor razstave: Okvirji Vrhunc.

Ivo Mršnik, Portreti N.N.-ov, 1976, oglje na računalniškem papirju.
Foto: Sašo Kovačič.


Ivo Mršnik, 2009, svinčnik, frottage na neskončnem računalniškem papirju.
Foto: Sašo Kovačič.

 

KUSTOSINJA MAG. BREDA ŠKRJANEC O RAZSTAVI

 

 

KATALOG

urednica Breda Škrjanec
Ljubljana, 2010
str. 170, slovenski in angleški jezik
cena 15 EUR


 

Sol LeWitt
Knjiga, stroj, ki ustvarja umetnost

17. 6.−29. 8. 2010
 

AVTOR Sol LeWitt

KUSTOSINJA Emanuele de Donno and Giorgio Maffei

Sol LeWitt (1928–2007) je s svojimi na videz preprostimi geometričnimi »strukturami« (izrazom, ki je po njegovem bolje označeval njegove skulpture), risbami in ekstatično obarvanimi in divjimi stenskimi slikami postal zvezdnik sodobne ameriške umetnosti. LeWitt je pomagal pri uveljavitvi konceptualne umetnosti in minimalizma kot vodilnih gibanj povojnega časa. Bil je pokrovitelj in prijatelj številnih mladih in starejših umetnikov svojega časa. Umetnost je reduciral na nekaj temeljnih oblik (kvadrat, krog in trikotnik), barv (rdeča, rumena, modra in črna) in vrste črt. Veliko tega, kar je zapustil, je ostalo kot ideja in navodilo: misel, o kateri je treba razmisliti, načrt za risbe ali dejanja, ki bi se jih dalo izvesti.

 V LeWittovem umetniškem ustvarjanju ima knjiga pomembno mesto. In četudi je za marsikoga to manj poznani vidik njegovega dela, ga sam obravnava popolnoma enakovredno drugim umetniškim oblikam svoje prakse. V njej se kaže vse njegovo raziskovanje. Razvoj vsebine v njegovih knjigah se ravna po splošnih temah in razvoju njegovega umetniškega opusa. Zanj je pomembna realizacija knjige, ki je čim bolj zvesta cilju, ki ga v tistem trenutku poskuša doseči. Videz, format, prisotnost ali odsotnost barve, izbor papirja dejansko niso odvisni od domišljije, temveč od objektivnih okoliščin in možnosti založnika projekta. LeWitt si v svojih knjigah prizadeva, da bi z njimi podal pestrost in raznoličnost svojega dela. Njegove knjige so srednjega formata, v glavnem tiskane v tehniki offset, barve in število strani niso natančno določeni, so le približni. Platnice, vzorci ali naslovi razkrivajo vsebino. V notranjščini najdemo fotografije, vzorce ali besedila, včasih vse troje, vendar vedno popolnoma uravnoteženo.

Razstava, ki je nastala v sodelovanju z Viaindustriae iz Foligna v Italiji, po izboru Emanuela de Donna in Giorgia Maffei, ki sta avtorja kataloga Sol LeWitt Artist's Book, predstavlja vlogo knjige umetnika kot umetniške oblike, ki je ključ za razumevanje LeWittove ustvarjalne poti, zato so knjige predstavljene v kronološkem redu. Knjiga umetnika zaznamuje razna obdobja LeWittovega umetniškega delovanja, z njimi pojasnjuje metode in pomene svoje umetnosti. Vsaka knjiga, ki jo je ustvaril Sol LeWitt, je zlahka prepoznavna, je manifestativno in nezmotljivo »njegova«.
Razstavo sta podprla Viaindustriae in Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji.
 

 

GESAMTKUNST LAIBACH, Temelji 1980–1990

15. 4.–6. 6. 2010

KUSTOSINJA Lilijana Stepančič

IZBOR DEL Lilijana Stepančič, Laibach


V letu 2010 je minilo trideset let od ustanovitve skupine Laibach, katere glasba in performativni nastopi so že del kulturne zgodovine. Veliko manj pa je znano, da je Laibach svojo pot pričel pravzaprav tudi kot likovna skupina. Podobe križa, skodelice kave, jelena ali metalca, ki jih večina pozna s slik Irwinov, so namreč izvorno Laibachovi motivi. Bile so del kapitala, ki ga je Laibach leta 1984 vložil v takrat ustanovljeni Neue Slowenische Kunst. Po ustanovitvi NSK je njihovo do tedaj ustvarjeno likovno tradicijo prevzela skupina Irwin.

Laibach Kunst, Cementarna Trbovlje, 1980, linorez.

Laibach Kunst, Metalec, 1980.


Laibach je v likovno produkcijo Slovenije prinesel alternativno postmoderno ustvarjanje. Povezal je slikarstvo nove podobe, naredi-si-sam ustvarjanja punkovskih skupin in postkonceptualne prakse, ki sta jih promovirali beograjska in zagrebška scena.
Laibach je med sabo »zvaril« različne medije, glasbo, video, film in performans, visoko in »nizko«, popularno kulturo, politiko in umetnost. Že na samem začetku osemdesetih je jasno definiral tudi temelje Retroavantgarde. Prva realizirana razstava Laibacha (če zanemarimo tisto v Trbovljah leta 1980, ki je bila, zaradi kontroverznosti prepovedana pred samo otvoritvijo) se je zgodila junija 1981 v Srećni galeriji v Studentskem kulturnem centru v Beogradu. Takrat je del Laibachovega članstva v Beogradu služboval v JLA in v prostem času vzpostavil stik z alterkulturno in novovalovsko sceno, ki se je zbirala v SKC. Na razstavi z naslovom Ausstellung Laibach Kunst so bile že takrat predstavljene nekatere zgodnje grafike in slike, zraven pa je brnela Laibachova glasba, predvajana na kasetofonu. Likovna dela so bila odziv na sodobno dogajanje v svetu, predvsem na pojav Neue Wilde, ki je v Zahodni Nemčiji proti koncu sedemdesetih let upodabljal urbane pojave, kot je bil punk, in se odzival na potlačene teme iz polpretekle zgodovine iz časa nacistične in povojne Nemčije.

Postavitev razstave v MGLC.


Postavitev razstave v MGLC.

 

Prvi razstavi v Beogradu je sledila nenavadna ambientalna razstava Žrtve letalske nesreče decembra 1981 v komaj ustanovljenem Disku FV Študentskega naselja v Rožni dolini v Ljubljani, nato pa so sledile precej redne razstave v galeriji ŠKUC, v PM v Zagrebu in SKC v Beogradu. Po ustanovitvi NSK leta 1984 se je Laibach usmeril v glasbeni medij, njihovo do tedaj ustvarjeno likovno tradicijo pa je v veliki meri prevzela slikarska skupina Irwin. Po razkroju Neue Slowenische Kunsta, ki se je v prvi polovici devetdesetih let postopno reformiral v utopično državo v času (in brez svojega ozemlja), so posamezne skupine naprej razvijale vsaka svojo poetiko, Laibach pa se je občasno začel spet pojavljati tudi v galerijskem kontekstu. V letu 2009 je tako v Muzeju moderne umetnosti Sztuki v Łodzu na Poljskem postavil svojo prvo retrospektivno razstavo, ki je v poljskih medijih dobila visoke ocene. V letu 2010 sledijo tri velike galerijske predstavitve njihovega dela, in sicer v Ljubljani (MGLC), v Trbovljah (Delavski dom) in v Zagrebu (HDLU).


Laibach, 1983.
Foto: Dušan Gerlica.


Oddaja TV tednik, TV Ljubljana, 23. 6. 1983, intervju Jureta Pengova z Laibachom. (XY ‒ nerešeno).

Razstava v MGLC je pregledna razstava ustvarjanja skupine Laibach v prvem desetletju delovanja, ki je imelo osrednjo vlogo v umetnosti subkulturnega gibanja v 80. letih prejšnjega stoletja. Laibach predstavlja kot multimedijsko skupino, ki povezuje likovno in glasbeno ustvarjanje ter teoretsko pisanje. Na primeru vizualne kulture predstavlja prenos teoretske misli od Laibacha na NSK. Razstava je tudi zgodovinska, saj so po tridesetih letih prvič zbrane in predstavljene slike, grafike, plakati, publikacije, časopisne strani, vabila, ovitki plošč, fotografije, scenografije koncertov, video in izdelki za promocijo. Na ogled pa bodo tudi tri nove instalacije, nastale posebej za razstavo v MGLC.

Tomaž Hostnik (1961−1988), Laibach, 1982.

DOGODKI OB RAZSTAVI

Po razstavi so vodili dr. Alexei Monroe, Božidar Zrinski, Barbara Borčić, dr. Darij Zadnikar in skupina Laibach.

30. maja zvečer je skupina Laibach pred Gradom Tivoli uprizorila enourno glasbeno-zvočno soarejo s prvotno zasedbo skupine.

Postavitev razstave: Lilijana Stepančič, Ana Kogovšek, Laibach.
Dela na razstavi so iz arhivov Laibacha, Darka Pokorna, Srečka Bajde, Barbare Borčić, Škuc Foruma, RTV Slovenije in fotografov Borisa Cvetanovića, Dragana Papića, Janeja Štravsa, Nikolaja Pečenka, Antonija Živkovića, Siniše Lopojde in galerije Photon, iz zbirk Mednarodnega grafičnega likovnega centra, Neila Rectorja in Daniela Millerja in iz fototeke Muzeja novejše zgodovine Slovenije.
Medijski sponzorji razstave: Delo, Mladina, Radio Študent, City Magazine.

SPREMLJEVALNI RAZSTAVI

2010 Laibach
21. 4.−12. 5. 2010, Galerija Luwigana, Ljubljana
23. 4.−14. 5. 2010, Galerija 14, Bled

Že na prvih razstavah med letoma 1980 in 1984 je grafika predstavljala železni repertoar skupine. Zdaj se Laibach občasno vrača nazaj k temu mediju. Na razstavi 2010 LAIBACH je moč videti novejšo grafično produkcijo, bazirano na preteklih podobah vsestranske umetniške skupine Laibach. S svojo nenehno ustvarjalno svežino še zmeraj utirjajo pot za branje likovnih podob, tudi za mlajšo generacijo, rojeno po letu 1980.

DR. ALEXEI MONROE O RAZSTAVI

 Kvartet–štirje bienali v zrcalu grafičnih listov

21. 1.−28. 3. 2010

KUSTOS René Block

Razstava predstavlja grafične mape štirih bienalov (Hamburg 1985, Sydney 1990, Istanbul 1995, Cetinje 2005) z več kot osemdesetimi grafičnimi deli šestdesetih znanih in uveljavljenih umetnikov z vsega sveta in zrcali razvoj umetnosti zadnjih dvajset let. Grafične mape pomenijo svojevrsten umetniški in tudi umetnostnozgodovinski dosežek, saj prikazujejo razvoj grafičnih tehnik in njihovo vpetost v kontekst sodobnega ustvarjanja. Predstavljajo umetnike različnih generacijskih in geografskih okolij ter tako rušijo meje in spodbujajo nadaljnjo komunikacijo in ustvarjalne možnosti, kar reproducirana, razmnožena in distribuirana umetnost tudi prinaša. Razstavo sta pripravila Mednarodni grafični likovni center in Edition Block iz Berlina.

Halil Altindere, Love it or Leave it, 2005. (Cetinje 2005)

Maaria Wirkkala, Unaccompanied Luggage, 1995.
(Istanbul 1995)


UMETNIKI
Hamburg 1985
Joseph Beuys, KP Brehmer, John Cage, Robert Filliou, Nam June Paik, André Thomkins, Lawrence Weiner, Emmett Williams
Sydney 1990
Dennis Adams, Barbara Bloom, KP Brehmer, Janet Burchill, John Cage, Tony Cragg, Rosalie Gascoigne, Richard Hamilton, Ilya Kabakov, Allan Kaprow, Bjørn Nørgaard, Nam June Paik, Sarkis, Julian Schnabel, Rosemarie Trockel, Peter Tyndall, Ken Unsworth, Ben Vautier, Boyd Webb, Lawrence Weiner, Emmett Williams
Istanbul 1995
Ayşe Erkmen, Rebecca Horn, Alfredo Jaar, Ilya Kabakov, Per Kirkeby, Komar & Melamid, Olaf Metzel, Tatsuo Miyajima, Aydan Murtezaoğlu, Nam June Paik, Sarkis, Serge Spitzer, Rosemarie Trockel, Ken Unsworth, Lawrence Weiner, Richard Wentworth, Maaria Wirkkala
Cetinje 2005
Marina Abramović, Nevin Aladağ, Halil Altindere, Maja Bajević, Luchezar Boyadjiev, Danica Dakić, Braco Dimitrijević, Ayşe Erkmen, Jakup Ferri, Mona Hatoum, Edi Hila, Irwin, Sanja Iveković, Šejla Kamerić, Gülsün Karamustafa, Vlado Martek, Aydan Murtezaoğlu,
Oliver Musovik, Dan Perjovschi, Marjetica Potrč, Anri Sala, Bülent Şangar, Sarkis, Erzen Shkololli, Nedko Solakov, Mladen Stilinović, Raša Todosijević, Jelena Tomašević, Milica Tomić, Jalal Toufic

Nam June Paik, Fluxband, 1985, (Hamburg 1985).

Allan Kaprow, Yard, 1990, (Sydney 1990).


Edition Block je leta 1966 v Berlinu ustanovil René Block. René Block je ena najznamenitejših osebnosti sodobne umetnosti, kustos in galerist, ki že od vsega začetka sodeluje z zanimivimi in uveljavljenimi ustvarjalci. Edition Block je danes ugledna založba
in galerija z eno najpomembnejših zbirk grafičnih del in multiplov sodobne umetnosti, med njimi so dela Josepha Beuysa, Marcela Broodthaersa, Johna Cagea, Richarda Hamiltona, Nam June Paik in drugih.

DOGODKI OB RAZSTAVI

Javna vodstva: René Block, Božidar Zrinski in mag. Breda Škrjanec.